Szeretnék zsinagógába járni Istentiszteletre rendszeresen, de nem vagyok zsidó. Lehetséges?
Mennyire befogadó pl egy orthodox közösség a nem zsidó nőkkel szemben?
Gondolom nem úgy müködik a dolog, hogy csak úgy besétálok.
Zsidó vallásban érintettektől kérdezném, kérem a rosszindulatú kommenteket mellőzni!
Kedves Utolsó,
Tisztában vagyok vele. Én csak szeretném az Istentiszteleteket látogatni rendszeresen, mint "nemzsidó", és a közösség tagja lenni. :)
Ellentmondásos, amit írsz és ortodox közösségben ilyen biztos nem lesz.
De miért pont a zsidó vallás fogott ennyire meg?
Nem rosszból kérdezem, csak szimpla kíváncsiság
Amúgy még ha találsz is ilyen közösséget, egy idő után várják hogy elköteleződj komolyabban, nem csak hogy amikor kedvem van megyek. És én úgy tudom, hogy nagyon szigorúan veszik azt ha valaki "egy akár lenni közülük ".
Pont, hogy nemcsak akkor mennék, amikor kedvem van, habem rendszeresen minden pénteken szombat fogadásra és az ünnepekkor is.
Pl én itthon tartom Yom Kipurkor a böjtöt és jó lenne ezt egy közösségen belül megtenni, átélni... tudom, hogy rendkívül nehézkes a betérés és ezért gondoltam, hogy akkor csupán egy lelkes filoszemitaként lennék jelen, de akkor ezek szerint szorgalmaznák a betérést? Mert ugy tudom, hogy inkább le kell, hogy beszélhenek róla 3 x is. :)
A zsidó vallás az egyetlen igaz vallás és ami a Bibliában van az mind igaz. Isten a zsidó nép között lakik,Izrael dicséretei között, ahogy a Zsoltáros ismondja. Lenyűgöznek a héber nyelvű imák, a Hatikvát mindig könnyes szemmel éneklem. Nagyon vágyom rá, hogy ezt ne itthon egyedül, hanem zsinagógába hallhassam.
"A zsidó vallás az egyetlen igaz vallás és ami a Bibliában van az mind igaz."
Ezt nem teljesen értem, a Bibliában benne van az Újszövetség is, ami kicsit árnyalja a kijelentéseid. Biztos a Bibliára gondoltál?
Nem fogják elvárni, hogy komolyabban elköteleződj, olyannyira nem, hogy maguktól soha nem fogják felhozni ezt a témát, mert a zsidó vallás nem térítő vallás. Nagyon sok közösségben megfordultam már, és szinte mindenhol vannak tagok, akik rendszeresen járnak, nem zsidók, és nem is akarják felvenni a zsidó vallást. Ahol most vagyok, itt 2 idősebb tagunk is van, akik több mint 20 éve minden héten jönnek, és eszük én sincs betérni. Tekintve, hogy összesen 11-12 tag az, aki tényleg rendszeresen jön (és ebbe már beleszámoltam a rabbit, a kántort és a biztonsági őrt is), ez azért elég figyelemre méltó. Senki nem “bántja” őket, annyi, hogy mivel nem zsidók, nem hívjuk fel őket a Tórához, de ha hagyományosabb közösségben gondolkozol, nőként ez amúgy is kizárt lenne.
Az már érdekesebb, hogy Magyarországon gyakorlatilag nincs hagyományos értelemben vett ortodox zsinagóga. Van a Chábád, akik szeretik magukat ortodoxként prezentálni, de ők egy haszid szekta, az nem teljesen ugyanaz. A hagyományos magyar ortodoxia megszűnt (már ha abból indulunk ki, hogy valaha létezett (ez egy hosszú sztori)), eleve az elcsatolt területeken volt inkább otthon (Munkács, Ungvár, Szatmár, stb…). Ezért is írtam, hogy járj el több közösségbe, ugyanis azonos irányzaton belül is óriási különbségek vannak. Vannak olyan neológ közösségek, amik sokkal közelebb állnak az ortodox liturgiához, és vannak liberálisabbak.
Végezetül, mindig mindenhol leírják, hogy állítólag milyen k.rva nehéz betérni, hát én nem tudom… A minimum követelmény az, hogy elvégezd a “Bevezetés a judaizmusba” kurzust, amit minden zsinagóga rendszeresen indít, minden ünnepen legalább egyszer részt kell venni, rendszeresen el kell járni az i.tentiszteletekre, mentálisan többé kevésbé épnek kell lenni (értsd, ha pl valaki azért akar betérni, mert a nagypapa náci volt, és ő így akar vezekelni, akkor kedvesen felhívják a figyelmét, hogy ezzel inkább terápiára kellene járni). Férfiaknak nyilván ott van még a körülmetélés, ami nyilván ijesztő gondolat, de nem kell túlmisztifikálni sem. Ezen fogalmam sincs, hogy mi olyan teljesíthetetlen. A keresztényeknél nem kell tanulni/eljárni i.tentiszteletre felnőttkeresztelő előtt…?
De ha már 20 éve gyakorolják a vallást, nem is nehéz bekerülni akkor miért nem akarnak zsidók lenni? Felvenni a vallást rendesen?
Ez olyan hogy 20 évig bejárok az egyetemre, de nem kapok diplomát, mert nem "hivatalosan" járok oda, csak beülök.
Nem mindenkinek fontos, hogy legyen róla papírja. Valahol érthető, ha nem akar megházasodni, alijázni Izraelbe, rabbi vagy kántor lenni, nem fontos neki, hogy zsidó temetőben legyen eltemetve, és a közössége elfogadta, akkor a gyakorlatban igazából tök mindegy, hogy betér-e hivatalosan, vagy sem. Hitközségi tag így is lehet, olyannyira, hogy ami nem vallási kérdés, abban szavazati joga is lehet. Valahol még irigylem is az önbizalmát és az erős énképét az ilyen embernek, hogy nem attól érzi magát értékes tagnak, hogy papírja van róla, hogy zsidó. Nekem pl nem jönne szóba, zavarna a tudat, hogy hivatalosan nem vagyok zsidó. Na meg férfiként nekem fontos, hogy felhívhassanak a Tórához, számomra ez fundamentális része a zsidó vallásgyakorlásnak. Ugyanakkor én tudok is annyira héberül, hogy tudjam követni a felolvasást a tekercsben, aki nem (a született zsidók kb 95 %-a is ide sorolandó), annak igazából tényleg mindegy lehet.
Apropó, kapaszkodj, édesapám nyugdíjazás óta pontosan ezt csinálja, egyiptológián tanul, de esze ágában sincs végzettséget szerezni. :D
“ Mert ugy tudom, hogy inkább le kell, hogy beszélhenek róla 3 x is. :)”
Ezt szegény boldogult Raj Tamás rabbi írta a könyvében, és azóta mindenki ezt idézi. :D Speciel személyesen tőle tudom, hogy megbánta, mert rosszul/pontatlanul fogalmazott. Arról van szó, hogy a rabbinak meg kell bizonyosodnia arról, hogy a jelentkező tudja, hogy mire vállalkozik. Fel kell hívni a jelentkező figyelmét, hogy bizony sokan nem szeretik a zsidókat, elképzelhető, hogy régi jó barátok, akár közeli rokonok is el fognak fordulni tőle, szélsőséges esetekben akár kifejezetten ellene is fordulhatnak, egészen extrém esetekben az élete is veszélybe kerülhet. Meg kell értetni vele, hogy ha egyszer felvette a vallást, akkor nincs visszaút, mert sokak szemében bármit is tesz ezután, zsidó marad, a gyerekei (amennyiben nő) szintúgy. Ha a rabbi szubjektíven úgy érzi, hogy valami nem stimmel a jelentkezővel, visszautasíthatja, vagy ajánlhat neki olyan közösséget, ami szerinte jobban illik a jelentkezőhöz (természetesen arról is meg kell bizonyosodnia, hogy a jelentkező beleillik-e az adott közösségbe, mert csak úgy fog tudni kapcsolatokat teremteni). A háromszori visszautasításból annyi igaz, hogy amennyiben a jelentkező nem hagyja magát, és nincs objektív kizáró ok, akkor a rabbinak kötelessége a harmadik alkalom után elkezdeni tanítani.
Szóval meg kell felelni néhány alapvető emberi követelménynek, de minden további nélkül fel lehet venni a zsidó vallást. Ami pedig a követelményeket illeti, kértünk már meg született zsidót is, hogy ne jöjjön többet a közösségünkbe, mert a viselkedésével/nézeteivel veszélyeztette a közösség egységét…
"Mert ugy tudom, hogy inkább le kell, hogy beszélhenek róla 3 x is. :)”
Nemcsak Ő, hanem nagyon sok rabbi szerint is. Pl van, aki a videóiban mindig elmondja, szinte elveszi az ember kedvét és ugyanezt mondja, hogy nem téritő vallás.
" Szóval meg kell felelni néhány alapvető emberi követelménynek, de minden további nélkül fel lehet venni a zsidó vallást"
Olvastam már betértek beszámolóit, akiknek évek kemény tanulása kellett az összes munkatilalmat, stb és teljes életmód változtatás.
Én pl a kóser konyhát biztosan nem tudnám tartani, nagyob kicsi a lakásom, nem tudom a tejes/húsos mosogatót, stb biztositani és szeretem a tejfölös csirkepaprikást. :D
Ha zsidó nő lennék és tudnék héberül, akkor nagyon zavarna, ha nem hivnának fel a Tórához, de mivel sem zsidó nő nem vagyok és héberül sem tudok, ezért ezt a részét el tudom fogadni.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!