Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ilyenkor karácsony előtt...

Ilyenkor karácsony előtt tényleg böjt van?

Figyelt kérdés

Most olvastam egy cikkben, hogy a karácsonyt mindig is szigorú böjt előzte meg és nem volt szabad enni, csak gyümölcsöt, zöldséget és tésztát. VI. Pál pápa azonban 1966-ban enyhített annyit rajta, hogy 24-én engedélyezte a halfogyasztást.

Akkor most tulajdonképpen böjt van? Nyilván én nem tartom, meg nem is vagyok hívő, csak kíváncsi vagyok, hogy akik mélyen vallásosak azok ilyenkor tényleg böjtölnek?

ma 13:03
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Igen, az adventi időszak az böjti, bűnbánati időszak. Ahogy húsvét ellőtti nagyböjt is. December 24-én, karácsonyt megelőző nap régen is böjtöltek, így készülve az ünnepre.
ma 13:04
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

"VI. Pál pápa azonban 1966-ban enyhített annyit rajta, hogy 24-én engedélyezte a halfogyasztást."

Ez marhaság. Halat lehetett régebben is böjti időben enni (a latin kereszténységben, a görög úgy tudom szigorúbb).

De valóban: advent böjti időszak. Kisböjtnek is hívták régen. A liturgia színe a lila, ami a bűnbánat jele. A böjtöt imával, önmegtaróztatással és jócselekedettek tartjuk. Az étkezések kapcsán az utóbbi 60 évben annyi enyhítés történt, higy hivatalosan nincs előírva hústilalom, mint nagyböjt péntekjein. De sokan pl 24-én tartják ezt, így pl mi is a családdal. A halfogyasztás hagyománya 24-én innen ered.

ma 15:16
 3/5 anonim ***** válasza:

Mindenképpen érdemes böjtölni, de csak úgy, hogy nem károsítod magad. Olyan dolgokban böjtölj, ami amúgy is káros, vagy amiről amúgy is le szeretnél szokni, mert rossz dolgok. Például ne egyél annyi csokit. Ne igyál alkoholt, még olyat se, amiben kevés van. Ne igyál kólát, vagy más üdítőket. Ne káromkodj, ne beszélj csúnyán kicsit sem. Ne szitkozódj, és ne fenyegetőzz. Ne nézz káromkodós filmeket, Ha nehéz helyzet van, és véletlenül megcsinálnád ezeket, imádkozz Istenhez, hogy segítsen, hogy tudd betartani ezeket, és tudd kerülni az olyan helyzeteket, ahol ilyeneket kéne csinálnod, mert ezek káros élelmiszerek, és rossz cselekedetek, mint pl káromkodás. Mert ha ezeket nem csinálod, látszólag nem igazi böjt, mert sokan így is élnek, hogy ezeket nem csinálják, és nem tartják böjtnek, mert így élnek már hosszú ideje. De akkor is jót tesz, hogyha a böjt időszakokban ezekben böjtölsz, és tényleg nem csinálod ezeket a káros dolgokat, vagy éppen nem eszed ezeket a káros élelmiszereket. Mert a böjt azt jelenti, hogy egyáltalán nem csinálod azt a dolgot, amiben böjtölsz. Böjtölni akármiben lehet, a lényeg, hogy Jézus Krisztus szavainak követésével tedd őket, mert a keresztények Jézus Krisztus szavait követik. A lényeg, hogy tetsszen Istennek, hogy böjtölsz, és olyanba böjtölj, vagyis olyat ne egyél, igyál, csinálj, ami rossz, és káros. Mert Istennek az tetszik, ha jószívű vagy.

És próbálj viszont olyan dolgokat betartani, amik viszont jók, és amiket csinálnod kéne. Imádkozz minden nap többször is. Egyél egészséges ételeket, minden nap zöldséget, és gyümölcsöt. Minden nap igyál elég vizet. Sőt, még kicsit többet is, mert a friss, tiszta vízre szüksége van mindenkinek. Mozogj minden nap jól, tehát legyen egy bizonyos kisebb táv, amit lesétálsz, lefutsz, ahogy neked kényelmes. A lényeg, hogy ne veszélyesen csináld, és ne károsan. Vagy minden nap tornázol valamennyit, azt is csak úgy, hogy hasznos legyen, és ne káros. Fontos, hogy ne erőltesd túl magad, vagy az ízületeidet. A lényeg, hogy egészséges legyen, és jó dolog. Vagy pl jószívű leszel, és segítőkész, és ha valakinek segíteni kell, akkor segítesz. De pl olyat is csinálhatsz, hogy minden nap csinálsz néhány jószívű dolgot, segítséget, pluszban azon kívül, hogy mindenkinek segítesz. Pl minden nap keresel néhány embert, akinek tudsz valahogy segíteni, és segítesz nekik. Persze, a segítség a cselekedetekben nyilvánul meg. És amikor segítesz, örülj, hogy segíthetsz, őszintén, tehát a segítségeddel pluszba ne adj rosszat is másoknak. Olyanokon segíts, akik tényleg rászorulnak. És ne várj viszonzást. Ha segítesz, akkor ne várj cserébe semmit. Aki keresztény, és követi Jézus Krisztus szavait, azoknak alapból is így kell viselkedniük. Az is jó, ha minden nap olvasol valamennyit az Újszövetségből. A keresztényeknek az Újszövetséget kell olvasnia. Olvass minden nap legalább 8-9 oldalt. Az Újszövetségben vannak Jézus Krisztus szavai. Amiket mond, azokra figyelj, értelmezd, imádkozz Istenhez, hogy adjon kinyilatkoztatást, megértést, Jézus Krisztus szavainak megértéséhez, és segítsen, hogy tudd követni Jézus Krisztus szavait, a cselekedeteidben is, és a szavaidban is.

De a legjobb böjt az, hogyha az első bekezdésben írt dolgokat, amiket az elején írtam, hogy károsak, azokat nem eszed, iszod nem csinálod.

És a második bekezdésben írt dolgokat, amik jók, és egészségesek, azokat pedig csinálod minden nap. Mert sokan élnek úgy, hogy ezeket betartják. Szóval imádkozz Istenhez, hogy tudj böjtölni, és ne csak néhány dologban, hanem az összesben. Tehát hogy a böjt alatt igazi keresztény életet élsz, Jézus Krisztus szavainak követőjeként. Sőt, a legjobb, ha azért is imádkozol Istenhez, hogy ne csak böjt alatt tudj így élni, hanem a böjt időszakán kívül is be tudd tartani, hogy ami rossz, káros, és veszélyes, azt nem csinálod. Ami pedig jó, és egészséges, azokat csinálod. Tehát, hogy az egész életedben tudj Jézus Krisztus szavait követve élni.

Imádkozz Istenhez nagyon sokat, hogy segítsen, és adjon bölcsességet, egészséget, szeretetet, türelmet, és segítsen, hogy tudd követni Jézus Krisztus szavait, segítsen, hogy tudj jószívű, segítőkész, tisztelettudó, és alázatos lenni. Segítsen, hogy tudd felismerni, hogy mi a jó, és mi a rossz, és hogy adjon sok hitet, növelje benned az Istenhitet. Segítsen, hogy ne szomorkodj, ne fájjon semmid, ne hagyja, hogy fél, űzze el a rossz érzéseket, rossz vágyakat, űzze el a gonoszt, és szabadítson ki a gonosz kötelékei közül. Imádkozz Istenhez, hogy védjen meg téged, és az embereket a gonosztól, és ne hagyja, hogy bármi bajuk legyen.

ma 16:20
 4/5 anonim ***** válasza:
Ha nem tudod hogyan, és miben kell böjtölni, vagy valamiért elfelejtenéd miben, és hogyan kell böjtölni, nyugodtan nézz rá többször az előző hozzászólásomra, és olvasd el. Alaposan olvasgasd, és akármikor, amikor szükséged van, nézd meg, és az alapján élj, és hagyd, hogy Isten is irányítsa az életed. Higgy Istenben, imádkozz Istenhez, kövesd Jézus Krisztus szavait, és olvasd az Újszövetséget.
ma 16:23
 5/5 anonim ***** válasza:
Nagyon szívesen segítettem. Örülök, hogyha tudok segíteni, és akkor segítek is, imádkozok Istenhez, hogy sikerüljön, és Isten mindig segít. Sőt, Isten az, aki igazából segített, Isten küldte el Jézus Krisztust, hogy váltsa meg a világot, az egész emberiséget a bűneitől. Jézus Krisztus maga Isten. Jézus Krisztus az út, csak akkor kerülhetsz a Mennyországba, ha hiszel Jézus Krisztusban is, és abban, hogy megváltotta a világot.
ma 16:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!