Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az lehetséges, hogy azért nem...

Az lehetséges, hogy azért nem hiszek Istenben mert ő megengedi ?

Figyelt kérdés

Az egész dolog a szabad akaratból indul, amit ugyebár az ember Istentől kapott.

Ebből ered a kérdésem is. Ha én nem hiszek benne akkor az igazából azért lehetséges mert ő megadta a választás képességét.

dec. 2. 19:45
1 2 3
 11/22 Jégszív ***** válasza:
32%

Itt azért álljunk meg egy pillanatra!

(Főleg nők a megmondhatói 😊), vannak ÉRZELMI folyamatok, megnyilvánulások, amelyeket AKARATILAG nem, vagy csak alig tudunk befolyásolni!

Ilyenek a szeretet, a gyűlölet, a HIT, és mondjuk csak ki: azok az emóciók, amelyeket a katolikus katekizmus HÉT FŐBŰN néven aposztrofál.

Mielőtt elvesztettem a hitem, egyik pap ismerősöm mondta: "A hit ajándék: vagy van, vagy nincs. Imádkozni lehet csak érte Istennél." Nos ebbe belefáradtam, és nem strapálom magam tovább.

dec. 3. 09:45
 12/22 anonim ***** válasza:

"7-es, arra egyértelmű bizonyítékok vannak hogy Isten (Jahve) nem létezik."

Mutasd a bizonyítékokat. Én már lassan 10 éve vagyok a témában de olyat, hogy egyértelmű bizonyíték még sosem láttam. Pedig én aztán a filozófiától kezdve a kozmológián át a genetikáig mindent átnyálaztam aminek kicsit is köze lehet Isten létének igazolására vagy cáfolására.

"8-as, sok fajtája van az észnek, egy művelt, magas intelligenciával rendelkező ember is tud sajnos hiszékeny lenni. Illetve sok ember csak kétségbeesett és próbál valamibe kapaszkodni."

Már elnézést, de akiket alább felsoroltam, érvelési és logikai alapon hisznek Istenben és nem pusztán hiszékenységből. És miért kellene egy az életben híres és sikeres értelmiségi embernek kapaszkodó? Ez a kapaszkodós szöveg meg annyira lefutott ócska többszáz éves ateista közhely mára már.

dec. 3. 09:47
 13/22 anonim ***** válasza:

"Mielőtt elvesztettem a hitem, egyik pap ismerősöm mondta:"

Baxus a kontextusból kajakra azt hittem, azt fogod mondani, hogy mielőtt elvesztetted a szüzességed. xD

Bár elnézve a stílusodat ez utóbbi neked még mindig megvan. :D

dec. 3. 09:49
 14/22 anonim válasza:
7-es vagyok. Arra, hogy Isten létezik, vagy sem, nincsenek bizonyítékok. Te sem, én sem tudom megcáfolni egyik állítást sem. Van aki hisz, van aki nem. Érzelmi alapon is vannak tudósok, akik döntenek. Pl Einstein és a vegetáriánus életmód. Mindenesetre tanulni kell, hogy tudjon az ember èrvelni
dec. 3. 10:05
 15/22 anonim ***** válasza:
Szerintem ha elmondok egy vicces sztorit ami velem történt, elég cáfolás arra hogy megtörtént velem vagy nem, ha egy humorista korábbi előadásában elhangzik ugyanaz a sztori. Persze mondhatom hogy függetlenül pont ugyanaz megtörtént velem pont úgy, vagy az adott humorista koppintotta rólam, de ki hiszi el? Az összes bibliai sztori évezredekkel korábban le volt írva. Ask és Embla is picit korábban volt mint Ádám és Éva. Persze attól még nem lesz az se igaz, mivel általános iskolások is már tanulják bioszból a kromoszómákat és DNS-t,RNS-t, az evolúciót amire egyértelmű bizonyítékok vannak. Nem teremthetett egy isten se madarakat és hüllőket ha már rég bizonyított hogy a hüllőkből lettek a madarak is. Embert és állatot, ha az ember és állat őse is megegyezik. Illetve ha egy emberpártól vagyunk mind, elég belterjes, vérfertőző gangbanget tarthatott Ádám, Éva meg a 2 fiúk...
dec. 3. 10:22
 16/22 anonim ***** válasza:

Nagyon érdekes hogy ha önmagában vizsgáljuk a bibliai állításokat és lesz.rjuk hogy plagizált minden sztori, akkor is a tudomány sorban cáfolja meg minden részét. A betegségeket se isteni harag hanem kórokozók okozzák. Ha egy hívő beteg, miért gyógyszereket szed ahelyett hogy imádkozna?

Persze egy hívő azt mondja erre hogy azért vannak f.szságok a Bibliában mert vallási könyv és nem tudományos lexikon, de akkor se értem hogy miért a keletkezésének idejében élő tévhitek vannak leírva benne, miért nem olyan dolgok amiket kezdetben nem tudtunk megérteni csak elfogadni mint "csodát" és a tudomány és technika fejlődésével lassan tudunk egyre inkább igazolni ahelyett hogy cáfolnánk.

dec. 3. 10:30
 17/22 anonim ***** válasza:

Alapvetően igazat írsz Kérdező. Isten azzal, hogy szabad akaratot adott az embernek és az angyaloknak, megengedte azt a lehetőséget is, hogy ne higgyünk benne. Isten abszolút megengedte a választás lehetőségét. Ha nem engedte volna, akkor nem lenne pl. bűn sem, mert nem tudnánk választani jó és rossz között.

"7-es, arra egyértelmű bizonyítékok vannak hogy Isten (Jahve) nem létezik."

Intelligens, tanult, filozófiát ismerő ateisták nem mondják, hogy "egyértelmű bizonyítékok" vannak arra, hogy Isten nem létezik. A filozófiai logikát követve ők arra a következtetére jutottak, hogy nincs Isten. De Isten léte nem mérhető, természettudományos eszközökkel nem vizsgálható. Ezt elég könnyen be lehet látnia annak, aki kicsit is olvasott.

dec. 3. 11:46
 18/22 anonim ***** válasza:

17

Egyetértek.

Isten az embert teremtette magához hasonlóvá, hogy némi hatalmat gyakorolhasson, bizonyos egészséges keretek között.

Ezért kapta a döntési szabadságot is, amiért viszont felelősséggel tartozik.

Ha ez nem így volna, akkor nem mondhatja senki, hogy szabadon döntött, hanem Isten döntötte el, hogy ki mit döntsön.

Bárhogy is, itt sokan nincsenek tisztában azzal, hogy Istent nem lehet megcsúfolni.

Még tanult, tudománnyal foglalkozó emberek sem mondják, hogy egyértelmű Isten létezésének a kizárása. Sőt maga az élet és a világegyetem működése, pontos tervezettséget, és szervezett működést mutat.

Ha egy egyszerű szerkezet sem jön létre robbanás szerűen, mert az tervezni és összeállítani kell, akkor az annál bonyolúltabb elemek sem alakultak, vagy robbantak be.

dec. 3. 11:54
 19/22 Jégszív ***** válasza:

#17-18.

Jesszus, micsoda zöldségeket hordtatok itt össze! Egy kivétel azért akadt:😊

"Sőt maga az élet és a világegyetem működése, pontos tervezettséget, és szervezett működést mutat." Ez bizony ÍGY IGAZ!

Csakhogy ezek a törvényszerűségek, csodálatos folyamatok egyike sem igazolja a vallásokra rákövesedett teológiai ungabungákat és liturgiai hókuszpókuszokat, bocs!

dec. 3. 19:46
 20/22 anonim válasza:
19-es, ebben igazad van, viszont többen is mondták előtted, hogy a hit nem egyenlő egyik egyházzal sem.
dec. 3. 20:19
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!