Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogy mondjam meg a szüleimnek,...

Hogy mondjam meg a szüleimnek, hogy lelkész szeretnék lenni?

Figyelt kérdés

bár még csak jövőre érettségizem, már egyre többen kérdezgetik, hogy mi szeretnék lenni, többeknek, mondtam, hogy teológiára szeretnék menni, de mégis , ha olyankor kérdezik, amikor anyu vagy apu ott van, nem merem megmondani, hogy mik is a szándékaim.

17/L

2011. máj. 2. 20:39
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Keresztények vagytok, Gyakoroljátok a vallást? Mert akkor nincs gond. Ha pedig nem, akkor szerintem először a témával való megbékítés a feladatod. Ha ők is rátalálnak Istenre, akkor nem lesz gáz, hogy ezzel akarsz foglalkozni:)
2011. máj. 2. 20:46
 2/11 A kérdező kommentje:

gyakoroljuk a vallást, templomba inkább csak ünnepekkor szoktunk menni, viszont én minden alkalomra megyek.

mégis olyan nagy feladatnak tűnik

2011. máj. 2. 20:49
 3/11 anonim ***** válasza:

Íme:

- Anyu, apu, lelkész szeretnék lenni.

Ha nem vagytok katolikusok, nem lesz akkora trauma, nem? (a lelkész megnevezésből gondolom)

2011. máj. 2. 20:51
 4/11 anonim ***** válasza:
Hát előbb-utóbb meg kell mondani. Majd gondolom úgyis aktuális lesz a továbbtanulás kérdése, akkor érdemes lesz megemlítened, hogy merre szeretnél tovább haladni. Szerintem ha majd látják, hogy te ezt komolyan gondolod, még büszkék is lesznek rád :)
2011. máj. 2. 22:31
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Ha tényleg nagyon erősen lelkész szeretnél lenni, akkor imádkozz sokat bátorságért és bölcsességért, hogy a megfelelő időt megtaláld, és el tudd mondani a tervedet. Nagyon fontos, hogy ha ellenséges reakciókra érzel esélyt, akkor ne mondd el túl hamar, mert akkor azt éred el, hogy egy évig hallgathatod, hogy megpróbálnak lebeszélni, és szidnak esetleg. De nem szabad túl későn sem mondani abban az esetben, ha nem is olyan biztos ez az ellenségeskedés, mert alapvetően nagyon szeretnek a szüleid, mert akkor meg az jön előtérbe, hogy nem bízol bennük, ezért nem szóltál hamarabb. Ha viszont egészen biztos vagy benne, hogy mindent megtennének az ellen, hogy lelkész legyél, ne mondd el, csak mikor már vagy beadtad a jelentkezést, vagy mikor felvettek. De ezt tényleg csak nagyon szélsőséges esetben javasolnám (leginkább valami kereszténygyűlölő családban, de Ti a leírás alapján nem vagytok így).

Ha lelkész szeretnél lenni, akkor biztos látnak rajtad valamit ebből, eleve hogy Te nemcsak a nagyünnepeken mész templomba. Aztán gondolom nagyon szereted az embereket, talán jársz valami ifi-csoportba, olvasod a Bibliát, imádkozol... Ha ezekből többről is tudnak, talán nem is fognak annyira meglepődni (bár nem jelenti azt, hogy kitörő örömmel fogadják a hírt).

Imádkozz sokat, hogy ha Isten akarata ez, akkor segítsen végigvinni. Nem lesz könnyű nagyon sok téren, de Jézusnak sem volt könnyű, mégis szeretetből, engedelmesen, önként tett mindent. Ha Istenre igent mondasz, nagy kalandokra kell számítanod egész életedben. :)

Egy protestáns lelkész pedig a világ szemében elég elfogadott, mert lehet családja stb. Ha nagyon kiakadnak a szüleid, hivatkozhatsz arra, hogy örüljenek, hogy nem apácának mész. Vagy örüljenek, hogy nem drogozol. Örüljenek, hogy nem költözöl Kanadába. Keress jó kis radikális, lenyelető érveket... :)

És ne feledd: nem kell megérteniük, miért akarsz lelkész lenni. Ne is próbáld megértetni velük. Minden meghívástörténet egyedi, csak az a személy foghatja föl. Elég, ha elfogadják. Nekik is mondhatod, ha nagyon meleg a helyzet: "csak próbáljátok elfogadni, ezt szeretném tenni, így leszek boldog, higgyétek el. Aztán ha nem jó nekem ott, feladom. De azért megyek oda, mert most úgy látom, ez tesz boldoggá."

Isten áldjon, és imádkozz sokat!! A jó lelkész a legimádságosabb a gyülekezetben. Készülj rá időben.

Szeretettel: egy szerzetesnövendék.

2011. máj. 3. 09:10
 6/11 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszokat!

nagyon hasznos volt mind, főleg az utolsó !!!!

2011. máj. 3. 09:35
 7/11 anonim ***** válasza:

Ha a szüleid csak ritkábban járnak templomba, feltételezem, hogy ők nem annyira vallásosak, és nincs talán akkora hitük sem.

A "lelkész" kifejezésből gondolom, hogy nem katolikus vagy, tehát a cölibátus kötelezettsége nem áll fenn, így szerintem nem lesz nagy baj a dologból, hiszen ugyanúgy lesz feleséged, lesznek unokák stb. Az, hogy a család mellett neked mi a "foglalkozásod", az meg igazán csak a te egyéni döntésed.

Isten áldása legyen veled, hogy sikeresen eljuss a célod felé !

2011. máj. 3. 10:18
 8/11 anonim ***** válasza:

Én azt gondolom, hogy legjobb őszintén elmondani. Hiszen lelkésznek lenni, vagyis Isten igazságait keresni és embertársainkat szolgálni igazán szép, nemes és tiszteletreméltó hivatás. Ez ellen nem nagyon lehet kifogása senkinek.

Persze szerintem nem elég a tényt bejelenteni, hanem az okokról is érdemes beszélni.

Ettől függetlenül én úgy gondolom, hogy érdemes más foglalkozásokon is elgondolkodni, hiszen előnyös ha egy lelkésznek e mellett például tanári diplomája, valamilyen bölcsész alapdiplomája, szociológiai, pszichológiai végzettsége vagy más hasonló is van, mert úgy hatékonyabban tudja a közösségét szolgálni és lelkészi feladatait is ellátni.

2011. máj. 3. 17:50
 9/11 A kérdező kommentje:
nagyon köszönöm a válaszokat, akinek van még valami, nyugodtan írja :)
2011. aug. 1. 16:42
 10/11 Faragó Máté 2001 válasza:

Először is úgy kezdeném hogy nagyon sok ilyen lány kéne hogy legyen mint te aki Istennek szentelné életét és nagyon becsületre méltó. Én is csak azt tudom mondani hogy imádkozz kérj erőt és út mutatást a Mindenható Istentől hogy segítsen ő mindig melletted van :) Ha már úgy érzed hogy meg van benned az erő állj oda eléjük mielőtt megszólalsz gondolj Úrra és mond.

További szép estét!

2016. aug. 18. 20:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!