Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Igazságtalan az eleve elrendel...

Igazságtalan az eleve elrendelés? Szerintem nem. Sőt örök halált érdemelnénk

Figyelt kérdés
Az eleve elrendelés tana elleni legelterjedtebb ellenvetés az, hogy igazságtalan. Miért választana ki Isten bizonyos embereket, másokat pedig nem? A legfontosabb dolog, amit meg kell jegyezni ezzel kapcsolatban, hogy senki sem érdemli meg az üdvösséget. Mindannyian vétkeztünk (Róma 3:23), és mindnyájan méltók vagyunk az örök ítéletre (Róma 6:23). Ezért Isten tökéletesen igazságos lenne, ha engedné, hogy mindannyian a pokolban töltsük az örökkévalóságot. Isten mégis úgy döntött, hogy némelyeket megment közülünk. Ő nem igazságtalan azokkal, akik nincsenek kiválasztva, mert ők azt kapják, amit megérdemelnek. Hogy Isten némelyekhez kegyelmes még nem jelenti azt, hogy igazságtalan a többiekkel. Egy ember sem érdemel Istentől semmit; ezért senki sem kifogásolhatja, ha semmit nem kap Istentől. Illusztrációként például vegyünk valakit, aki véletlenszerűen kiválaszt öt embert egy húszfős csoportból, akiknek pénzt ad. Fel lenne háborodva a tizenöt ember, aki nem kapott pénzt? Valószínűleg igen. Jogukban áll felháborodni? Nem, nincsen. Miért? Mert a férfi senkinek sem tartozott a pénzzel. Ő egyszerűen csak kegyes volt néhányukkal.

aug. 6. 13:50
 1/6 A kérdező kommentje:
forrás: Got questions
aug. 6. 13:56
 2/6 anonim ***** válasza:
68%

Eleve elrendelés nem létezik, csak némely kerülendő szekta tanításaiban.

Mindenki szabad akarattal rendelkezik, úgy éli az életét, ahogyan jólesik neki.

aug. 6. 14:28
 3/6 anonim ***** válasza:
56%

Ez a reformáció óta téma, de sajnos az elmúlt néhány száz év alatt se volt képes mindenki felfogni, hogy az eleve elrendelés és a kettős eleve elrendelés (predesztináció) közel se ugyanaz.

Úgy látszik, hogy a "Got questions" oldal is felkerül azok közé, amit sose olvasok majd, mert tudatlanok írják és szerkesztik.

aug. 6. 15:51
 4/6 KZitus ***** válasza:
68%

Szia

Olyan eleve elrendelés, ahogyan az jelenleg az ember megfogalmaz - - nos olyan nincs.

Viszont hogy megértsük, mi az, amit Isten előre tud, illetve előre elrendel, figyelembe kell venni az alábbiakat:

Először is, a Biblia félreérthetetlenül feltárja, hogy Isten előre tud és előre elrendel dolgokat. Jehova maga jelenti ki, hogy az istenségének a bizonyítéka az, hogy képes előre tudni és előre elrendelni eseményeket, például a megmentést és a szabadítást, az ítélkezést és a büntetést, illetve képes ezeket véghez vinni. Választott népe a tanúja, hogy valóban képes erre, ezt mondta nekik:

Ézsaiás 44:6–8

"Így szól Jehova, Izrael királya és megváltója, a seregek Jehovája: »Én vagyok az első és az utolsó. Rajtam kívül nincs Isten. Ki olyan, mint én? Hadd beszéljen, hogy elmondja és bizonyítsa nekem! Mondják el, mi fog következni, és hogy mi történik majd, ahogy én attól fogva tettem, hogy megalapítottam a hajdani népet. Ne rettegjetek, és ne bénítson meg benneteket a félelem! Vajon nem mondtam meg előre mindegyikőtöknek, és nem jelentettem be? Ti vagytok az én tanúim. Van Isten rajtam kívül? Nincs, nincsen más kőszikla. Én nem tudok egyről sem.«”

Ézsaiás 48:3–7

„A korábbi dolgokat már régen megmondtam. Az én számból származtak, és megismertettem azokat. Hirtelen tettre keltem, és bekövetkeztek. Mivel tudtam, mennyire makacs vagy, hogy vasinakból van a nyakad, a homlokod pedig rézből, már régen elmondtam neked mindent. Mielőtt bekövetkezett, már hallattam veled, nehogy azt mondd: »Bálványom tette, faragott bálványom és fémbálványom*parancsolta ezt.« Hallottad és láttad mindezt. Vajon nem fogjátok hirdetni? Mostantól új dolgokat jelentek be neked, féltve őrzött titkokat, amelyekről nem tudtál. Csak most viszem véghez ezeket, nem korábban, olyan dolgokat, amelyekről a mai napot megelőzően nem hallottál, nehogy azt mondhasd: »Tudtam én már ezeket!«

Isten előretudásának és előreelrendelésének köszönhetően született meg az összes igaz prófécia, ahogyan erről az Ézsaiás 42:9; Jeremiás 50:45; Ámós 3:7, 8 ír.

Másodszor, Isten szabad akarattal ruházta fel az intelligens teremtményeit. A Szentírás feltárja, hogy Isten azt a kiváltságot és felelősséget adta ezeknek a teremtményeknek, hogy mindenben szabadon, maguk hozhatnak döntéseket, ahogyan erről több helyen is olvashatunk: az 1Mózes 2:16, 17; 3:11–19; Róma 14:10–12; Héberek 4:13-nél.

Tehát ezek a teremtmények nem robotok. Az emberekről nem lehetne elmondani, hogy „Isten képmására” lettek megteremtve, ha nem rendelkeznének szabad akarattal. Ennélfogva logikus, hogy Isten előretudása (és az előreelrendelése) nem lehet ellentmondásban az intelligens teremtményei szabad akaratával.

aug. 6. 19:54
 5/6 anonim ***** válasza:
27%

Ha ennyire fogalmad sincs arról, hogy mi az eleve elrendelés, akkor minek szólsz hozzá?

aug. 6. 20:16
 6/6 anonim ***** válasza:
19%
Isten mindenkit ugyanúgy szeret. Hiába nem vagyunk rá méltóak. És ne akard az Isten logikáját megérteni mert emberi ésszel sokszor nem logikus amit tesz. Nincs eleve elrendelés, Isten nem teremt rosszat.
aug. 6. 20:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!