Mennyire magányos egy katolikus pap? Muszály a plébánián laknia?
Biztos van magányos is, de szerintem nem ez a jellemző.
A mi plébánosunkhoz folyton jön valaki: ügyet intézni, lelkibeszélgetésre, vagy ő megy ki beteghez. 80 éves, de elég aktív. Amúgy plébánián lakik az öccsével, aki már megözvegyült. Hetente mennek meglátogatni a nővérüket is.
Egy papnak is van családja. Nem házastárs, de testvérek, rokonok.
"előfordul, hogy a plébános jellemével is vannak gondok"
Vagy ha nem is a jellemével, lehet, hogy egyszerűen csak kevésbé barátkozós típus, és akkor úgy azért nehezebb - na de ez független attól, hogy pap-e vagy más valami, mert az ilyen embereknek minden helyzetben nehezebb nem elmagányosodni...
Én kifejezetten egy személyre gondoltam, mondjuk úgy finoman, hogy vele nehéz... De általában tényleg egy sok összetevős probléma, ha ilyen történik.
A bátyám katolikus pap. Már én is kérdeztem őt ilyesmikről.
Ő maga választotta ezt a hivatást, senki nem kényszerítette rá. Amikor gyermekkorunkban misére jártunk vasárnaponként, ő már akkor el volt ragadtatva, rabul ejtette ez a világ. Céltudatosan tanult tovább. Már giminek is egyházit választott és latin nyelvet. Szinte folyamatosan emeberek között mozog, meghallgatja őket, így nem magányos. Sosem voltak nagy igényei, nem volt anyagias, így tökéletesen megfelel neki a plébánia. Addig is az övéi között lehet. Feleségre és gyermekre sem vágyik, őt boldoggá teszi az egyházi és világi családja, illetve Isten. Úgy érzi, hogy a gyülekezete is a családja.
Őt mindig is az tette boldoggá és teljessé, ha adhatott másoknak, jobbá tehette az életüket. Szereti szolgálni és segíteni az embereket.
"Amennyire egy egyedülálló tanár"
A pap ingyen lakik és háromszor annyit keres, mint a tanár. Így valószínűleg több pénze marad arra, hogy pl. programokra menjen, ahol ugye minden pénzbe kerül.
Nagyon magányos, de van bejárónője. És az internet világában már ő is hozzáfér mindenhez.
Nem kellene egyedül élnie, hiszen a Szentírás szerint elvárás minden tisztséget betöltő egyházi személynek, hogy családja legyen, gyermekei és jó példát kell mutatnia a gyülekezet számára, hogyan vezeti a saját háznépét.
Sajnos az egyház írásellenes szokása miatt paráznaság, homoszexualitás és pedofília súlyos bűneiben élnek!
"A pap ingyen lakik és háromszor annyit keres, mint a tanár."
Nem tudom, hogy tényleg így van-e bármelyik felekezetnél, de mindenesetre a római katolikus paphiány sokkal nagyobb, mint a tanárhiány, ráadásul egy római katolikus pap (amiből még mindig a legtöbb van) azért, hogy pap lehessen, lemond arról, hogy saját családot alapítson, minden hétvégén és ünnepnapokon is dolgozik, akár éjjel is hívhatják haldoklóhoz, stb., egy tanárnak meg azért minden nap véget ér a munkaideje valahány órakor - hogy épp hánykor, azt az órarendje meg értekezletek időpontjai figyelembe vételével ő maga döntheti el, de mindenesetre csak heti 40 óra a munkaideje, amit nem biztos, hogy mindig sikerül betartania, de azért szerintem mégsem hasonlítható össze a munkája egy papéval...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!