Aki katolikus és gluténérzékeny, visz magával gluténmentes ostyát, amit a papnak odaad mise előtt? Vagy a papnak kell ilyennel rendelkeznie? Kis templomokban biztos nem tartanak.
Itt lehet, hogy a tudatlanság szól belőlem, akkor elnézést!
El nem tudom képzelni, hogy a heti (de akár a napi!) EGY ostya gluténtartalma az emésztésben akkora kavart képes okozni.
Akkor bizony az eucharisztiát valaki igen elszúrta...
Nem feltétlenül kell vinnie. Nálunk pl van a plébánián gluténcsökkentett ostya, ezt az atyák így rendelik az ostyabeszállítóktól. Itt az egyházközségben tudják az atyák, hogy kik a gluténérzékenyek. Ha máshova mennék, akkor ott mise előtt jelzik.
Az ostya hivatalosan gluténcsökkentett, 100%-ig gluténmentest úgy tudom nem lehet csinálni.
Akinek olyan nagyfokú a gluténérzénysége, hogy ez nem opció, az csak borral áldozik. Mindkét színben ugyanúgy jelen van Krisztus, szóval az Eucharisztia nincs elszúrva...
#3: pedig aki komolyan allergiás, annak egy ostya is okozhat komoly gondot, rendszeresen pláne. Van, akinek az is, ha olyan (egyébként tiszta, morzsamentes) deszkán vágják a mentes kenyerét, amin máskor a simát.
Hasonlóan ahhoz, mint pl. aki mogyoró allergiás az még sima csokit se ehet, mert nyomokban tartalmazHAT valamennyi mogyorót, mert az üzemben felhasználnak azt is. Persze ez arra vonatkozik, aki tényleg gluténérzékeny, és nem divatból vagy fogyókúra miatt étkezik gluténmentesen.
Én mondjuk azt nem értem, hogy lehet valaki érzékeny Krisztus testére?
Kész vicc.
Én saját magam készítem a Jézus korabeli kenyeret a Biblia szerint.
Ha borra is érzékeny vagy, nem értem...
Jézus megmondta, hogy nem attól betegszünk meg, amit megeszünk.
6-os, olvasd el mégegyszer a vonatkozó szöveget! Jézus azt mondta, nem az tesz tisztátalanná, a mit megeszünk. Nem beteggé, hanem vallásilag/erkölcsileg/rituálisan tisztátalanná.
Tehát, ha romlott ételt eszel, rosszul leszel (=beteg, ha úgy tetszik). Ha olyasmit eszel, amire allergiás vagy, szintén. Ha nem ismered fel a mérgező gombát/bogyót/egyéb növényt, és megeszed, attól is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!