Mit jelent ez az ige: "Sokan vannak az elhívottak, de kevesen a választottak"?
"„Szerinted Isten belát a pokolba, tudja, hogy mi történik ott, vagy arról Ő nem tud?”
- Ezt komolyan kérdezed? Egyébként mit értesz pokol alatt? Félek, hogy nem azt, amit a Biblia."
Komolyan kérdeztem. Belát-e a pokolba Isten, tudja-e, hogy ott mi történik, vagy nem?
A pokol alatt lehet érteni azt a poklot, ami az utolsó ítéletkor belevettetik a tűz tavába, vagy magát a tűz tavát is lehet pokolnak nevezni.
Sziasztok!
Döbbenet számomra ez a törvényeskedés amit itt kaunn levezetett. Közel 20 éve vagyok adventista, elvégeztem a teológiát is, sok mindennel találkoztam már, de amiről te beszélsz az még így ebben a formában soha nem fogalmazódott meg vádként velünk szemben. Egyébként mindig csodálkoztam azon, ha valaki azt akarja levezetni nekem, hogy ő sokkal jobban tudja, hogy én miben hiszek, mint én magam...
Először is sokkal egyszerűbb az Isten elvárása az ember felé, mint amit te feszegetsz. Ha tényleg érdekel hogyan gondolkodunk erről légyszi hallgasd meg a mai igehirdetést, amit most tettem fel frissen, Tóth Gábor tartotta éppen erről a témáról: Mit vár el Isten
(V.Móz. 10:12)
Miért fontosak az összegzések a Szentírásban? Kikhez szólt itt Mózes? Kiket nevez meg?
Nagyok-e az Isten kívánalmai velünk szemben? Bonyolult-e az üdvösség? Hogyan foglalta össze Jézus Isten parancsolatait?
Mit jelent az Istenfélelem? Miért fontos Isten minden igéjével élni? Mit jelent szeretni a Bibliát?
Hogyan látjuk ezt Salamon életében? Mit nem kíván az Isten? Mit ne csináljunk?
Mit gyűlöl az Isten Lelke, mit nem tud elviselni? Mit kíván az Úr az embertől? Mi a szeretet mértéke?
Remélem ezzel sikerül helyre tenni a téves elképzeléseidet a tanításainkról...
Üdv. Péter
"Döbbenet számomra ez a törvényeskedés amit itt kaunn levezetett. Közel 20 éve vagyok adventista, elvégeztem a teológiát is, sok mindennel találkoztam már, de amiről te beszélsz az még így ebben a formában soha nem fogalmazódott meg vádként velünk szemben. Egyébként mindig csodálkoztam azon, ha valaki azt akarja levezetni nekem, hogy ő sokkal jobban tudja, hogy én miben hiszek, mint én magam."
Nos, az a helyzet, hogy amikor te elkezdtél foglalkozni az adventizmussal (közel 20 évvel ezelőtt), akkor én már tanulmányokat írtam az adventizmusról.
Hogy te mit hiszel, az egy dolog. Én azt ismerem, hogy mit tanítanak az adventista irodalmak. Márpedig azok szétszedik Mózes törvényét, pontosabban kiszedik Mózes törvényéből a 10 parancsolatot. Annyit írtam, hogy a 10+603 együtt képezték az EGÉSZ törvényt, amelyet Mózes által kaptak, s amelyet elkívánt tőlük Isten, pl. a Malakiás 4:4 szerint. Miért nem erre reagáltál? Amiket írsz, azok teljesen másról szólnak. Vagy talán nem értesz egyet azzal, hogy a Malakiás 4:4 szerint összetartozik a 10+603 parancsolat, mint Mózes törvénye? Vagy fogadd el, vagy cáfold meg, de a felháborodásodnak nincsen semmi értelme!
Sziasztok!
Nos kaunn, már ne is haragudj, de szerintem ennek a beszélgetésnek nincsen semmi értelme. Mit számít az, hogy ki mit nevez "Mózes törvényének"? Szerintem eleve nevetséges dolog megszámolni a mózesi törvényeket...
Ha te azt gondolod, hogy én nem fogok üdvözülni, mert a tízparancsolatot komolyan veszem, szerintem ez már önmagában nevetséges állítás. Először is nem te vagy az Isten, hogy eldöntsd ki fog üdvözülni, és miért. Másodsorban a törvény cselekedeteiből egyetlen test sem igazul meg. Harmadrészt az Isten törvénye a szeretet törvénye, aki pedig az Isten szeretetetében él, annak maga Isten mutatja meg, hogy mit cselekedjen. Én azt tartom veszélyesnek, ha egy ember annyira elszáll magától, hogy Istent játszik, és ő határozza meg, hogy Isten kit üdvözít és kit nem, főként pedig ha ezt egy felekezethez való tartozásként jelöli meg...
Üdv. Péter
Kedves Péter!
Nincs itt semmiféle nevetséges dolog, különösen hogy az igaz vagy a hamis tanítás eldöntéséről van szó! Legjobb esetben ez a fórum is hasznos lehet az Olvasóknak, hogy okuljanak belőle, amint látják, hogy ki tudja alátámasztani az állítását bibliai idézetekkel, és kinek az érvelése sántít. (Leszámítva azokat a beírásokat, akik itt [és másutt is] kibicként a maguk értelmetlen gúnyolódó, csipkedő beszólásait közlik, mert értelmesebb időtöltést nem találnak maguknak, hanem itt szórakoznak a maguk műveletlenségét fitogtatva – akinek nem inge, ne vegye magára!)
Az üdvösséget nem mi emberek döntjük el, de azt igenis ki lehet olvasni a Szentírásból – adott esetben -, hogy mit jelent a hamis tanítás, vagy egy hamis, álkeresztény viselkedés, netán a test cselekedete. És oda van írva, hogy akik ilyet tesznek, azok nem öröklik Isten országát. Ha valakinek megmondod, hogy ha ezt gyakorlod, nem öröklöd Isten országát, ezzel nem Istent játszol, hanem figyelmezteted a tettei következményeire.
Pl.: „Mert ha száddal vallod az Úr Jézust, és szivedben hiszed, hogy az Isten őt feltámasztotta halottaiból, üdvözűlsz.” (Róma 10:9, Káldi) Valakinek azt mondom erre, ha mindazt nem teszed meg, amit itt olvashatunk, akkor nem üdvözülsz – akkor én Istent játszom? Nem hinném, hanem csak figyelmeztetem a tettei következményére. Ugyanez más esetben is fennállhat!
Írod: „Mit számít az, hogy ki mit nevez "Mózes törvényének"? Szerintem eleve nevetséges dolog megszámolni a mózesi törvényeket...” Amit mondasz, ne haragudj, teljesen komolytalan hozzáállás. Nagyon is tudatában kell lenni annak, hogy mit jelent a Mózes törvénye, kik kapták, milyen törvények tartoztak hozzá, mi lett a sorsa, és hogy alatta vagyunk-e vagy sem mi, akik magunkat szeretnénk a keresztények közé tartozónak vallani. Pl.:
„Annakokáért a szabadságban, melyre minket Krisztus megszabadított, álljatok meg, és ne kötelezzétek meg ismét magatokat szolgaságnak igájával.” (Gal 5:1)
éged nem érdekel, hogy mit jelent a szolgaság igája? Netán a Mózes törvénye volt a szolgaság igája? Na és miből áll a Mózes törvénye? Netán átok is társult a Mózesi törvényhez? Hozzátartozott a 10 p. a Mózes törvényéhez? Miért tanította pl. E.G.White, hogy a 10p. Minden előírásának engedelmeskedni kell, ha netán a 10p. a Mózes törvényéhez tartozott, a szolgaság igájához?
„Mit számít az, hogy ki mit nevez "Mózes törvényének"?” - Ha te komolyan veszed a Krisztus-követést, akkor hogyan írhatsz le ilyen kijelentést? A törvény alatt levés ÁTOKKAL társul! (vö. Gal 3:10) Akkor nem kellene tudnia egy Krisztust követni akaró keresztény (jelöltnek), hogy milyen törvény alatt levés jár átokkal együtt? Nagyon is! Hogy mit számít? Üdvösséget! Átkot vagy áldást! Ez a tétje, kedves Péter, hogy tisztán lássunk, és másoknak is segíthessünk tisztán látni ilyen alapvetően fontos kérdésekben.
Írod: „Harmadrészt az Isten törvénye a szeretet törvénye, aki pedig az Isten szeretetetében él, annak maga Isten mutatja meg, hogy mit cselekedjen.” Nem mindegy melyik törvényről beszélsz, hiszen mi abban az időben élünk, amikor „ a parancsolatoknak tételekben való törvényét „ (Ef 2:15) Krisztus már eltörölte. És csak úgy nem lehet vaktában a törvényről beszélni. Különösen ha azzal nincs tisztában valaki, hogy mit jelent az Ef 2:15 törvénye. Netán a tízet is jelenti? Isten valóban megmutatja, hogy mit kell cselekedni, ezért is kell kutatni és megérteni, hogy mit nevez a Biblia Mózes törvényének, és egyáltalán NEM NEVETSÉGES dolog ez!
Nincs itt arról szó, hogy valaki elszállna magától, hanem talán inkább az közelít az elszálláshoz, aki szerint mit számít az, hogy ki mit nevez Mózes törvényének.. És hogy nevetséges dolog lenne megszámolni? Bizony hogy megszámolták azt azok, akik komolyan vették az Isten parancsait, de nem csak hogy megszámolták, hanem még le is írták:
„És mikor az ő országának királyi székére ül, írja le magának könyvbe e törvénynek mását a Lévita-papokéból. És legyen az ő nála, és olvassa azt életének minden idejében, hogy tanulja félni az Urat, a te Istenedet, hogy megtartsa e törvénynek minden ígéjét, és e rendeléseket, hogy azokat cselekedje.” (5Móz 17/18-19)
A törvények minden igéjéről van szó, (vö. Malakiás 4:4), és ha ezt valaki szétszedi, és kiveszi belőle a tízparancsolatot, és azt tanítja, hogy azt bizony meg kell tartani, akkor bizony visszament a Mózes törvénye alá, ha a 10p. hozzá tartozik, ez esetben mindet meg kell tartani. Mert ha egy érvényes a Mózes törvényéből, akkor mind érvényes. Ha körülmetélkedsz, mert érvényes Mózes törvénye (vagy 24 órás szombatot tartasz, mert érvényes a Mózes törvénye), akkor az EGÉSZ törvényt (10+603) meg kell tartani, különben nincs üdvösség! (vö. Galata 5/3). Két EGÉSZ törvény meg nincs, hanem csak a Mózes egyetlen EGÉSZ törvénye van!
Az üdvösséget nem egy felekezethez való tartozásként jelölik meg J.T. „ Azok között leszel, akik hűségesen ’hívják Jehova nevét’? Ha igen, akkor örvendezz! Maga Isten ígérte meg, hogy megmentésben fogsz részesülni (Róma 10:13).” - Ő.T. 1997. 12/15.o. 19.b. Tegyünk nyilvános kijelentést a megmentésre) Vagyis Jehova Isten nevének a segítségül hívása jelenti az üdvösséget, de ez nem egy puszta varázsszó ismételgetéséből áll, hanem a Krisztus követés összetett elemeiből.
Ha valaki a közösséghez tartozik, nagyobb esélye van, hogy ezt meg tudja tenni, mert kap oktatást, segítséget, egymás hite általi felbuzdulást, de csak egy puszta közösséghez való tartozás nem jelent automatikus megmentést. Hanem ez olyan, mint pl. aki konyhán dolgozik, nagyobb esélye van, hogy nem fog éhezni, mint aki kószál egymagában odakint az utcákon. Az adventisták is hívják a maguk soraiba az embereket, de ez természetes, hisz mindenki hívja a saját sorai közé azokat, akiket próbál a Krisztus keskeny útjára vezetni. Már akik evangélizálnak. Hiszen Istennek bizony van egy népe, (vö. Dániel 12/1; vö. Róma 9/25; Csel 15/14; 2Kor 6/16; Tit 2/14; Zsid 4/9; 8/10; 1Pét 2/9-10; Jel 18/4) És nyilván minden üdvözülni vágyónak Isten népéhez kell tartoznia, különben nem írná a Biblia, hogy Isten előhív egy népet magának. (vö. Ézsaiás 55/5)
A beszélgetésnek pedig van értelme, ha indulatok nélkül meg tudjuk beszélni, mondjuk azt, hogy érvényes-e a 10p. vagy sem a keresztények számára. De ezt megbeszélhetjük e-mailben is négyszemközt, ha úgy gondolod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!