Cölibátus? Szerintetek?
Szerintem egy pap ne beszéljen a család és a szeretet fontosságáról úgy, hogy neki semmi köze nincs hozzá. Élje át ő is, és ossza meg a tapasztalatait. A hívők is szavahihetőbbnek tartanák így szerintem. Ne azt mondja, amit a nagykönyvből bemagolt. Az embernek az ösztönében benne van, hogy mit kell csinálni. A szaporodási vágy a legegyszerűbb lényben, még a növényekben is benne van, nemhogy az emberben.
Éppen ezért tartom sokkal egészségesebbnek a református hitet: nem felejti el a tanokat, de mindemellett a földi életet tartja fontosnak.
Szerintem ne legyen, nincs értelme. Ha valaki erre érez késztetést, ha így válhat tökéletesebbé, akkor csinálja önként, de kár ezt rákényszeríteni mindenkire, mert többnyire visszaüt, torzítja a személyiséget, meg hogy a sok gyanús szexuális és pedofil elhajlásról már ne is beszéljünk.
Egyébként most bányászta ki valaki a jelenlegi pápa még németországi püspökként írt beadványát, amiben a cölibátus megszüntetésén való gondolkodásra hívta fel a német püspöki kart. És említhetném még a gorögkatolikusokat, akik szintén katolikusok, mégis van nősülés, nincs paphiány, viszont nincsenek botrányok se, és ez talán ma a legsikeresebb, legjobban menedzselt egyház Magyarországon.
alapjában egyet értek Veled. ugyanakkor van benne logika. a mi papunk pl. azt mondta (ő fietel még, 35 éves), hogy neki ez a parókia az 5. állomáshelye, amióta felszentetlték. főleg a fiatal papokat szeretik áthelyezgetni, hogy minél többféle tapasztalatot szerezzenek, tanuljanak. szerinte nem lenne ésszerű egy egész családot rángatni magával az országban hol ide, hol oda. meg a parókiák sem mindenhol alkalmasak egy családnak. pl. nálunk nagyon szép, frissen felújított, de csak egy hálószoba, egy tárgyaló, konyha, fürdőszoba az egész. meg azt mondta, hogy a papi hivatás egész embert kíván, és a családi problémák elterelnék a figyelmét a hívekről. szóval van azért benne racionalitás.
egyébként a tövismadarak-at láttátok? most megy hétköznap este 8-kor a filmmúzeumon. erről szól. pedofíliához nem sok köze van egyébként. aki pedofil, az házas emberként is az, és az ilyenek ált. gyerekek körül kezdenek dolgozni (pl. tanárok, nevelők lesznek). szóval ez nemcsak egyházi probléma (bár csak az lenne)
29/N
Én evangélikus vagyok (remélem így is hozzászólhatok :D), és úgy gondolom, hogy több alapja van olyan valakinek elmondani nekem, hogy hogyan éljek helyesen (egy családban), aki maga is családapa/anya. Pl. én valahogy furának érzem, hogy ha valakit a jegyesoktatáson egy nőtlen férfi készít fel a házasságra.
Szerintem a cölibátusnak nem sok értelme van, elnyomni egy természetes vágyat magunkban csak frusztrációhoz vezet, és nem tudom elhinni, hogy Isten ezt várná bárkitől.
Az igazság az, hogy régen meg tudták jobban állni a szexet. Az apostolok nem nősültek meg és nem voltak pedofilok sem. A mai világban, ahol a szükségletek egyre jobban nőnek, nagyok az elvárások, gyengül a szerénység és alázatosság, úgy az önmegtartóztatás is bagatell dolog lesz.
És a szükségletek halmozása, ami a bűn forrása és semmiről sem vagyunk hajlandóak lemondani Istenért, ez feltételezi, hogy el kell törölnünk a cölibátust.
És, ha tegyük fel, van egy impotens ember, aki mit is tudna nővel kezdeni, nem megy-e jobban papnak? Neki előnye van, nemde? Ő biztos bátran vállalja a papi hivatást. Ha neki sikerül, akkor egy egészséges is le tud róla mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!