Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ateista beállítottságú ember...

Ateista beállítottságú ember is vallhat panteista eszméket?

Figyelt kérdés
Valahol azt olvastam, hogy a panteizmus is az ateizmuson b elül van, de nem tudom, hogy ez valóban így van-e.
2011. febr. 9. 15:15
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
Igen a természet iránti csodálat eredményeképpen, ezért is éreztem kicsit panteistának...
2011. febr. 11. 18:05
 12/14 anonim ***** válasza:
58%
Én is panteistának mondanám magam, szerintem ez inkább az ateizmus egy érzelmesebb fajtája.
2014. szept. 26. 20:45
 13/14 A kérdező kommentje:
:D
2014. okt. 1. 11:47
 14/14 anonim ***** válasza:

Einstein nem volt ateista, hanem panteista volt. A panteizmus pedig a teizmus egyik válfaja.

Teizmus istenhit, míg az ateizmus az istenség(ek)be vetett hit hiánya. A panteista szerint van Isten/léteznek istenek, viszont a világ részei, mindent átjárnak (lásd: ókori görög/római sztoikusok, akik szerint az istenek a világot átjáró erők, de hasonló nézetek a középkori keresztény teológiában is megmaradtak valamilyen szinten, például Assisi Szent Ferenc is panenteista volt, ami azt jelenti, hogy az Isten csak részben a világ része, részben különálló attól), és nem egyfajta antropomorf, személlyel rendelkező stb. istenek.

Nem, egyáltalán nem lehet egy ateista panteista is, mivel a panteizmus egyfajta teizmus, az ateizmus pedig a teizmus ellentéte. Olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy lehet-e ateista politeista/monoteista is. Badarság, mivel az ateistának hiányzik az istenségekbe vetett hite, amibe nyilván beletartoznak a különböző panteonok, meg a monoteista vallások egyetlen Istenei/Istene is.

#8.

Badarság, hogy "a panteizmust az ateizmushoz szokás sorolni". A korai újkor panteistáit vádolták ateizmussal, mivel eltért a teológiájuk és vallásfilozófiájuk a korabeli főáramtól. Ezt kihasználva Frazzer próbálta úgy beállítani a vallástörténetet, mintha egy evolúciós folyamat lenne, ami a mágiától az ateizmusig tart (mágia/varázslás/babona, majd politeizmus, majd henoteizmus és monolátria, ezt követően szigorú monoteizmus, amiből panenteizmus, majd panteizmus és deizmus lett, amit az ateizmus fog követni, mint legfejlettebb vallásfilozófiai világkép), viszont elméletét a vallástörténészek már rég megcáfolták.

Ha nem hiszed, akkor itt van: [link]

Olyat mondhatsz, hogy ateista vagy, de a panteizmus áll hozzád a legközelebb az ateizmus után, de egyszerre a kettő nem lehetsz.

2023. dec. 10. 13:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!