Az ószövetséget hogyan kell értelmezni? Szó szerint, vagy nem szó szerint? Például a prédikátor könyvét.
Attól függ, hogy szemléltetésről olvasunk, vagy hiteles beszámolókról.
Mindig Teokratikusan kell gondolkodni.
Hát mint minden más mesekönyvet.
Lehet benne metafora, lehet szó szerint értelmezni, de a helyén kell kezelni.
2-es vagyok
Sok fordítását olvastam a Bibliának illetve rengeteg ókori vallást tanulmányoztam (történész a szakmám). Szóval azt is tudom hogy melyik bibliai sztori melyik vallásból lett lopva. Van benne pici zsidó, pici görög, de párszi, zoroasztrianizmus de még sumér is, a korabeli pogány mitológia és polgári törvények mellett.
Nyilván 1%-a igaz, de az is olyan eset hogy volt egy bibliai személy aki elfingta magát, a bibliában meg az van hogy összeszarta magát.
Pl Mózes egy létező asszír király volt, hazaszöktette a népét, csak az nem lett leírva hogy nem kettéválasztotta a tengert hanem szárazság volt, kb térdig ért és csak átgázoltak rajta, a fáraó serege pedig hónapokkal később ért oda mire visszament a normál medrébe.
Ezzel szemben pl Noé bárkája egy jópárezer évvel régebbi mese, már a Gilgames-eposzban is olvasható.
hogy tudsz atvitten vagy szoszerint ertelmezni onellentmondasokat?
egyikkel se jutsz sehova? Mert hogyan? Azt mondod ezt most pont forditva kell erdelmezni
igy Isteni ihletettseget vesztene
szoval onmagaban a kepletes ertelmezes sem segit rengeteg helyen
csak az Atya a Fiu es a SzentLelek
ha nem rejtozik kifurkeszhetetlensegbe elotted
A Biblia tele van szimbólumokkal,de sokminden szószerint értendő.
A bölcs ember ezeket képes megkülönböztetni.
(Jakab 1:5) 5 Ha tehát valamelyikőtöknek bölcsességre van szüksége, kitartóan kérje azt Istentől – mert ő nagylelkűen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek . . .
Akkor lehet valaki bölcs, ha Isten gondolkodásával, tanácsaival összhangban él és cselekszik
A Biblia képessé tesz arra, hogy valaki bölcs döntést hozzon, ha figyelembe veszi a tanácsait.
Ha nem, akkor nem fog bölcs döntést hozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!