Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A hit, megtapasztalt vallásos...

A hit, megtapasztalt vallásos élményből születik. Mégis mindegyik vallás másképp magyarázza szerintem ugyanazt az élményt. És kezdődnek a konfliktusok. Miért van ez? Jó-e a megfigyelésem?

Figyelt kérdés
Kicsit kikarikatúrázva: Az emberfiának van egy erőteljes vallási élménye, boldogságérzet, a lélek halhatatlanságában vetett hit. Mit mond a katolikus? Tartsd be úgy a 10 parancsolatot, ahogy én magyarázom, a pap tévedhetetetlen, Szűz Mária szent és (sérthetetlen),különben kiátkozunk,mint Luther Mártont stb. Mit mond a protestáns? A katolikus egyház sokban tévedett, szűz Mária bálvány, a papok nem szentek. Mit mond a muzulmán: Alah hatalmas és bosszúálló (azonkívül, hogy irgalmas).Én is hasonló akarok lenni hozzá.Mit mond a Krisnás? Van szerető Isten és nirvána, ahová reinkarnációk során juthatsz el. Mit mond a buddhista? Nincs Isten, ezek a tudat kivetülései. De a tudat halhatatlan.A halhatatlan résszel azonosulj és akkor eléred a megvilágosodást. Egy élmény és ennyi magyarázat!!!!!!
2011. febr. 3. 08:41
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Ha a te egyedüli hited megerősítésére, és együtt érző közösségre vágysz, előítélet nélkül ismerj meg minél több ilyen vallási közösséget! Fontos, hogy kérdezd meg tőlük hit-tételeiket, azokat pontosan gondold át, hogy egyetértesz-e velük, hogy valóban vallod-e azokat, hogy lásad, tényleg híve vagy-e annak a vallásnak ? Nem klubot, hanem hit-közösséget keresel, jó tudnod, mi mellé állsz ?

Ha mindez stimmel, és a közösség is örömöt ad, akkor helyben vagy.

2011. febr. 4. 14:08
 12/12 A kérdező kommentje:

Én még a Jehova tanúival is elbeszélgetek.A múltkor átbeszéltünk egy két hittételt aztán elbúcsúztunk egymástól, egyáltalán nem voltak erőszakosak. A katolikusok közt vannak a legjobb barátnőim, az egyház ne szimpatikus.nem tudom észrevetted-e (én ilyenekre is figyelek), hogy a misében nincs benne a bűnbocsánat "hírdetés", csak, ha gyónsz (ott a pap sokszor szubjektíven mérlegel megadja-e) Míg az evangélikus Istentiszteletben minden alkalommal benne van a bűnbocsánat hírdetése és nem a lelkész ítél, hanem az Isten,aki a szívek és vesék vizsgálója. Egy lelkésznővel nagyon jó kapcsolatom van. Csak mintha a Lutheri merészségtől, hogy mernek kérdéseket feltenni,kicsit eltávolodtak volna.

A múltból a buddhisták közül egy barát sem maradt meg. A Krisnások nyitottak, de nem az én világom. A reikisek is, de a mágikus energiaátadás nem az én világom.Ezeket a csatornákat le is zártam.

De igazából fogyasztóból és kérdezőből gyakorlóvá és adóvá kell válni egy helyen és közösségben. Minthogy a házastársát sem hagyja cserben az ember, ha már egyszer döntött.

2011. febr. 5. 00:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!