Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Húsvét mindig mozgó ünnep...

A Húsvét mindig mozgó ünnep volt? Úgy értem a Jézus előtti korokban is?

Figyelt kérdés
2009. febr. 23. 18:22
 1/8 anonim ***** válasza:
68%
Jézus előtt? A Húsvét Jézus feltámadásának ünnepe. És mindig mozgó ünnep volt.
2009. febr. 23. 19:15
 2/8 anonim ***** válasza:
73%
Mindig mozgó ünnep volt az tuti, mert a hold mozgásával számolják a húsvéti ünnepeket, de a Jézus előtti időkben is volt már húsvét, hiszen onnan ered a tojás-nyuszi hagyomány.
2009. febr. 23. 19:26
 3/8 anonim válasza:
62%
hát a húsvétot tartották csak nem annak nevezték hanem a tavaszi napéjegyenlőséget ünnepelték . A nyulat Németországban kezdték először ünnepelni a 16.században . És igen mozgó ünnep mivel a napéjegyenlőség minden évben másként van.
2009. febr. 23. 19:36
 4/8 A kérdező kommentje:
Nem Jézus óta van húsvét, a régi zsidók is ünnepelték, és az Egyiptomból kivonulás megemlékezése volt.
2009. febr. 23. 20:58
 5/8 anonim ***** válasza:
63%

Kedves kérdező, ha ilyen jól értesűlt vagy erről a dologról, akkor biztosan van véleményed, vagy tudásod a kérdésedről is!

Gondolom tudod azt is, hogy Jézus előtt a "húsvét" milyen ünnep volt? Nemzetközi, több különböző naptárt használó népek ünnepe, vagy zsidó ünnep? Ha zsidó ünnep volt, akkor milyen naptár szerint ünnepelték? A hold naptár szerint? Mikor váltottunk erről a naptárról a jelenlegire? Ha ezekre a kérdésekre válaszolsz, talán a választ is megleled.

2009. febr. 23. 21:20
 6/8 A kérdező kommentje:
21:20 Azért kérdeztem meg, mert nem tudom a választ. Azt tudom, hogy Jézus előtt is ünnepelték, különböző kultúrkörök, többek között egyik volt a zsidóság is, amit én tudtam hirtelen. De hogy korábban is mozgó ünnep volt-e, azt nem tudom, mert nem vagyok annyira mélyen tájékozott ilyen dolgokban. Ha tudnám, nem kérdezném, nem igaz? :-) Azért kérdezem, mert szeretném tudni.
2009. febr. 23. 21:25
 7/8 anonim ***** válasza:
55%
pontosabb kérdést! a Húsvét nem egyenlő a Pászkával! A Pászka ünnepe, az Exodusra való emlékezés csak Jézus halála óta jelenti egyben a Húsvétot is. De azt a zsidók tényleg minden évben megünnepelték.
2009. febr. 23. 23:43
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Azért "mozgó", mert Jézus halála óta más alapokon számoljuk az éveket, hónapokat, napokat.

Előtte ez az ünnep az volt, amit az előttem szóló is megírt, nagyon helyesen.

Nem "különböző kultúrkörök", hanem a zsidóság ünnepe volt!

Akiknek történetesen megvolt a fix naptárrendszerük (holdnaptár), ami alkalmanként szintén kiigazításra szorult, de mint tudjuk évente ünnepelték a pászkát, mivel egy évforduló volt.

Jézus Krisztus ezen a napon tartotta az "utolsó vacsora"-ként ismerté vált egyszerű "szertartást", és ezen a napon halt is meg. Ezért az első századok keresztényei szintén ezen a napon, és évfordulóként (évente egyszer) emlékeztek meg Jézus haláláról, amit Ő meghagyott nekik.

Így a zsidó pászkát felváltotta Jézus halálának emlékünnepe, már csak azért is mert Jézus "fára szegezte a (zsidó) törvényt", vagyis megszünt a pászka is.

De fontos hangsúlyozni (most így a húsvét előtt), hogy az első századokban évente egyszer emlékeztek meg Jézus haláláról. Ma a katolikus "oltáriszentség" napi rítus, ami ebből az utolsó vacsorából jött létre, de már nem az Írásokra hagyatkozva. A cölibátus nem Bibliai dogmája is az oltáriszentség napi bevezetésével van kapcsolatban.

De ez egy másik kérdés.

2009. febr. 24. 00:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!