Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan lehet tisztelni azt az...

Hogyan lehet tisztelni azt az anyát, aki rendszeresen súlyosan bántalmazta, kínozta gyermekkorában a lányát, és ezt később sem bánta meg, sőt miután a gyereke felnőtt megpróbál súlyos erkölcsi és anyagi károkat okozni neki?

Figyelt kérdés
"Tiszteld apádat és anyádat, hogy hosszú életű légy a Földön." Szeretném megérteni, hogy hogyan lehet tisztelni egy ilyen embert. Hangsúlyozom a "tisztelet" szót, azt tudom, hogy meg kell bocsátani, de a tisztelet, az annál sokkal több. Ha nekem ez problémát okoz, akkor fiatalon fogok meghalni?
2011. jan. 12. 01:07
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

A bibliai parancsoknál nagyon fontos, hogy csak megfelelő esetben szabad alkalmazni őket, mert különben csak értelmetlen bűntudatot okoznak. A legjobb példa erre talán a sokszor idézett parancs: "szeresd ellenségeidet, és tegyél jót azokkal, akik üldöznek téged", csak azokra vonatkoztatható, akik egyébként harmonikusan és Isten szeretetében élnek, mivel azok, akiknek az egész élete terrorban telt el és nem tanultak meg szeretni, nyilván képtelenek erre, és nem is értik, hogy mi értelme vannak ennek. Így rajtuk ezt számonkérni nemcsak ostobaság, hanem bűn is. Nem úgy kell megoldani ezt a helyzetet, hogy rájuk "kényszerítjük", hogy "szeressék" az ellenségeiket, hanem megismertetjük velük Isten szeretetét, rendbe és harmóniába hozzuk az életüket, és utána már ők is képesek lesznek megbocsátani nekik és "szeretni" őket.

Hasonlóképpen a Te esetedben, a "szeresd apádat és anyádat" törvény nyilván elsősorban arra az (általános) helyzetre vonatkozik, amikor a szülők jót akarnak a gyereknek és jól nevelik, és ezért cserébe "elvárható", hogy a gyerek is tiszteletet tanúsítson a szülei iránt. Ez egy általánosan elfogadott dolog volt a társadalmakban, nagyon kevés kivétellel. Csak a mai, felfordult és ördögi világunkban van az, hogy sok szülő nem neveli a gyerekeit, sőt kihasználják és terrorizálják őket. Tehát mivel a Te eseted nem olyan, mint amire a törvény eredetileg vonatkozik, ezért nyilván nem kell olyan komolyan venni a "tiszteletet", mivel az részedről érthető okok miatt lehetetlen. Határozottan utasítsd el, amikor kárt akar okozni Neked, de érezze, hogy nem akarsz neki rosszat és nem utálod. Ez az egyetlen módja annak, hogy megjavuljon, és valamelyest rendeződjön az a szörnyű kapcsolat köztetek. Mást nem tehetsz, de nem is kell.

2011. jan. 12. 20:30
 12/20 A kérdező kommentje:
Nem vagyok jó. "Senki sem jó, csak az Isten." De azért mindenképpen kedves tőled, köszi! :)Elvileg mindenkit szeretni kell. "Szeresd felebarátodat mint magadat." Ha nem lennék keresztény, nem érdekelne, hogy jó-e vagy sem az, hogy nem szeretem és nem tisztelem őt. De mivel hiszek Istenben, tudom, hogy ez így nem jó, bizonyára nem helyes. Ráadásul ez rám nézve is ártalmas, mert nagyon rossz ilyen haraggal, és negatív érzésekkel a szívemben élni. A harag, vagy a gyűlölet nem Istentől jön. Remélem egyszer majd megértem, hogy miért kellett azokat a borzalmakat pici gyerekként, illetve a későbbiekben is átélnem, és megtanulok helyesen viszonyulni a történtekhez...Most boldog vagyok és jó életem van, ha fogalmazhatok így, de ha eszembe jutnak a gyerekkori emlékeim összeugrik a gyomrom, vagy elkezdek sírni, és a mai napig előfordul, hogy rémálmok gyötörnek a gyerekkoromból. (Arról persze nem is ejtettem szót, hogy milyen defektek alakultak ki a személyiségemben, és milyen fóbiáim vannak, de ezt inkább nem részletezném.)
2011. jan. 12. 20:38
 13/20 A kérdező kommentje:
Kedves 10:34-es ! :) Köszönöm, nagyon elgondolkodtató és hasznos dolgokat írtál! :)
2011. jan. 12. 20:49
 14/20 A kérdező kommentje:
Szia 18:54-es!:) Nálam jobban szerintem nem sokan értenek meg. Nagyon átérzem, amin most keresztül mész, gondolok rád és imádkozom érted!
2011. jan. 12. 20:56
 15/20 anonim ***** válasza:
Nem tudom, hol írtam azt, hogy szerintem jó vagy... De az tagadhatatlan, hogy magasabb erkölcsi színvonalon állsz, mint az anyád... Szerintem nagyon jól látod a dolgokat és jól kezeled a helyzetet, jó keresztényhez méltóan. A negatív érzések pedig természetesek, és nem baj, hogy vannak, amíg nem fordítod rosszra őket. Irracionális, természetellenes tiszteletet pedig nincs értelme kicsikarni magadból (erre irányult ugyanis az eredeti kérdés). Ennyi. Sok sikert a továbbiakban! :)
2011. jan. 12. 22:06
 16/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm! :) Nem tudom, csak valaki írt valami olyasmit, hogy nem érti, hogy lehet ilyen jó gyereke egy olyan rossz anyának, vagy valami hasonlót. De persze nem ez a lényeg. Egy kicsit nehéz követni itt, hogy ki kicsoda :) Köszönöm a tanácsokat, sokat segítettek a hozzászólások!
2011. jan. 12. 22:12
 17/20 anonim ***** válasza:

A Tízparancsolat csak annyit mond, hogy tiszteld. Egy szóval sem említi, hogy szeresd, vagy hogy nézz rá fel, pláne nem, hogy anyagilag támogasd. Az, hogy tisztelsz valakit, nem jelenti, hogy szóba kell vele állnod egyáltalán. Ne köpd le, ne nevezd hülyének, ne pisilj a sírjára. Ennyi amivel tartozol neki, semmi több.

Tiszteld és kerüld el.

2011. jan. 13. 14:49
 18/20 anonim ***** válasza:

Szerintem az elég tisztelet, hogy mindezek ellenére támogatod, tisztelettel beszélsz vele.

Jézus azt is mondta, hogy úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket. Na ez a nehezebb ilyen gyermekkor után. Igazából akkor fogsz igazán megbocsátani neki, ha mint embert képes leszel szeretni őt. Nem muszáj úgy szeretned mint édesanyát, csak mint embertársadat.

Ez pedig csak akkor lesz lehetséges ha kitörölöd az emlékezetedből a gyermekkorod borzalmait úgy ahogyan vannak.Amíg fájdalmat okoznak az emlékek, addig lehetetlen megbocsátani.

2011. jan. 14. 00:05
 19/20 anonim ***** válasza:

Ez az, hogy nemcsak tisztelned kell a szülőt, hanem szeretni is, mert ő is a felebarátod.

Aki megüt, mutasd oda neki a másik orcádat is.

2011. jan. 14. 08:36
 20/20 anonim ***** válasza:

Anyukádnak oda kellene mennie hozzád,és könyörögni,hogy bocsájsd meg neki mindazt amit tett!

De,ez az ő része,a tiéd pedig az,hogy szeretetet mutass felé akkor is ha nem érzed. Nem azt mondta Jézus ,hogy érezz tiszteletet,szeretetet hanem hogy járj szeretetben.

1Ján 3:18 Fiacskáim, ne szóval szeressünk, se nyelvvel; hanem cselekedettel és valósággal.

Látod ,cselekedettel.Elsősorban nem érzés a szeretet,tisztelet hanem döntésből fakadó cselekedet.

Az érzés majd követi az elhatározást(idővel):)

Róm 12:17 Senkinek gonoszért gonosszal ne fizessetek. A tisztességre gondotok legyen minden ember előtt.

Róm 12:18 Ha lehetséges,AMENNYIRE RAJTATOK ÁLL, minden emberrel békességesen éljetek.

Róm 12:19 Magatokért bosszút ne álljatok szerelmeseim, hanem adjatok helyet ama haragnak; mert meg van írva: Enyém a bosszúállás, én megfizetek, ezt mondja az Úr.

Róm 12:20 Azért, ha éhezik a te ellenséged, adj ennie; ha szomjúhozik, adj innia; mert ha ezt műveled, eleven szenet gyűjtesz az ő fejére.

Róm 12:21 Ne győzettessél meg a gonosztól, hanem a gonoszt jóval győzd meg.

PEACE

2011. jan. 14. 12:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!