Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A prédikátor könyvének tényleg...

A prédikátor könyvének tényleg igaza van, hogy az élet értelmetlen, és feledésbe merül?

Figyelt kérdés
aug. 6. 18:37
 1/8 anonim ***** válasza:
86%
Nincs igaza. A Biblia adott szereplőkön át sokszor bemutat olyan véleményeket is, amik tévesek. Sőt a prédikátor a végére maga is belátja tévedését.
aug. 6. 20:22
 2/8 anonim ***** válasza:
44%

Ez nem ezt jelenti.

(Prédikátor 1:14) 14 Láttam mindazt, amit véghez vittek a nap alatt, és minden hiábavalóság és szélkergetés.

(Prédikátor 2:11) 11 De amikor azon gondolkodtam, hogy mi mindent vittem véghez, és hogy milyen keményen dolgoztam azon, hogy megvalósítsam mindezt, azt láttam, hogy minden hiábavalóság és szélkergetés. Semminek sincs igazán haszna a nap alatt.

Salamon a ’hiábavalóságot’ párhuzamba állítja a ’szélkergetéssel’

Tény, hogy képtelenség elkapni a szelet. Aki hiábavaló célokra törekszik, az ugyanígy csalódni fog, ezért más értelmes célokat kell kitüzni az életben, aminek van jövőbeni haszna. Az időnket ne pazaroljuk értelmetlen célok hajszolására, mint a "meggazdagodás".

Az elmúlt 30 év alatt az amerikaiak gyakorlatilag megkétszerezték anyagi javaikat, amilyen például az autó és a televízió. De az elmegyógyász szakorvosok szerint az amerikaiak egyáltalán nem boldogabbak. Egy forrás szerint „ugyanezen időszak alatt nagymértékben megnőtt a depressziósok száma. A tizenévesek között háromszor annyi az öngyilkosság. Kétszer annyian válnak el.”

Salamon egy ideig annak szentelte magát, hogy vagyonra tegyen szert. Pompás házakat épített, és csodaszép kerteket alakított ki. Megengedhette magának a szépséges ágyasokat, és megszerezte őket. Vajon a gazdagság — és amit ez elérhetővé tett számára — mély megelégedéssel töltötte el?

Nem. Ezért írta ezeket a gondolatokat.

aug. 6. 21:58
 3/8 A kérdező kommentje:

De attól még a nyár, és a tél is gyorsan elmúlik :(

1 óra alatt!

aug. 6. 22:03
 4/8 anonim ***** válasza:
77%
A Prédikátor könyve (egyik kedvencem filozófiai művem), realistán leírja a világ folyását és benne az ember mozgásterét. Komorsága miatt vitatkoztak a zsidók, hogy bevegyék e szent könyvek közé. Istenről viszont nem ad teljes képet, mert úgy mutatja be, mintha csak az lenne a funkciója, hogy az embereket megítéli haláluk után, cselekedeteik szerint. Nem is esik Istenről benne sok szó, csak a végén van egy rövid summázat odabiggyesztve, "okulásul". Nem mutatja be Isten gondviselő oldalát, hogy Ő már ebben az életben is jelen van azok számára, akik Vele kapcsolatot keresnek. Ezért kontrasztként el kell olvasni, a Zsoltárok könyvét.
aug. 6. 22:09
 5/8 szp72 ***** válasza:
75%

A Prédikátor könyvét sokan teljesen félreértik.

A Prédikátor monológja egy merő keserűség és depresszió, szerinte semminek, de semminek nincs értelme, még az erényes élet is hiábavalóság és szélkergetés, majdhogynem az öngyilkosságra buzdít, mert az elvetélt magzatok a legboldogabbak.

A Prédikátor kiindulási alaptétele, ami minden keserűségének oka, hogy a halál után nincs semmi. Vajon mi értelme jónak lenni, ha jóra és gonoszra egy és ugyanaz a sors vár? Prédikátor ugyanis nem tud arról, hogy a halál után lenne bármi is, sem a feltámadásról, sem az utolsó ítéletről nem hallott.

A prédikátor alaptétele és az ebből fakadó keserűsége tehát nem isteni kinyilatkoztatás. A prédikátor ugyanis nem próféta, hanem csak egy bölcs, aki logikusan következtet. Ha a halál után nincs semmi, akkor valóban semminek, de semminek nincs értelme. Nos, ez a könyv igazi mondanivalója, a kinyilatkoztatott igazsága, amiért a Bibliában helyet kapott. A Prédikátor nem mondja, ki, de az olvasó érzi, hogy lehetetlen, hogy tényleg ne legyen semminek se értelme, vagyis az alaptétel téves kell legyen.

Teljesen félreértik a könyvet azok, akik a halál után dolgok alapkönyveként kezelik, s minden más kijelentést ehhez igazítanak. A Prédikátor ugyanis pusztán csak saját korának alapvetően téves gondolkodását visszhangozza, nem pedig Isten igazságait.

aug. 7. 00:02
 6/8 anonim ***** válasza:
0%

5

Akkor Isten nem engedte volna a szavának a részévé tenni.

A könyv azonban támogatja Isten igaz imádatát, és ismételten használja a ha·ʼElo·himʹ, „az igaz Isten” kifejezést.

A könyvben ismertetett tanítások és lefektetett alapelvek teljesen összhangban vannak az Írások többi részével.

aug. 7. 07:44
 7/8 szp72 ***** válasza:
Sokat nem értettél abból, amit magyarázok.
aug. 7. 11:22
 8/8 anonim ***** válasza:

7

Kedves Szp72.

Értem, csak kiegészítőként írtam.

Bocsáss meg ha megbántottalak.

aug. 7. 13:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!