Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ministránsok vagy ismerőseik,...

Ministránsok vagy ismerőseik, nektek van papírotok arról, hogy hol-mikor végeztek szolgálatot?

Figyelt kérdés
tegnapelőtt 13:16
 1/6 anonim ***** válasza:

Nem ministráns voltam, hanem felolvasó a miséken, de nálunk senkinek nem volt semmi papírja. Kicsi, falusi templomról van szó, senki számon se tartotta, ha mentél, mentél, ha nem, akkor nem. Volt olyan, hogy influenza-szezonban nem volt ministráns, mert mindegyik fiú dögrováson volt, és attól ugyanúgy meg volt tartva a mise, olyankor engem fogtak be, hogy tartsam a tálcát, amin a vizeskancsó van, meg húzzam meg a csengőt, mikor kell - ha én se voltam, akkor a sektestyés asszony csinálta. Olyan is volt, hogy én nem mentem, akár betegség miatt, akár mert elaludtam, vagy csak nem volt kedvem, akkor a pap olvasta fel azt a három dolgot, ami normális esetben az én dolgom volt.

Nekem volt egy kis füzetkém az iskolámtól, amiben a pap aláírta, hogy részt vettem a misén - arról nem volt benne szó, hogy esetleg valamilyen feladatot is vállaltam. Katolikus iskolába jártam, kötelező volt hetente misére járni, és így ellenőrizték. Ha nem voltam, akkor anyukám beírta az okot, hogy miért nem, és aláírta ő (pl. hogy beteg voltam, vagy elutazott a család a hétvégére - anyukám "falazott" nekem, ha nem volt kedvem menni, vagy inkább aludtam volna, olyankor "elutaztunk", de a kedvencem mégis az volt, mikor beleírta, hogy a hiányzás oka: disznót vágtunk). A plébánia nem vezette, hogy én voltam-e misén, és ha igen, akkor vállaltam-e valami feladatot.

tegnapelőtt 16:09
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Gyerekként ministráltam. Semmiféle papír nem volt. Keresztfiam most ministrál, náluk sincs ilyen papír.
tegnapelőtt 16:24
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem hivatalos szolgálat, sehol se vezetnek róla nyilvántartást. Egyházi iskolák felvételihez is csak keresztlevelet kérnek vagy papi/lelkészi ajánlást.
tegnapelőtt 17:42
 4/6 IstenGyermeke1 ***** válasza:
100%

Nem hivatalos egyházi szolgálat, emiatt nincsenek hivatalos követelményei.

Sokáig nem volt semmilyen papír nálunk, pár éve találta ki a vezető, hogy fel kell avatni mindenkit. Sokat érek avval az emléklappal, semmin sem változtatott.

A papír ilyen szempontból lényegtelen.

tegnap 08:17
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszotokat! Magam felnőttként lettem ministráns és fel is avattak. Már régóta felolvasok templomokban és a hitem Jézusban nem változott. De azért jó volna, ha lenne róla papír szerintem. Egyik rokonom is felnőtt ministráns volt, de olyan régen, senki sem tartotta számon, na meg ő harangozott is, akkor még nem volt elektromos harang. Úgy tudom, ő kapott érte fizetést is. Persze a harangozás nem ministráns feladat. Igazatok van. 1! Én is katolikus iskolába jártam - közép - több évtizede, de nálunk még csak kötelező mise sem volt, csak az 1. óra előtt minden reggel egy Miatyánk. Köszi még egyszer!
tegnap 12:36
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Valószínűleg rosszul tudod, ha harangozott, akkor ő a harangozó/sekrestyés/gondnok volt. Lehet, hogy e mellett ministrált is, de azért senki se kap fizetést. Ezt az ember nem azért végzi.

tegnap 14:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!