Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vannak szerb muzulmánok?

Vannak szerb muzulmánok?

Figyelt kérdés
Muzulmánok akik nem bosnyáknak hanem szerbnek vallják magukat. Vagy aki arra felé muzulmánnak mondja magát, az csak bosnyák lehet?

2024. júl. 31. 21:21
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

A szerb, a bosnyák és a horvát nyelvek ténylegesen annyira hasonlítanak egymáshoz, hogy ha egy szerb felvenné az iszlám vallást, megkülömböztethetlen lenne egy bosnyáktól.

A jugoszláv háború előtt az ottani muzulmán szlávok egyszerűen muszlimként voltak számon tartva (ebbe nem tartoztak bele a volt Jugoszlávia területén élő albánok és törökök), majd a jugoszláv háború után ugyan ezek a muzulmán szlávok mind bosnyáknak kezdték vallani magukat.

2024. júl. 31. 22:28
 2/12 A kérdező kommentje:
Tehát olyan bosnyák az Jugoszláviában nem is létezett, csak utána kezdték el használni?
2024. júl. 31. 22:38
 3/12 anonim ***** válasza:
Nem ilyen egyszerű. A bosnyák etnikai csoport létezett, csak a népszámláláson muszlimnak írtak be minden muzulmán vallású szlávot. Bár a horvát nacionalisták körében létezik egy olyan álláspont, mi szerint a bosnyák, az az a horvát, akinek az ősei a középkorban bogomilok voltak, majd az Oszmán uralom alatt muszlimok lettek.
2024. júl. 31. 22:42
 4/12 A kérdező kommentje:

Mert én tudok olyat, aki bár Szlovéniában született, de a szülei Szerbiából vándoroltak oda (Szandzsák), viszont muzulmán nevük van. Akkor még egy ország voltak, Jugoszlávia.

Viszont az illető utálja és szidja a bosnyákokat - viszont a muzulmán vallást is, nekem ez az illető ilyen téren rejtély

2024. júl. 31. 22:48
 5/12 anonim ***** válasza:
#4 Muzulmán név alatt a vezetéknévre gondolsz?
2024. júl. 31. 22:54
 6/12 A kérdező kommentje:
Általában a keresztnevük muzulmán, a vezetéknév délszláv hangzású általában, gyakran -ic végződéssel, emberünknek is ilyen neve van, a szüleinek meg muzulmán keresztnevük (Jusuf és Zineta).
2024. júl. 31. 22:55
 7/12 anonim ***** válasza:
Nos, lehet, hogy az illető nagyszülei bosnyákok voltak, de a szülők nem tartották be a vallási a hagyományokat, és be asszimilálódtak a nagyobb szekuláris jugoszláv társadalomba, tehát az illető már kvázi nem muszlinként nőtt fel.
2024. júl. 31. 23:15
 8/12 A kérdező kommentje:
lehet, ez is egy jó ötlet
2024. júl. 31. 23:16
 9/12 Mansour ***** válasza:
Én úgy tudom, hogy aki muzulmán, az mind bosnyáknak vallja magát, legalábbis a délszláv háború óta. Szerbiában is élnek bosnyákok, főleg Novi Pazar környékén. Itt látszik, hogy 1991-ben még muzulmánként, a 2002-es népszámlálásnál viszont már bosnyákként lettek regisztrálva: [link]
2024. aug. 1. 10:01
 10/12 A kérdező kommentje:
Tehát a háború előtt értem hogy muzulmánok voltak (ezek szerint a bosnyák kifejezés csak utána született meg). Tehát akkor előtte szerbeknek akik muzulmánok?
2024. aug. 1. 12:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!