Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A templomban ott lehet a 15...

A templomban ott lehet a 15 éves lányom kisfiam keresztelésekor, ha nincs megkeresztelve ( a lányom)?

Figyelt kérdés
Lányom 15 éves, fiatalon 18 évesen szültem. Férjemmel szerettük volna megkereszteltetni, de katolikus templomban (kettőben is!) elutasítottak minket, mert nem gyakoroljuk a vallást. Evangélikus vallást pedig akkor még nem ismertük (tudatlanság hiányában!). Most második házasságomban született egy kisfiúnk, akit szeretnénk megkeresztelni evangélikus templomban, de félek, mert a lányom nem szeretne keresztséget felvenni, hogy ezért el fog utasítani a pap minket. Egyébként a lányom hittanos volt alsó tagozatban, de nem szeretett templomba járni, így kivettem. Pedig áldozás előtt megkeresztelte volna a pap. Szerintetek mit tegyünk? A kicsi testvére Ő is ott kell legyen a templomba. De nem szeretném erőltetni ezt a dolgot a lányomra. Az az igazság, hogy nem gyakoroljuk a vallást és valószínű ezért nem tartja fontosnak a lányom ezt az egészet. Válaszaitokat előre is köszönöm!
2011. jan. 17. 11:51
 1/10 anonim ***** válasza:
89%

Miért ne lehetne ott? Bárki bemehet a templomba. Már szerintem a katolikusok sem mondanák hogy nem.

A lányodra ez nem eröltetés, ha nem akar elmenni a keresztelöre, olyan mintha pl a ti esküvötökre nem akarna elmenni. mindegy hol töréténik ez egy családi esemény, és ezen bárki ott lehet.

2011. jan. 17. 12:07
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Persze, hogy ott lehet. Senki nem fogja megkérdezni, hogy meg van-e keresztelve, vagy sem. Én is ott voltam egy baráti házaspár babájának a keresztelőjén. Jó hülyén éreztem magam, mivel nem vagyok hívő, templomba sem járok, de nem akartam őket megbántani.

Erőltetni ne erőltesd, legyen az ő döntése. Ha fontosnak érzi később, bármikor felveheti a vallást. Mond meg neki, hogy neked jól esne, ha ott lenne, de nem akarsz erőltetni semmit. Tegyen úgy, ahogy a legjobbnak érzi.

2011. jan. 17. 12:13
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Persze, hogy ott lehet! De ha nem gyakoroljátok a vallást, akkor miért akarjátok megkeresztelni?
2011. jan. 17. 12:22
 4/10 anonim ***** válasza:

1. A keresztségből egy kisgyerek sem zárható ki. Fura, hogy elutasítottak.

2. Persze, hogy ott lehet, a templomba bárki bemehet. Csak keresztszülő nem lehet, ha nincs megkeresztelve, de mivel testvér, ez tárgytalan.

2011. jan. 17. 12:29
 5/10 A kérdező kommentje:
Igazából nem szó szerint utasítottak el, csak misére kellett volna járni mindkettőnknek pár héten keresztül ill.édesanyámék elmaradt egyházadóját kellett volna befizetnünk 7 évre visszamenőleg. A másik templomban kérte a házasodásunkat egyház által és szintén kérte, hogy menjünk templomba vasárnaponként. A férjem dolgozott minden vasárnap én pedig nem mentem templomba és eztán sem fogok, csak ünnepekkor és ahogy eddig. De szerintem nem csak az veszi fel a keresztséget, aki templomba jár minden nap vagy hétvégén. Egyszerűen csak szeretném, ha a gyerekeim is ide tartoznának, ha később úgy éreznék, ahogy én is, tartozik valahová... ennyi :) és nem érezném jól magam a templomban, az oltár előtt a lányommal az oldalamon, ha Ő nem viselné a szent keresztséget. Mert úgy érezném az én hibám. Ami valahol igaz is. Már csak az Atyának kell elmondanom, aki a fiamat kereszteli, de félek megtenni. de így is úgyis bűntudatom lesz a templomban az biztos.
2011. jan. 17. 13:03
 6/10 anonim ***** válasza:
65%
Ez a hercehurca teljesen felesleges szerintem még. Én várnék azzal a kereszteléssel úgy 14 éves vagy idősebb koráig. Hogy miért? Akkor már el tudja dönteni, hogy akar-e egyházi tag lenni vagy nem, vagy ha akar akkor melyik felekezethez akar tartozni.
2011. jan. 17. 13:18
 7/10 anonim ***** válasza:
49%

Egyetértek az utólsóval . Semmi értelme az egésznek, hisz ti magatok se vagytok vallásosak, hát akkor mi értelme? Mindenképp várjatok vele addig, amíg a gyerek eltudja dönteni, hogy megakar-e keresztelkedni.

Nálunk is pontosan ugyan ez volt. Anyáék mindenképp azt akarták, hogy meg legyek keresztelve mint amásik két testvérem, de szerencsére a pap nem volt hajlandó... Nem is gyakorolják a vallást, így pedig végképp semmi értelme. Utólag nagyon örülök a pap döntésének, semmiképp se szeretnék ehhez az egyházhoz tartozni és ezt 14 évesen tudtam eldönteni ekkor alakult ki bennem egy rendes kép a vallásokról. Hagyd meg ezt a döntést te is a gyerekednek.

2011. jan. 18. 00:01
 8/10 A kérdező kommentje:
Tényleg csak az vallásos aki templomba jár? A nem gyakoroljuk a vallást az nálam azt jelenti, nem járok templomba. De van Bibliám és ritkán, de előveszem, hiszek Jézusban, azt gondolom, hogy a dolgok, amik velünk történnek az Életben, nem azért vannak, mert mi, hanem, mert valaki így irányítja a történéseket. Hiszem a gonoszt is, tudom, hogy létezik. Ha van jó, van rossz is. Ez nem elég indok arra, hogy keresztelve legyenek a gyermekeim? Nem vagyok elég hívő? Miért bíznám a gyermekem döntésére ezt? A mi szüleink se tették és én nem bántam meg, hogy megkereszteltek és templomba járattak. Az én lányom rohan a mai világgal, ahol divat lett millió féle vallást hinni..mégsem akar sehová tartozni...
2011. jan. 18. 09:31
 9/10 anonim ***** válasza:

Manapság a keresztség, ha az ember nem gyakorolja a vallását, akkor csak a templomi esküvőhöz szükséges.

Egyik ismerősünk szeretett volna templomi esküvőt is, gyorstalpalóban vett hittan órákat, megkeresztelkedett, de a ceremóniában is csak a leglényegesebb dolgokat akarta beletenni, minden sallang nélkül, meg hogy ne legyen hosszú. Szóval a keresztség megvan, de nem gyakorolja a vallást, gyónni se jár, semmi, csak a templomi esküvő miatt volt.

2011. jan. 18. 11:33
 10/10 A kérdező kommentje:
Nah..ezt hívják úgy divatból...akkor minek vall Isten színe előtt örök hűséget? Vagy csak mert de szép is a templomi esküvő? Nekem azért ennél többet jelent! Istenfélő ember vagyok! :) de azért köszönöm az eddigi válaszokat!
2011. jan. 18. 11:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!