A Papok kapnak-e fizetést? Ha igen: kitől? Ha nem: miből élnek meg?
A református lelkipásztorokat a gyülekezetek és a Magyar Református Egyház tartják el, tehát a gyülekezet létszámától és templomlátogatásától is függ, mennyi pénzt kapnak. Voltak olyan törekvések, hogy nagyon kis gyülekezeteknél, vagy szegény vidékek esetében a lelkészek állami fizetés-kiegészítést kapjanak, de nem tudom, ebből lett-e valami. Általában lakhatást kapnak, de nagyon változóak a körülmények: van, ahol nagyon lerobbant a paplak, van, ahol fizeti a gyülekezet a számlák egy részét, van, ahol nem... Hogy nyugdíjazás után hol laknak, nem tudom...
Egyébként nem keresnek valami jól, főleg az egyre hitetlenebbé váló világban. Temetéseken, keresztelőkön, esküvőkön van, ahol szoktak "stólapénzt" adni az alapköltségeken túl a lelkésznek, de városokban ált. már nem. És ez is nagyon változó lehet, 1-2 ezer forinttól ki tudja meddig, de ne számítson senki erre, mert egyrészt ritka, másrészt nem elvárható.
Ja, és nem egy esetről tudok, hogy hónapokig nem tudták kifizetni a lelkészt, hogy akkor miből éltek... Ki tudja... Kiskert, hívek kaja-adománya...
Katolikus részen szintén az Egyház a fő fizető, és itt sem sokkal jobb a helyzet. Lakhatás plébániákon, amik főleg falvakban eléggé lepukkantak. Fizetni ezért ha jól tudom, nem kell. Van olyan káplán, aki havonta kb. 20 ezer Ft-ot kap, plussz lakhatás, kaja egy része, benzin egy része. Szolgálati autó sem mindenhol van, ill. néha igen vacak, hívőszámtól és az illetékes egyházmegye anyagi helyzetétől függ igen sokminden. És az egyházmegyék köszönik, egyre rosszabbul vannak...
Ja, és egy katolikus pap nyugdíj-korhatára azt hiszem, 70 év. Nyugdíjat nem kap az államtól, az Egyház ált. beteszi egy idősek otthonába, vagy ha "jó" állapotban van, a paphiány miatt haláláig misézhet... Van felénk is olyan, aki alig tud már menni, de minden nap misézik, mert nincs utánpótlás, misére igény meg van.
Csak nem Te vagy az az ateista, aki néhány napja megkérdezte, nem gond-e, ha pap lesz, és rejtélyes módon eltűnt a kérdés? ... :)
Köszönöm a normális válaszod!
Nem én vagyok az az illető.Egy Anyuka vagyok csak felmerült bennem a kérdés és mivel itt van lehetőség ,meg is kérdeztem.Kommentet nem akartam írni mert senkit nem akarok megbántani,mindenki élje úgy az életét ahogyan tudja.
Még egyszer köszönöm! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!