Mi a kulonbseg a katolikus es a kereszteny vallas kozott? Valamint mi a kulonbseg romai katolikus es gorog katoliks kozt?
Az első kérdésedre: elég sok!
Persze a kérdés feltevése ilyen formában elég provokatív!
De ha a bibliai első századi kereszténységet hasonlítod össze a mai katolikus egyházzal, akkor csak a vak nem látja a különbségeket. Mert én Őket nevezném valóban Krisztus követőknek!
Hogy ma kik hasonlítanak rájuk legjobban? Ez már egy másik kérdés.
Szeretnék egy tárgyilagos választ adni, ami nem elfogult egyik egyház irányában sem.
A keresztény egy gyűjtőfogalom. Krisztus követőit hívják így, ide tartozik az összes egyház, amelyik Jézust Isten fiaként imádja és hite szerint Őt követi. Így tehát a katolikus egyház is egy keresztény egyház. (Éppúgy, mint a református, az evangélikus, baptista, vagy hogy újabbakat is említsek, a Hit Gyülekezete).
Kérdés második felére a válasz:
A római és a görög katolikus tulajdonképpen ugyanaz az egyház, más rítussal. Az egyházszakadás után a pápa fennhatósága alá visszatérő keleti katolikusok újra elfogadták a pápát, de megtartották a rítusaikat, így ők több kisebb önálló egységet alkotnak a katolikus egyházon belül. Ezek egyike (és nálunk a legismertebb) a görög katolikus. Hitben ugyanaz, mint a "római", csak a rítusa megőrizte a keleti hagyományokat.
Engedjétek meg,hogy a kérdésre is és az utolsó hozzászólásra együtt reagáljak:
-az az egyik fő különbség,hogy a katolikus "egyház", (ha lehet annak nevezni),akkora népirtást folytatott az inkvizícióval és a keresztes háborúkkal,mint hozzá mérhető kevés---no,ez egy alapvető különbség,mert a hit nevében keresztények ilyet nem csinálhatnak.
Ha bárki elolvassa a bibliát,ilyet nem tett sem Jézus,sem a követői,hiszen tőlük számítjuk a kereszténységet.
A katolicizmus fő dogmái mai napig is változatlanok,mint pl. a Pápa: Isten helytartója,meg tévedhetetlen---de kérdem én,akinek ilyen történelme van az valóban tévedhetetlen? -ilyen lenne Isten földi helytartója? : bizony,milliók vére tapad ehhez a valláshoz.
Ha ez lenne az egyház,akkor nem szeretnék hozzá tartozni,de szerencsére nem ők határozzák meg az identitásunkat,bár mindent elkövetnek a mai napig is,hogy latba vessék a befolyásukat minden színtéren.Szerintem ez gyalázat.pl.azokat a javakat követelik vissza magukénak,amelyeket pl. az inkvizíció által lefoglaltak,elkoboztak jószándékú emberektől,akiknek egyetlen "bűnük" ,hogy nem olyan vallásúak voltak-innen tehát az ún. "egyház" vagyonának nagyobb része...messzire vezetne még, ha tovább folytatnám.
Már bocsánat!
De a katolikus ugyan olyan keresztény mint a többi. Maga a keresztény egy nagyobb gyűjtő fogalom általánosságban azokat az egyházakat kell alatta érteni amelyeknek a gyökerei a bibliai ős-keresztényekhez nyúlnak vissza.
A Katolikus egyház tehát ezen gyüjtő foglaom részen nincs különbség benne.
De ha arra vagy kíváncsi mi a különbség a katolikus egyház és a protestáns egyházak ( református, evangélikus, baptista stb.9 közt akkor már más a helyzet.
A görög katolikus és a római katolikus egyház közti különbségekkel én sem vagyok pontosan tisztában, csak annyit tudok, hogy ennek is vannak történelmi vonatkozásai. De ezt majd itt a nagyok megmondják.
Azért szerintem mindenki legyen őszinte, és vizsgálja meg a tényeket!
Manapság úgy beszélnek a "keresztény" egyházak sokaságáról, mintha direkt ez lett volna Jézus fő tanítása és célja! Vagyis hogy: -kedves követőim, drága testvérek ti, akik most még egységben vagytok, sokasodjatok, nem csak számban, egyházban is! Legyen sok, mindenféle, egymással harcoló "keresztény" a földön!
Tényleg ezt tanította volna Jézus? No és hol írja ezt a Biblia? Vagy nem volt valakinek elég világos, amit Jézus és a Biblia tanít a szakadásokról?
És talán nem figyelmeztett a Szentírás előre, hogy nagy hitehagyás várható? Minek nevezzük akkor azt, amikor a béke egyháza a háború legfőbb támogatójának egyházává vált?
Pedig úgy tudom, 3-400 évvel Krisztus után ez történt azzal a ma is öndicséretében sütkérező hírhedt egyházzal, amit ugye senkinek sem kell bemutatni?!
Mi volt az, ha nem hitehagyás? És a mai egyházak ilyen alapon, mind egyformán keresztények???
Közben egymást milliószámra ölik?
Jaj de jó, hogy megismerhettem Krisztus egyházait, akik kölcsönösen lemészárolják egymást csupa szeretetből, mert ezt tanította Jézus Krisztus, igaz?!
kérdésedre sokan jól válaszoltak.
de egyszerübben.
van vallások és egyházak. az egyházak egy egy vallást követnek.
most nekünk adott a keresztény vallás aminek az egyik egyháza a katolikus. a katolikus egyház a maga nyelvére fordítva közvetíti a keresztény vallás tanait.
attol hogy még egy egyházhoz sem tartozol még követheted a vallást.
de ugyan ez az Iszlám vallással is. Az Iszam vallásnak is van sok sok egyháza.
Utolsónak: egyrészt "krisztus" az kis betű - és Joshua eléggé meglepődne, ha krisztusnak hívnád őt. Ezt csak azért íram le, hogy lásd: NEM a katolikusok az egyedüli üdvözítő egyház és Jézus tanításának letéteményese. Azért van ma csak 4000 keresztény irányzat, mert rengeteg őskeresztény szekta kipusztult. Igazad van: kérdés, hogy ebből a sok ezerből melyik keresztény. Azért a többségük az.
Az "igaziak" pedig azok az őskeresztények voltak, akik még Jézust követték, és tőle személyesen hallották a tanait.
Pál és Konstantin azért eléggé más irányba terelte ezt a vallást. Jézus erről is beszélt...
1. kérdés:
A katolikus a keresztény egy része, úgy, mint Magyarországnak része Budapest, de része más település is.
2. kérdésre:
Nagyon részletesen nem tudom, én római katolikus vagyok, a rokonságban van egy görög katolikus család, amit hirtelen tudok, hogy a templomuk felépítése belül más, a szertartásaik részben mások, idén nyáron voltam esküvőn náluk, az a szertartás is más, mint a római, és sokkal többet vetnek keresztet egy szertartás során, mint a római felekezet. Illetve náluk a papok házasodhatnak, viszont annyi megkötés van, hogy csak egyszer, és felszentelés előtt. Hirtelen ezeket tudom mondani, többet nem tudok.
"kérdés, hogy ebből a sok ezerből melyik keresztény. Azért a többségük az."
Pedig ezen sok-sok "kereszténynek" minősített szervezet nagy többsége borzalmas gyümölcsöket termett az alatt a röpke pár száz év alatt, amióta léteznek!
És pedig Jézus azt tanította, hogy a gyümölcseikről lehet majd felismerni az Ő követőit. Mire gondolhatott? Olyan nehéz lenne ezt kitalálni? Egyáltalán miért kellene nekünk ezt kitalálni, hisz benne van a bibliában minden olyan irányelv, ami alapján el lehet (el kellene) dönteni, hány egyházról is beszélhetünk!
Egyszerre több egyformán az "igazságot" tanító felekezetről, vagy az igazság oszthatatlan?
Szerintem az Írásokat figyelembe véve, lényegesen le lehetne szűkíteni a szervezetek számát! Az önös érdek, az emberek őszintetlensége az, ami miatt elterjedtek ezek az engedékeny filozófiák erről!
Egy ateistának pedig a legjobb érv a vallások ellen ez az óriási megosztottság, és zürzavar!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!