Mi a különbség a görögkeleti és a róm. Katolikus gyónás gyakorlatában?
Szia!
Én nem vagyok görög katolikus, a gyakorlatot nem tudom, de úgy olvastam, hogy náluk a bűnbánat szentsége abban áll, hogy a hívő a bűneit az Úr képe alatt gyónja meg a papnak. A feloldozást azonban nem a pap adja meg - mint a római egyházban - mivel a gyónást a pap így fejezi be: "mindazt amit gyóntál az Úr bocsássa meg".
Üdv. Péter
A római katolikus templomokban gyóntatószékek vannak, a gyónó és a pap ráccsal elválasztva, az ember a papnak vall, a feloldozást szóban történik és utána elégtételt kap.
Nálunk, a görögkeleti/ortodox templomokban Krisztus ikonja/képmása előtt gyógyunk, Neki vallva meg bűneinket, a pap csak tanúja és ő adja az Ő nevében a feloldozást.
A föloldozás úgy történik, hogy a pap a gyónó fejére helyezi az epitrachiliont és kezével keresztet rajzolva a következő imát mondja: "A mi Urunk és Istenünk Jézus Krisztus az Ő emberszeretetének kegyelmével és könyörületével bocsássa meg néked, N. lelki gyermekem, minden vétkezéseidet. Én pedig, az Ő méltatlan papja, az Általa nékem adott hatalomnál fogva, megbocsátok néked és feloldozlak minden bűneid alól az Atyának és Fiúnak és Szent Léleknek nevében. Ámin."
A katolikusoknál szokásos elégtételt (bizonyos számú ima elmondása, stb)nálunk nem szokás adni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!