Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Káromkodás az bűn? (bővebben...

Káromkodás az bűn? (bővebben lent)

Figyelt kérdés
Isten vagy a 10 parancsolat tiltja a káromkodást ??
2011. jan. 13. 19:57
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
22:15 előtted kettővel pont ezt írtam, hogy egy "jóízű b+" nem minősül káromkodásnak, nem is bűn.
2011. jan. 13. 22:32
 12/19 anonim ***** válasza:
Nem akarok törvénykező venni, és az örömötöket elrontani, de érdekesnek tartom, hogy Pál apostol ahol azt mondja, hogy "vessétek el magatoktól a káromkodást", a káromkodás a görög "vlasfimίan", vagy magyarosabban "blaszfémia" szóból ered, mit gondoltok még magyarosabban hogy hangzik ez a szó...? :)
2011. jan. 13. 22:49
 13/19 anonim ***** válasza:

Utolsó, ahhoz semmi köze amire gondolsz, a blaszfémia görög szó és tudtommal Istenkáromlást jelent, nem is lehet "magyarosítani"

A kérdésre röviden felelve igen bűn.

2011. jan. 14. 01:04
 14/19 anonim ***** válasza:
64%

Keresztény=Krisztust követő

Krisztus káromkodott?

2011. jan. 14. 07:42
 15/19 anonim ***** válasza:
Nagyon sok görög szót a mai napig használunk, van amit forditásként, van amit szinte egy az egyben "magyarositottunk". Például a "pneuma" görög szót a mai napig használják az orvostudományban, vagy bizonyos levegővel működő rendszerek esetén >pneumatikus<. A "pszükhé" görög szót például használjuk forditásként, mint lélek, de magyarositva, mint "psziché" is. A "blaszfémia" szóból egész véletlen a "ba*dmeg" lett, ami egész jól megőrizte a szóösszetételt is. Erre gondoltam konkrétan, a szó egy az egyben ugyanaz, mint amit a Biblia használ, hogy vessétek el magatoktól, szó szerinti forditásban pedig egyszerűen káromkodást jelent.
2011. jan. 14. 08:12
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem az indulatos megnyilvánulás a bűn...és egy nagyon aranyos állatka nevével is lehet bunkónak, vagy lekezelőnek lenni, szóval nem a szavakon a hangsúly, hanem az érzelmeken. például nyúl, vagy madár, vagy ilyesmi, gondolom nem kell részletezzem mire gondolok. :)

üdv

26/F

LastOne.Left

2011. jan. 14. 10:06
 17/19 A kérdező kommentje:
De pl azt hogy bplussz akkor azt nem szabad kimondani vagy most mivan mert istent nem káromlom csak néha trágárul beszélek
2011. jan. 17. 14:21
 18/19 anonim ***** válasza:
51%

A káromkodás Isten nevének szidalmazása (1. parancsolat) halálos bűn.

A csúnya beszéd, b+ és társai bocsánatos bűnök, de nem káromkodások.

Mindkettőt meg kell és lehet gyónni, illetve megbánni, a penitencia viszont nem ugyanaz.

2011. jan. 18. 09:53
 19/19 anonim válasza:

Szerintem egy jóízű b+ is gond, mivel meg van írva: "Most pedig vessétek el magatoktól ti is mindazokat; haragot, fölgerjedést, gonoszságot és szátokból a káromkodást és gyalázatos beszédet." (Kol 3,8)

Meg lehet állni, hogy ne csússzon ki. Én például 1 éve merítkeztem be és azóta sincs semmi gondom az ilyen jellegű beszéddel.

2015. nov. 6. 19:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!