Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Miért szokás borravalót adni?...

Miért szokás borravalót adni? Elvégre a pincérek/futárok kapnak rendes fizetést, ahogy mások is.

Figyelt kérdés
2010. ápr. 15. 13:33
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Elégedettségedet fejezed ki vele. Én a pincérektől nem sajnlom, a futárokttól még inkább nem! De a nőgyógyászoktól a százezres "borravalókat", na az már túlzás :(
2010. ápr. 15. 13:39
 2/9 anonim ***** válasza:
91%

futároknak mármint ilyen gls meg csomagfutároknak nem adok borravalót, áltlaában 1500tól kezdődik a szállítási költségük.

kajarendelésnél adok mindig kb 10%-ot.

ők amúgy nem kapnak rendes fizut, a borravalóból élnek meg.

2010. ápr. 15. 13:46
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Azért, mert a fizetésüket úgy állapitják meg, hogy meg égyszer annyit úgyis kapnak borravalóként és igy igen alacson a bérük.
2010. ápr. 15. 13:55
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Ahol tényleg rendes fizut kapnak (pl. Finnország), ott nincs is ilyen szokás.
2010. ápr. 15. 14:13
 5/9 anonim ***** válasza:
A futárok baromi kevés fizetést kapnak, kb. csak a borravaló van nekik, úgyhogy ne sajnáld tőlük! A pincért nemtom.
2010. ápr. 15. 14:44
 6/9 anonim ***** válasza:

Sok helyen s munkáltatók úgy számolják ki az alkalmazottak fizetését, hogy alap + a borravaló amit megkeres magának. Én ha tudom, betartom a 10% körüli jattot, persze csak ha elégedett vagyok a szolgáltatással.

Szerencsére borravaló-adót még nem talált ki senki. :)

2010. ápr. 18. 15:27
 7/9 anonim ***** válasza:
59%

Hülyeségnek tartom!

Megkapja a fizetését!! Mert például egy óvónőnek ki ad borravalót? És egy Tanárnak? Vagy egy Titkárnőnek? Esetleg egy Postásnak?

Ők is ugyanúgy a munkájukat végzik..

2010. máj. 7. 22:02
 8/9 anonim ***** válasza:
A postás azért kap borravalót, ne viccelj már! :) Csak a nagyapám ad neki 3 ezret minden nyugdíj átadáskor. (papi nyugdíja nagyon magas, 183 ezer körül van, ebből 3 ezer mindig a postásé). És a papi csak egy ember a sok közül.
2010. máj. 7. 22:04
 9/9 anonim válasza:
Én akkor adok borravalót, ha megvagyok elégedve a szolgáltatással. Hiszen szerintem ez az indikátora annak, hogy az adott szolgáltató mennyire lelkiismeretesen végzi a munkáját. Például, ha az étteremben nem kell várni a pincérre, kellemes a környezet, jó a zene, ízléses a tálalás stb az külön elismerést érdemel. Ugyanígy egy kocsmában de akár a fodrásznál is megfizetem a minőségi kiszolgálást. De ha például pizzát rendelek, azért sokszor nem adok, hiszen a pizza ugyanannyiba kerül így (sőt még többet is fizetek, hiszen dobozköltség + kiszállítás) mintha helyben enném, pedig nem kell utánam mosogatni, nem élvezem a háttérzenét és nem számít, hogy kedves-e a pincér. Ráadásul a futárok sokszor épphogy betartják a kiszállítási időt, bosszankodnak azon, hogy 4.-en lakok vagy hogy nincs csak 5000-res címlet nálam.
2010. jún. 6. 13:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!