Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a véleményetek a hit...

Mi a véleményetek a hit ajándék voltát igazságtalannak tartó kritikáról?

Figyelt kérdés

Lényegtelen hogy hol, asszem talán Puzsérnál hallottam azt az Isten igazságosságára irányuló dilemmát, miszerint ahogyan Szent Pál mondja a hit ajándék, amit Isten ad(HAT), de az üdvösséghez elengedhetetlen (hit és kegyelem által üdvözülhetünk)...

Na most ha van egy keresztény dogmatika szerint mintás életet élő ember, aki adott esetben akar is hinni de nem tud, vagy akár egy Pascal fogadásából logikailag a hívő élet élése mellett döntött ember, mindkettő elkárhozhat mivel nem hisznek, de a hit ugye ajándék.

Na most ezen ment a felháborodás, hogy ha a hit az akaratiságon túlmutató ajándék, Isten hogy kérheti számon a mintás életet élő hinni akarót?Azt mondja hogy "Hogy merészeltél nem kapni ajándékot?!"

jan. 29. 14:38
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
46%

"Tehát te azt állítod hogy akinek van annyi gógyija, hogy feltegyen alapvető a saját és a világ létére vonatkozó kérdéseket, az üdvtörténeti szempontból mindenki mással egyforma esélyekkel indul?Azzal a Pio Atyával akit gyerekkorától fogva csodák kísérnek?"

Határozottan ezt állítom. A Biblia két feltételt határoz meg üdvösségnek: aki hisz és megkeresztelkedik, az üdvözül. Nincs több feltétel.

"Tehát szerinted vannak a reflexióra képtelen üdvözülésre ítéltek"

Nem. Azt állítom, hogy aki egy betegségből adódóan nincs tudatánál és ebben az állapotban végez magával, az nem kárhozik el, mert nem tudatosan cselekedett.

"Tehát szerinted vannak a reflexióra képtelen üdvözülésre ítéltek, vannak az egyforma eséllyel induló (átlag) versenyzők, és a csodatevő az emberek orientációja végett kvázi túlajándékozott szentek?"

Nem. Nem azt mondom, hogy van 3 szoba, és kit melyikbe rak le a Jóisten, hanem azt mondom, hogy aki istenkeresés révén üdvözítő hitre jut, és ebben a hitben fejlődik "hitről hitre, dicsőségről dicsőségre", az el fog jutni a másik két szintre is. Ez ugyanannak a folyamatnak a 3 fázisa.

"Vagy mindent kérdőjelezzünk meg, és még egy Stalin meg Szent Ferenc halál utáni perspektíváit is kérdőjelezzük meg, mert az üdvözülés és a kárhozat akkora misztérium hogy akár a meghalás pillanatában homlokegyenest más következhet be mint ami lenni látszik?"

Nem kell mindent megkérdőjelezni, csak egyszerűen árnyaltan kell gondolkodni, mert a Biblia is erre tanít. Sámson öngyilkos lett, mégis üdvözült. Saul okkultizmusba keveredett, eutanáziát kért magára, majd öngyilkos lett, mégis üdvözült. Mindemellett a Biblia következetesen állítja, hogy az öngyilkosság bűn, és kárhozat jár érte. Mégis vannak olyan esetek, amikor Isten figyelembe vesz bizonyos körülményeket. Ezért ne vegye a bátorságot senki egy másik halálakor ítélkezni, és magabiztosan mondogatni, hogy hová került az illető. Nem tudjuk.

jan. 29. 15:46
 12/20 A kérdező kommentje:

"Nem. Azt állítom, hogy aki egy betegségből adódóan nincs tudatánál és ebben az állapotban végez magával, az nem kárhozik el, mert nem tudatosan cselekedett."

Oké, de ebből az is logikusan következik hogy aki úgy születik hogy világát sem tudja, ugyanúgy eleve üdvözülnie kell a te elgondolásod alapján mint aki normális volt de bekattant és öngyilkos lett.

Bár nyilván ez azzal kapcsolatban is kérdést vet fel, ha elfogadjuk hogy a fogyatékosnak született tehetetlenségéből fakadóan az igazságosság jegyében üdvöt kell kapjon, akkor valójában olyan szempontból még pozitív "diszkriminációnak" is felfoghatjuk, hiszen ő örök boldogságot kap ez esetben mondjuk 60 év nyomoráért és homályos de egyenes út felé tart az örök életre, míg egy egészséges döntésképes ember élete 1000 buktató és kilátástalanság és bármi lehet vele ítéletkor.Azért 60 év nyomorúságot könnyebb viselni mint az örökkévalóságot a főgonosszal a pokolban...

jan. 29. 15:55
 13/20 A kérdező kommentje:
Tehát aki fogyatékosnak születik ebben a tekintetben az áldott?
jan. 29. 15:56
 14/20 A kérdező kommentje:

Vagy legalábbis biztos az útja míg az egészségesnek nem.Annak aki hisz ezt felfoghatja pozitív diszkriminációnak, hisz az egészség és a hosszú élet minden feletti kultiválása csak az ateisták számára valami, mert ők azt prognosztizálják hogy utána nincs semmi, tehát csak az számíthat ami addig történik.

Viszont a hívő a túlvilágban gondolkodik.

jan. 29. 15:58
 15/20 anonim ***** válasza:

"Oké, de ebből az is logikusan következik hogy aki úgy születik hogy világát sem tudja, ugyanúgy eleve üdvözülnie kell a te elgondolásod alapján mint aki normális volt de bekattant és öngyilkos lett."

Ha úgy született és úgy is halt meg, akkor szerintem üdvözül, mivel pszichésen döntésképtelen volt egész életében.

"Bár nyilván ez azzal kapcsolatban is kérdést vet fel, ha elfogadjuk hogy a fogyatékosnak született tehetetlenségéből fakadóan az igazságosság jegyében üdvöt kell kapjon"

Akkor miért merül fel benned a pozitív diszkrimináció?

"hiszen ő örök boldogságot kap ez esetben mondjuk 60 év nyomoráért és homályos de egyenes út felé tart az örök életre, míg egy egészséges döntésképes ember élete 1000 buktató és kilátástalanság és bármi lehet vele ítéletkor."

Almát a körtével hasonlítasz össze. Az egészséges ember életének buktatói és kilátástalanságai nem egyenrangúak egy tudattalan, tehetetlen, döntésképtelen ember állapotával. Két teljesen más természetű dologról van szó, de az kétségkívül igaz, hogy Isten minden igazságtalanul elszenvedett kárért kárpótlást akar adni.

Az sem igaz, hogy bármi történhet vele az ítéletkor. Hogy üdvözül vagy elkárhozik, az csakis kizárólag rajta múlik, mert döntésképes ember. Tud dönteni jó és rossz közül, tudatosan választ a kettő közül.

"Tehát aki fogyatékosnak születik ebben a tekintetben az áldott?"

Nem.

"az egészség és a hosszú élet minden feletti kultiválása csak az ateisták számára valami, mert ők azt prognosztizálják hogy utána nincs semmi, tehát csak az számíthat ami addig történik."

Ezzel sem értek egyet. A hívő ember számára ugyanúgy fontos az egészség és a hosszú élet, mint az ateistának. Tisztelt apádat és anyádat, hogy hosszú életű legyél a földön. Ábrahám hosszú életű volt, Jób hosszú életű volt, János hosszú életű volt, Izsák hosszú életű volt, Jákób hosszú életű volt, sorolhatnám még. Nagyon szektás felfogás lenne, ha nem akarnánk hosszan élni és nem lenne fontos az egészségünk.

jan. 29. 16:52
 16/20 A kérdező kommentje:

"Ezzel sem értek egyet. A hívő ember számára ugyanúgy fontos az egészség és a hosszú élet, mint az ateistának"

Hát már csak összevetésképpen is azért szerintem aki hisz az üdvben és kárhozatban és serpenyőbe rakja a dolgokat, szerintem nincs olyan hívő aki már csak logikailag is ne szenvedne el bármilyen földi nyavalyát ha az (mint a fogyatékosok esetében) üdvöt hoz.

Csak a fogyatékosok mivel nem kísérthetőek meg semmivel, még gondolati elhajlásuk sem lehet, azaz ki van kövezve az út az üdvre ezen felfogás szerint, ezért mondtam hogy aki fogyatékosnak születik az egyszerre igazságos elbírálást kap, de mégis pozitív a diszkrimináltság, hisz ő felül egy szürreális vasútra ami az élet, aminek a végállomása az üdv.

De azt tegyük hozzá hogy nem tudjuk mi zajlik a fejükben, és a lelkükben, lehet sokkal komolyabb vívódásokon mennek keresztül spirituális értelemben mint mi, csak nem tudatosul úgy mint bennünk és nem tudják kommunikálni.

De úgy amúgy a többi amit írtál nekem meggyőzőnek tűnik.

Köszönöm a válaszaid!

jan. 29. 17:06
 17/20 A kérdező kommentje:
(Jah és az fontos, hogy nem azt mondtam, hogy a hívőnek nem fontos az egészség meg a hosszú élet, csupán azt, hogy amíg ez az ateistának szuperkultusz, mert a túlvilágban nem hisznek, addig egy valódi hívő minimum mérlegel ha a könnyebb és bibliai értelemben kárhozatosabb, valamint egy szenvedésteljesebb de üdvösebb dolog között kell választani)
jan. 29. 17:28
 18/20 Thunderfairy ***** válasza:
0%
Semmi bizonyíték nincs isten létezésére.
jan. 29. 18:32
 19/20 anonim ***** válasza:

Én nem kaptam meg ezt az ajándékot. Még csak egy kis töredékét sem.

Istent kerestem, és nyomát nem leltem sehol. Ennek már sok éve, és egyáltalán SEMMI nem történt.

Ezek után velem mi lesz?

Olyat ne mondjatok, hogy higgyek jobban, mert pont ez nem megy. Mondom, hogy én nem kaptam meg ezt az ajándékot.

jan. 30. 10:27
 20/20 anonim ***** válasza:

"aki hisz és megkeresztelkedik, az üdvözül. Nincs több feltétel."

Egy fenét.

Kell még egy bűntelen élet is hozzá. Mármint az, hogy bűntelen akarjon lenni, ha pedig mégis baj lenne, azt megbánja, abbahagyja, és utána meggyónja.

Ha ebből valamelyikre nincs ideje, tehát megtenné, csak közben meghal - az az ő baja, akkor a pokolra kerül.

Ez nyilván így igazságos.

jan. 30. 10:47
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!