Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi kell ahhoz, hogy valaki...

Mi kell ahhoz, hogy valaki apáca lehessen?

Figyelt kérdés

mik a feltételek, és az also korhatár?

és ha vki apáca lett, hogyan kell élnie?

2009. febr. 6. 23:33
1 2
 11/19 vav22 ***** válasza:
80%

Második válaszoló vagyok. Kicsit kioktatónak tartottam inkább nem is sértőnek, de az utolsó válaszod alapján látom nem annak szántad.

Hát lehet, hogy butaság amit gondolok, de azt hogy Istenre tették fel az életüket azt nem arra értem, hogy akkor amikor Apácák lettek vagy papok vagy nevezzük akárminek vallástól függetlenül, hanem amikor húúú hogy is mondjam, amikor egyszerűen "elhatározták, hogy ezt azt az életmódot választják amit a vallásuk (vagy éppen akkor választott vallásuk) megkövetel. És látszat sokszor tényleg csal. Sajnos magam is tapasztaltam. Én hiszek Istenben, de nem élek olyan életet, amit úgy kell érteni, hogy nem járok Istentiszteletre, nem imádkozom minden nap, de kisebb koromban évekig tettem ezeket a dolgokat részben szülői ráhatás miatt, még ministráltam is, felolvastam stb. (lány létemre ministráltam, de itt kis faluban engedték). Rengetek olyan magát vállasosnak mondó emberrel találkoztam, aki csak azt mondta magáról, hogy... Valójában meg nem úgy élt, nagyon nem úgy. Nah az ilyen emberekről megvan a véleményem. És bevallom őszintén a sok ilyen embernek is köszönhető, hogy már nem járok templomba... Szóval szerintem a cselekedet a legfontosabb. Én elvárnám minden Apácától, hogy legalább alapszinten tájékozott legyen a Bibliában, de a "cicil" életben a magukat vallásosnak valló embereknél szerintem sokkal fontosabb az, hogy hogy viselkednek, cselekednek, mintsem hogy ki ne hagyjon egy misét...

Remélem érted mit szerettem volna mondani.

2009. febr. 8. 03:38
 12/19 vav22 ***** válasza:
63%

megint második vagyok. Amúgy szerintem elgondolkodtató és nehéz kérdést tettél fel. Én ezek után is úgy gondolom sajnos (vagy nem sajnos kinek hogy) hogy az Apácák Istenre "igyekszenek" feltenni az életüket (és valószínű ezt már előbb átgondolták mire oda eljutottak, ,hogy Apácák lesznek), de szinte biztos vagyok benne, hogy sokuknak mégsem sikerül olyan életet élni, mert az embernek vannak hibái, van akinek több, van akinek kevesebb, van aki könnyebben lekűzdi a hibáit (bár az összeset szinte képtelenség) van akinek nem megy...

Szívesen olvasnám ha kifejtenéd még a gondolataidat, mostanában elég sokat vívódok ezen az egész dolgon, mármint a vallásosságon. Hiszem, hogy van Isten, de annyi de annyi kérdés van bennem, amire a legtöbb hívő rávágná a választ, hogy csak na... Sógorom lelkipásztor, az ő felfogásuk szerint, ha hiszek olyan dologban mint például földön kívüli élet, akkor nem hiszek eléggé Istenben. Pedig hiszek benne, de az elsőre nem tudom rávágni, hogy nem. És még számtalan ilyen nevetséges kérdés van bennem...

2009. febr. 8. 03:47
 13/19 anonim ***** válasza:
71%

03:47 - A sógorod lelkipásztor létére, hogy ilyet ki mer jelenteni, hogy nem hiszel eléggé Istenben, ha hiszel a földönkívüli életben, tudatlan. Én hiszek Istenben, de miért ne teremthetett volna a Föld bolygón kívül máshol is civilizációt? Az univerzum hatalmas. Sógorod úgy gondolkodik, mint az őskori ember, vagyis: "csak az én törzsem létezik, ezen kívül nincs máshol ember" - aztán ahogy tágultak az ismeretek, kiderült, hogy nemhogy máshol is él ember, de más földrészek is vannak.

Egyébként a kérdéshez is meg kicsit hozzád is, szerintem ma egy felesküdött rendtagnak óriási felelőssége és feladatai vannak, és ugyanígy a világi hívőknek is. Pont emiatt a rengeteg ellenpélda, rossz példa, hiteltelen képmutató hívő ember miatt, meg kell mutatni a hitnek azt az oldalát, ami jó, azokat az embereket, akik hitelesek, felsegíteni a rászorulókat, és ezt nem a 4 fal között, nem a templomban térdepelve, és annyival letudva, nem némán a Bibliát olvasgatva (ismerni kell, és komolyan mondom, tényleg sok hívő se ismeri, érdemes lenne beleolvasgatni mindenkinek, tudnék olyan részeket mutatni, amire azt mondaná bárki, hogy nem gondolta volna, csak az ismeret nem elég, alkalmazni is kell), igenis, ahogy abban a 2 Apácashow filmben is, ki kell menni az utcára, az emberek közé, nem erőszakosan nyilván, de lehet nem erőszakosan, erre vannak a rendezvények, amiket se a kereskedelmi tévék se a kereskedelmi rádiók nem mondanak be: Városmissziós hét, szeptemberben, Soul & Gospel fesztivál a Westend tetején, nyáron, Solymáron a Gospel fesztivál augusztusban, az itt olvasgatók közül hányan vettek részt közönségként bármelyiken? én fellépőként is vettem már részt ezek közül 2-n, és a színpadról nézve az embereknek ez kell, az embereknek kell, és ez a fajta kell, nem a bezárkózás, nem a képmutatás, nem az augusztus 20-i körmenet, ahol a szószékről is politizálnak, nem érdekel senkit, hogy x miniszter bácsik az első sorban ülnek, ezek a fentebb említett rendezvények viszont érdeklik az embereket, még a rendőr bácsik is odaálltak hallgatni.

2009. febr. 8. 11:39
 14/19 vav22 ***** válasza:
95%
Igen ezt a földönkívülis dolgot ugyanúgy látom, mint te. Örülök a megerősítésnek :-) Igazából szerintem mást már nem tudok hozzáfűzni ezekhez, vagyis olyat ami ide illő lenne, napokat lehetne ezekről beszélgetni. Már megbántam az első válaszom kicsit, nem úgy kellett volna, ezért elnézést, de elgondolkodtató dolgokat írtál, uh. örülök, hogy jobban belementünk a témába :-)
2009. febr. 8. 15:27
 15/19 anonim ***** válasza:
0%
fekete ruha , feher hosszu kendo amit a fejedre tekerhetsz.
2009. febr. 15. 21:10
 16/19 anonim ***** válasza:
2%
konnyu megelhetes nehez idokben. Legyel apaca es semmi gond ,sokan ezert lesznek apacak, hogy mi kell hozza elhivatottsag.De ez hianyzik, honnan tudod,hogy Isten szolt hozzad ,vagy az ellenseg??????????
2009. febr. 15. 21:13
 17/19 anonim válasza:
39%
nem kell ahhoz megjárni egy apácaságot, meg nem kell jobban megismerni a Bibliát, hogy rájöjjön valaki hogy Isten szerint ez nem a helyes életmód. Nem vagyok se hívő, se nem hívő, csupán el szeretném mondania véleményemet ezzel kapcsolatban. Isten azért teremtette a férfit és a nőt, hogy utódokat nemzenek. Szerintem azzal, hogy valaki apáca akar lenni, gátolja ezt a "tervet". De ez csak az én véleményem :)
2012. máj. 11. 10:46
 18/19 anonim ***** válasza:
73%

Utolsó: nem gátolja a "tervet". Hanem felajánlja (áldozza) saját életét. Ez már olyan misztika amit a maiak nem értenek. Nyomulnak evvel az érvvel hogy "dehát a bibliában sincs ez vagy az meg amaz". (csakhogy ez nem érv)

(Természetesen nem kell mindenkinek ezen az úton járni. Ahogy voltak harcra született emberek és gyógyítónak születettek, mindenkinek megvan/volt a feladata. A család is egy szent dolog - pl sok rendben a szüzesség dicséretes volt, de nem kötelező.)

Vav22: Már biztos nem olvasod, hisz nagyon rég volt a hozzászólásod, de nem írtál hülyeséget. Persze nem értettem egyet avval amit írtál nettel kapcsolatban, de értem mit akartál kifejezni evvel, tehát ne kérj bocsánatot, teljesen rendeben volt amiket írtál...

2012. dec. 21. 10:06
 19/19 anonim válasza:

Mi kell, ahhoz, hogy valaki apáca lehessen?

Mielőtt erre a kérdésre keresnéd a választ, próbáld meg átgondolni, hogy valójában kik is az apácák?

Persze, ha rájuk gondolunk, hosszú ruhákat, és csendet látunk.

Ez részben igaz, hiszen a csendben meghaljuk Isten szavát. Így ez nekik nagyon fontos.

Az apácák az Úr mennyasszonyai.

Nem azért vonulnak be, mert félnek az élettől, vagy, mert "borult az elmélyük". És még csak nem is egy hang súgja nekik.

Egy nő, azért válik mennyasszonnyá, mert szereti azt akivel együtt él, nem igaz?

Egy másik nő pedig, azért lesz apáca, mert szereti a teremtőt. Nem emberi szerelemmel, hanem egy egészen másfajta szerelemmel.

Ők is emberek. Mosnak, főznek, autót vezetnek, és ugyanúgy tudják, hogy mire való egy óvszer. Olyanok, mint az édesanyák, vagy, mint, például a gyógyítók. Mert, hogy igen, ők is gyógyítanak. Vízzel, étellel, hittel, Istennel...

Most,hogy ezt elmondtam, szerintem, ahhoz, hogy valaki apáca lehessen, nem elég az elkötelezettség, vagy a vasárnapi szentmise. Én évek óta nem lépek be a templomba. Mégsem mondja nekem senki, hogy nem lehet belőlem apáca.

Ez egy állapot, egy átlagos életforma. Az idők kezdete óta jelen van a világban, és ez ìgy van rendjén.

Na szóval, végülis, ahhoz, hogy apáca rendbe léphessen valaki, csak néhány apró dolog szükséges.

1, Érezze, hogy valami köti őt az Úrhoz. Ez nagyon fontos. Tényleg.

2, Hinnie kell, hogy ott van, ahol lennie kell. Ha ez nem megy, a novéciátusi idő alatt bármikor elhagyhatja a zárdát. Senki nem fog rá neheztelni emiatt.

3, Tudnia kell, hogy bár fáj, de a múltját az ajtó mögött, és nem a küszöbön kell hagynia. Ez mindig nagyon nehéz.

4, Biztosra kell vennie, hogy Isten bármikor figyel rá, még, akkor is, amikor alszik. Mert Isten mindenkit figyel.

5, Az utolsóra pedig mindenkinek, magának kell rájönnie. Ez a legfontosabb az összes közül.

Én, személyszerint azért döntöttem az egyház, és a Mindenható mellett, mert soha nem volt apám.

Nem volt, aki megvígasztalna. És az anyámmal sem volt szoros kapcsolatom. A nővérem a misére menekült, én a csendbe.

Ott hallgattam, ahogy Isten vígasztalni próbál, hiszen ő is tudja mi a szenvedés.

Sosem láttam magam anyaként, feleségként.

De soha nem is hittem, hogy apáca akarok lenni. És még nem is vagyok az.

Azt tudnod kell, kedves kérdező, hogy apácának lenni, tényleg nem at jeleti, hogy a négy fal között megöregedni.

Egyszerűen csak azt jelenti, hogy meglátni a rosszban a jót, és nem ítélkezni sem élő, sem halott fölött. Szerintem, legalábbis ez a legfontosabb.

Ennyi kell, ahhoz, hogy valaki apáca lehessen.

Ja, és még valami. Ami még fontos, hogy bízz, abban, hogy, ahogy a Nap reggel felkel, majd este lenyugszik, úgy minden ami ma bizonytalan, és fájdalommal teli, jön, majd megy. És Isten, akkor is megbocsájt, ha te ne tudsz önmagadnak.

Remélem, sikerült segítenem, és választ találtál néhány kérdésedre.

2017. júl. 24. 01:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!