Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit gondoltok a női lelkészekről?

Mit gondoltok a női lelkészekről?

Figyelt kérdés
Református vallású vagyok és jövőre szeretnék a teológiára felvételizni. Egyaránt várok negatív és pozitív tapasztalatokat-véleményket.
2011. márc. 31. 21:13
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
55%

Én hívő keresztény nő vagyok. jónak tartom a női szolgálatot (én is szoktam) De a lelkész az más. Nem tudnám annyira komolyan venni, nincs olyan tekintélye. Egy nő törékeny, finom. És nem tud így annyira hatni rám. Sztem veszít is a nőiességéből.

Ne felejtsünk el valamit! A NŐ ÉS A FÉRFI EGYENLŐ!! DE!! NEM EGYFORMA! Más tulajdonságokkal ruházta fel őket Isten más dolgokban erősek, más dolgokban gyengék. (nőt és a férfit, nem csak a fizikai adottságai különböztetik meg egymástól)

Sztem próbálj meg inkább más téren szolgálni (pl hittan tanár)

2011. ápr. 1. 08:29
 12/15 anonim ***** válasza:

A bibliai ige az adott korra vonatkozik, amikor a nők nem tanulhattak, jogos, hogy nem beszélhettek bele a gyülekezet dolgaiba.

Ma is vannak hátulütői a női lelkészségnek: pl. egyszerűen nem tudsz majd GYES-re menni, mert a gyül. nem tud fizetni egy helyettest; ha a férjed is lelkész lesz, nem biztos, hogy téged is alkalmazni tud a gyülekezet, ott állsz majd a semmi másra nem jó lelkészi diplomával , dolgozni dolgozhatsz, várják is, de fizetést nem tud adni a gyülekezet. Lehetsz egyedülálló lelkésznő, akkor bizonyos szintig deformálódni fog a személyiséged, mert mégis férfiasan kell fellépned pl. a presbiterekkel, vagy mesteremberekkel tárgyalhatsz toronyfelújításokról, harangvillamosításról, stb.

Kérdés, hogy nőként van-e annyi hangod, hogy ha kell erősítő nélkül is telebeszélj egy templomot. Vállalod-e, hogy nőként egyedül laksz egy parókián? Elviseled-e, hogy az egész gyülekezet férjhez akar adni és mindenki a fiát ajánlgatja? Vagy kész vagy-e arra, hogy másodhegedűs legyél egy nagy gyülekezetben, végezd a nem látványos, nagyon megterhelő szolgálatokat, mint pl. kórházi látogatások, gügyögsz a gyerekekkel, a főnököd, meg vasárnap felmegy a szószékre és prédikál egyet.

Szóval nem könnyű eset, de ezeket csak azért írtam le, hogy tudd, mit vállalsz. Tképpen az a kérdés, Isten hívott-e el erre, megtért hívő ember vagy-e, aki kész hagyni, hogy Isten vezesse. Ha igen, még a nehézségekben is örömöt fogsz találni. Ha nem, akkor nagyon megszivatod magad - bocs, hogy vulgáris voltam, de ez nem egy "nyerő" "szakma" világi értelemben.

Tanács: Ha a "jövőre" azt jelenti, hogy az idén érettségizel, akkor előbb tanulj valami szakmát, ismerkedj az élettel, harcold a hit nemes harcát és utána jelentkezz a TH-ra (azt hiszem, 30 év a felvételi korhatár).

egy lelkésznő

2011. ápr. 2. 22:29
 13/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek aki időt szánt a kommentelésre. Ahogyan a környezetemben úgy közöttetek is megoszlanak a vélemények és ez így van rendjén.

Bízom benne, hogy a lélek ajándékaként megkapom a prédikációt és így teljesen alkalmas leszek majd a feladatra(nő ként is ).Mivel komoly párkapcsolatom van és maximálisan mellettem áll a párom és a családom úgy gondolom, hogy a család és a leendő gyermekeink nem "görgetnek" majd elénk akadályokat- és szépen tudjuk majd őket így is nevelni. Ami a prédikáción kívüli lelkészi munkát illeti azt nagyon várom, mivel a szervezés ill. lelki gondozás a "véremben van" ( már kisiskolás korom óta rengeteg dologgal foglalkozom, és két ifi aktív tagja vagyok) és nagyon szeretem a kihívásokat.

Akárhogyan is alakul majd, egy dolog teljesen biztos-SDG :)

2011. ápr. 3. 21:31
 14/15 anonim ***** válasza:
0%

21:26 mellett vagyok.

Honnan tudhatjuk, hogy nem-e a tanítás képességét kamatoztatva a nők hajlamosak arrogánssá válni. Persze a nagy többségre igaz és amit a mi Istenünk is tudhat. Nem véletlenül közölte ezt Pál apostollal. Szerintem amit Pál apostol megmondott az úgy van. De leginkább egy veszélyhelyzet bekövetkeztére utal, egy figyelmeztetés ami a férfiaknak szól.

A mai világunkban ez a figyelmeztetés valóra válik egyre jobban. Nézzünk körül - persze az akinek nincs a szemén szemellenző és nem úgy él mint egy ló - de egyre több pipogya férfi van a világban, sajnos. A férfi jellegzetes vonásai elnőiesedik, a harcot nem bírják felvállalni, döntésképtelenek, egyfajta korcs világban élünk. De ez nem tűnik fel senkinek.

Okok: nők tanítanak 18 éves korunkig, megszállták a közigazgatási szférát, hiába az irányító (még férfi) hatalom, ha a végrehajtás és tervezés a nők kezében van. És nézzünk körül egy picit, országok omladoznak, közülük a miénk is. A házasságokban a válási arány óriási, mert a nők már képtelenek "alárendelni" magukat a férfiaknak, engedelmes asszonyként nem tudnak létezni. A férfi engedelmes Urának, Istennek, az asszony pedig a férjének. Ez így van rendjén, ha nem így lenne, akkor a mai világ gördülékenyen menne, de nem így van.

Ahogy a férfi nem szereti az engedetlen asszonyt (ha még élnek igazi férfiak a világban) úgy Isten és Jézus sem szereti a engedetlen öntudatos egyént. Jézus ezért nevezi "szolgáinak" az őt szerető embereket.

Pál apostolnak a figyelmeztető szerep jutott, érdemes rá figyelni, már amennyire tudunk figyelni.

2011. nov. 25. 11:48
 15/15 anonim ***** válasza:

Szó mi szó, lehet hogy nekem magyaráz egy nő és oktat, legyintek rá. Nem veszem komolyan, de tanácsát mérlegelem, ha akarom megfogadom, ha úgy érzem igazság van benne.

Egy férfi esetében jobban elfogadó az ember, egy igazi férfi szavában erő lakozik. (ld. pl. Popper Péter) Ilyen egyénről nők esetében nem tudok.

2011. nov. 25. 11:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!