Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit mond magáról Jézus?

Nora taylor kérdése:

Mit mond magáról Jézus?

Figyelt kérdés
2011. ápr. 5. 09:30
 1/6 anonim ***** válasza:
20%
Ne magázz.
2011. ápr. 5. 10:27
 2/6 pelgrim ***** válasza:
60%
Saját személyéről beszélve az „ember fiát” emlegette, mikor a Krisztusról beszélt, aki általa kifejezésre jutott, akkor az „én vagyok ...” kifejezést használta: „Én vagyok az út, az igazság és az élet, ...”; „Én vagyok a kapu, ...”
2011. ápr. 5. 11:43
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Jézus Krisztus önvallomása egy hatalmas téma, főképp akkor, ha nem csak az evangéliumokból, hanem az ihletett írásokból is merítünk. Kevesen tudják ugyanis, hogy például Jelenések könyve is Krisztus önvallomása, hiszen így kezdődik: "Jézus Krisztus kijelentése..."

Nem szeretnék egy részletekbe menő kifejtést leírni, így a lényeg: Krisztus azálal, hogy az "Emberfia" kifejezést alkalmazta magára egyértelműen azonosította magát messiásként, akiről az ószövetségi próféciák, mint isteni személyről szóltak. Krisztus preegzisztenciáját bizonyítják vallomásai az Atya ismeretéről, a mennyei világ pontos bemutatásáról, és a helyes Istenkép helyreállításáról. Az emberekhez való szeretete, hozzáállása, végtelen türelme és önzetlensége bizonyítja isteni jellemét. A már idézett "én vagyok..." kijelentéseivel, mint megváltót, mint egytelen lehetőséget az örök életre aposztrofálta magát, ezzel bemutatva felelősségvállalását az emberért.

Talán a legmegrázóbb a római százados kijelentése a keresztnél: "Ez valóban Isten Fia volt"

Üdv. Péter

2011. ápr. 5. 12:11
 4/6 yuda ***** válasza:
62%

Az "én vagyokról" egy harmadik variáció, mert nem értek egyet tudós kollégáimmal szokás szerint :D

Ezzel a kifejezéssel Jézus az Istenségére utal, merthogy Mózesnek így jelentette ki magát Isten, hogy én vagyok,(mikor kérdezte a csipkebokorban lakó nevét)..mond hogy a vagyok küldött.. aki mindig is van, aki tegnap, ma és mindörökké ugyanaz... akiben a változás árnyéka sincs meg, tehát én vagyok. :)

Egyébként ezt mondta Jézus, amikor el akarták fogni, hogy kit kerestek? mondták neki, hogy őt- akkor válaszolt: én vagyok és akkora erő volt a szavaiban, hogy a kimondás erejétől földre estek- ez karizmatikus megnyílvánulás és hasonló erők ma is működnek teljes evangéliumot elfogadó, pünkösdi, karizmatikus összejöveteleken- hiszen Isten ma is ugyanaz,mint akkor. Istennek semmi oka nincs mit megbánnia, semmi oka hogy megváltoztassa magát, hiszen tökéletes volt, van és lesz.:)

..és igeeeeen, tudom, sok felekezet tagadja az isteni megnyilvánulásokat, erőket, csodákat és okoskodnak ahelyett, hogy hinnének a biblia Istenében, aki nem változott meg.Nincs rá oka!

Jézus azóta is ugyanaz, és ma is érvényes: én vagyok :)

2011. ápr. 5. 17:11
 5/6 pelgrim ***** válasza:
13%

Az „én vagyok” Názáreti Jézus tanításában a Krisztusra vonatkozik minden emberben, ez nem Jézus személyisége; az ÉN VAGYOK vagyis a Krisztus a nagy esélye minden embernek, a kapu, melyen át beléphet a tudatnak abba az állapotába amit a vallások a mennyek országának neveznek, - az út, az igazság, az élet, ...

Ezt félreértve a keresztények imádják Jézust mint egy bálványt, ahelyett hogy tanítását és példamutatását komolyan vennék. Ugyanis mi lenne más, mint bálványimádás imádni azok személyiségét, akik a legszentebb eszményeinket hozzák kifejezésre ? Érvelve ő Isten fia volt, neki könnyű volt végbe vinni nagy tetteit, mi csak nyomorult emberek vagyunk. Így téve igyekeznek kibújni a felelősség alól, saját szellemi fejlődésükért. Ez nem az ő szándéka volt, ezért vonta vissza magát tanítványai szemei elől, és küldte hozzájuk a lelki erőt, hogy személytelen (ön-)tudatukat a magasba emelje.

Talán el tudjuk képzelni a tanítványok lelkiállapotát akik meggyőződhettek arról, hogy valóban a Mester áll előttük, aki pár nappal azelőtt meghalt. De még ez sem volt elegendő, hiszen rettegtek, bujdostak, nehogy velük is úgy bánjanak az előjárók. Akkor Jézus gondoskodott arról, hogy lelki erőre tegyenek szert, ami pünkösd napján az elbeszélés szerint lángnyelvek alakjában illette meg őket. Akkor Jézus példáját és tanítását megértve belátták, hogy az élet több a testnél, hogy a léleknek vagy a tudatnak hatalma van a test fölött és nem féltek tovább a lehetőségtől hogy üldözni fogják őket. - Az ÉN VAGYOK, a Krisztus bennük felszabadult.

2011. ápr. 5. 18:42
 6/6 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszaitokat!
2011. ápr. 6. 12:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!