Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért is gonosz a Sátán?

Miért is gonosz a Sátán?

Figyelt kérdés

Nem nagyon értek valamit. Azt értem, hogy bűnös volt, mert fellázadt Isten ellen. De ezen túl: mit rosszat csinált a Sátán? Ő nem parancsol, Isten igen. Ő nem tilt semmit, Isten igen.

Ateista vagyok, ezért nem tudom, hogy ezzel megbántok-e valakit, ugyanis nem akarok senkit sem megbántani a hitében, csak már nagyon foglalkoztatott a dolog.

2011. márc. 9. 18:50
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 11/88 A kérdező kommentje:
Azt értem, hogy jót akar ezzel, de a "Ne ölj!" nyelvtanilag is felszólító módban van. És egy dolgon fennakadtam: ha nincsenek egyáltalán ellentétek, akkor igazából nincs jó és rossz cselekedet. Tehát bármit teszel, rosszat is és jót is teszel. Ergo mindegy, mit csinálsz.
2011. márc. 9. 19:53
 12/88 anonim ***** válasza:
51%

Kérdező. :)

Direkt kihangsúlyoztam a bibliafordítások hibáit.

Másrészről nem azt mondtam, hogy mindegy mit teszel, hanem azt, hogy nem ellentétek vannak, hanem másság. Tehát van jó és rossz, de ezek nem ellentétek, hanem a rossz az nem olyan mint a jó, és pont azért, hogy a jó értékelhető legyen, és az egyének azzal legyenek képesek azonosulni. "Ergo nem mindegy mint teszel." :D

üdv

26/F

LastOne.Left

2011. márc. 9. 19:56
 13/88 A kérdező kommentje:
Értem, mit mondasz. Érdekes. Bár nem tudok vele egyetérteni. Szerintem vannak ellentétek, és kellenek is. Isten és a Sátán sem véletlenül vannak: az egyik az eget, másik a mélységet uralja. Példa az ellentétre és ennek szükségességére.
2011. márc. 9. 20:00
 14/88 anonim ***** válasza:
41%

A véleményét nyugodtan elmondhatja.

Csak ez az ő esetében több volt!:)

2011. márc. 9. 20:01
 15/88 A kérdező kommentje:
AZ utolsó mondata tényleg nem volt nyerő, de sértő sem. Plusz a többit azért eltalálta.
2011. márc. 9. 20:10
 16/88 anonim ***** válasza:
60%

én csak azt próbáltam elmesélni, hogy a jó és a rossz nem ellentét. a rosszon belül viszont vannak ellentétek(önteltség-szégyen példának). az pedig, hogy ki mit ural, csak spekuláció, ahogyan Isten és sátán egyenlősége is. Kicsit mélyebben kell vizsgálni a dolgokat, hogy megoldásra jussunk. Szóval amit én állítottam is igaz arra, hogy "azért van Isten és Sátán"...de jó ha tudjuk, hogy ezek nem egymás mellett léteznek, ugyanis ilyet semmiféle szentirat nem említ. :)

ui.: egyébként ne érts félre, nem várom el, hogy egyetérts, csak azért jegyeztem le ezeket, mert talán elgondolkodsz rajta, ha nem is te, de más, aki esetleg olvassa. :)

üdv

26/F

LastOne.Left

2011. márc. 9. 20:10
 17/88 A kérdező kommentje:

Tehát abban egyetértünk, hogy vannak elentétek, csak a meghatározásában nem.

Nem fogom félreérteni, és el fogok gondolkozni rajta, hiszen minek kérdeztem volna bármit is, ha utána ezt nem teszem?

Viszont akkor egy dolgot mondj meg: a Sátán akkor nem gonosz? Mert ha az egyik korábbi válaszolót veszem alapul, akkor az Ádám és Éva kiűzetéséből az a következtetés vonható le, hpgy Isten kérte me a Sátánt, hogy próbálja meg elcsábítani a két embert.

2011. márc. 9. 20:18
 18/88 anonim ***** válasza:
34%

A sátán azért gonosz, mert folyamatosan kísérti, bűnre csábítja az embereket. Ezt azért teszi, mert Isten már legyőzte őt akkor, amikor Jézus meghalt a kereszten a bűneinkért és harmadnapra feltámadt. Ezért, aki ebben hisz és elfogadja Jézust megváltójának, halála után a mennybe kerül, mert a bűneiért Krisztus már megkapta a büntetést. Aki úgy hal meg, hogy nem hitt Jézusban, az sajnos a pokolra jut. A sátán azért gonosz, mert azon munkálkodik, hogy ne ismerjük meg Jézust.

"Szóval röviden: nem gonosz, mert Istennek tetsző, amit tesz"

Hogyan tetszene Istennek az, hogy az ördög azon dolgozik, hogy elválasszon minket a Megváltónktól és így a pokolba kerüljünk? Isten azt szeretné ha mindenki megtérne, Jézus ezért vállalta kínhalált. Ha Istennek ez tetszene, nem szeretne minket és Krisztus megváltása is felesleges lenne.

2011. márc. 9. 20:40
 19/88 A kérdező kommentje:

Ez egy általános, felszínes felfogás, ezért tettem fel itt a kérdést. Mélyebb válaszokra voltam kíváncsi.

De köszönöm a válaszodat!

2011. márc. 9. 20:44
 20/88 anonim ***** válasza:
53%

Bocsi hogy beleszólok a kialakult beszélgetésbe, egyfelől én is egyetértek LastOneLefttel: a parancs valójában a mi érdekünket szolgálja, mert az életet teszi mindenki számára élhetővé.

viszont a sátán személyében nem értünk teljesen egyet.

Igen, vannak ellentétek, bár ez csak a teremtett világra érvényes, a teremtőre azért nem, mert ő EGY azaz egység, és nincs benne ellentét.

A "Gonosz" nem a sátán, hanem a jó hiánya, Isten hiánya. (A poklot a Biblia többször is így nevezi: külső sötétség. Azaz egyszerűen fordítva: Isten nélküli, Isten fénye nélküli sötétség.)

Igen,sátán is gonosz volt, de nem azért, mert annak lett teremtve (eredeti neve, Lucifer fényhozót jelent)hanem mert lázadása valójában abban állt, hogy eggyé vált az Istenen kívülivel, mert azt akarta uralni. Tehát sátán gonoszsága nem "vele született" hanem egy döntés eredménye. És most értelmezzük egy pillanatra: mi is a gonosz. Rossz dolgot mindenki tesz. Mindenki hazudik, mindenki önző, sok ember lop, meggondolatlanul kizsákmányoljuk a környezetünket. De ettől még nem vagyunk gonoszak, csak egy jó nagy kollektív pofon hiányzik nekünk az élettől. A gonoszság mindig tudatos döntés eredménye. Hitler nem véletlenül lett Hitler, ahogyan Sztálin is mindent megtett azért, hogy megszolgálja a hírnevét.

rossz dolgok mindenkivel történnek. Sok embernek volt keserves gyermekkora. Csak van aki ebből tanul és eldönti, hogy az élete más lesz, van aki pedig a vele történt gonoszságra gonoszsággal felel. Innentől már saját döntés, saját felelősség.

Freya

2011. márc. 9. 20:47
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!