Van itt vki fiatalabb, aki szokott zsinagógába járni és neveztetne vki mást ebbe a vallásba?
noh, közben megtaláltam, és tényleg valami ilyesmi, én is tanulok újakat:
szerintem kb. úgy lődd be az öltözködést, mintha egy keresztény templomba mennél turistaként (lényegében a zsinagógába is turistaként mennél): értelemszerűen szakadtan menni azért ciki, de egy normális, kulturált hétköznapi ruha teljesen megfelel (tehát akár egy rendes farmer is).
Meg a zsinagóga úgy általában is kevésbé formális meg hivatalos hangulatú, mint egy katolikus istentisztelet, de ezt inkább tapasztalni lehet, mint elmesélni (aranyos volt, amikor hívő és rendszeres templomba járó katolikus ismerősömmel voltunk zsinagógában egy közös ismerősünk bar micvóján, és eléggé le volt döbbenve, hogy hát ez nagyon más, mint náluk:))
Köszönöm a meg nem fogyatkozó türelmedet! :D
Rátekintettem arra, amit linkeltél, szóval akkor olyan "a vallás alapjai" suli, fiúknak? Mindig kilyukadunk valahová, amivel kapcsolatban kérdésem van... nekem például nőneműként nem szokás Tóra- vagy Talmudmagyarázat összeülésszerűségen részt vennem? Mert a filozófiai (vagy itt mondják, hogy teológiai?) része is érdekelne... sőt, leginkább az, nem hinném, hogy tudnék szombatot tartani :/
ezekben a dolgokban már én se vagyok igazán otthon, azt tudom, hogy a hagyományos ortodox vallási oktatásban nem igazán voltak nők (volt is erről egy film Barbra Streisand főszereplésével: Yentl), de mivel te gondolom nem egy ortodox jeshivában szeretnél Tóra- és Talmud-tudóssá válni, így nem hinném, hogy gond lenne belőle, hogy nem tudsz állva pisilni (elég fogyatékosság az az élet más területein), főleg, hogy már női rabbik is vannak.
Szoktak lenni programok kifejezetten fiataloknak, hogy kicsit jobban megismertessék velük a zsidó kultúrát, szokásokat, érdemes lehet nézegetni a szochnut programjait (szochnut.hu) vagy az Izraeli Kulturális Intézetet ( [link] esetleg a Bálint Ház programjait ( [link]
A zsinagógák rabbijai is lehet, hogy tartanak zsidósággal kapcsolatos foglalkozásokat, de ha konkrét kérdésed van, én is megpróbálok válaszolni rá.
Lauderben anno tanultunk héberül, abból mára néhány szó maradt meg (akkoriban sem volt sokkal több), tudom például, hogy hogy van a foci héberül, vagy hogy 'Illés Béla a legnagyobb király', egy-két még kevésbé lényegbevágó szóval egyetemben.
Mivel ott tanultunk a zsidó vallásról is, meg megünnepeltük az ünnepeket, a pénteket, szóval ezekből is maradtak meg dolgok. Pont az imákból a péntek esti gyertyagyújtásosat még mindig el tudnám mondani.
Eléldegélhetsz ezzel a nyelvtudással Tel-Avivban :D
Szóval akkor olyan nincs, hogy nincs jobb dolgod és elmész egy egybegyülemlésre? Mert ha lenne, akkor e-setleg...
Mellesleg a hét minden napján van istentisztelet?
nincs minden nap, péntek este/ szombaton szokott lenni (a szombat, mint pihenőnap igaziból a zsidóságban péntek este jön be, tehát onnantól van, és szombat este távozik, tehát addig tart), meg ünnepekkor - keresztény templomokban se szokott tudtommal mindennap happening történni, bár bevallom, ebben nem vagyok annyira otthon.
Egybegyülemlés alatt ilyen zsidó összejöveteleket meg programokat értesz?
Mentem már egy-két ilyen zsidó cuccra (zsidónegyed bejárása, hogy kicsit jobban megismerni a környéket,a történelmét, a hozzá tartozó szokásokat, voltam Széder estét megünnepelni a kulturális intézetben, és akkor ott közben magyarázták is, hogy épp mi történik, mi ennek a háttere, voltam néhány előadáson meg családdal zsidó szervezésben a pécsi Nyolcak kiállításon - na az nem volt éppen fiatalos cucc , mint kiderült, családot leszámítva én lehettem talán legközelebb az 50hez, a magam 23évével, csak én alulról... meg persze a már korábban említett izraeli út).
Mostanában szakdolgozatírás mellett nem nagyon nézegettem, hogy milyen programjaik vannak, ill. nem is nagyon láttam kedvemre valót, azt fel tudom ajánlani, ha gondolod, hogy ha találsz olyat, ami engem is érdekelne, akkor akár el is mehetek veled, hogy ha így kevésbé félelmetes (legalább én is kicsit kiszakadok a szakdolgozatból).
sertodjon meg aki akar,.....de mi hivo,gyakorlo zsidok az "alkalmankenti" zsinagogaba jarokat ugy hivjuk csak "Sabesz Yid"!!!
vagyis csak szombatkor zsidok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!