Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kik azok a Jezsuiták? Miben...

Kik azok a Jezsuiták? Miben hisznek?

Figyelt kérdés
Annyit tudok csak, hogy Jézus Társasága. De ez mit takar pontosan? Mennyiben különböznek a sima bigott katolikusoktól?
júl. 15. 23:44
1 2
 1/20 2*Sü ***** válasza:
100%

Ezt olvastad?

[link]

júl. 16. 00:21
 2/20 A kérdező kommentje:
Igen, de nekem személyes tapasztalat kellene, a wiki túl tárgyilagos.
júl. 16. 00:37
 3/20 Prókátor ***** válasza:
100%
A Jezsuiták egy katolikus szerzetesrend. Annyival másabbak a többi rendhez képest, hogy míg a többi rendben 3 alapelvre tesz fogadalmat (szegénység, szüzesség, engedelmesség) addig a Jezsuiták egy 4. alapelvre is fogadalmat tesznek: a mindenkori pápa szolgálatára.
júl. 16. 04:26
 4/20 anonim ***** válasza:
100%
Általában felszentelt papok, és járatosak egy vagy több tudományban is. Képzettebbek a legtöbb papnál, szerzetesnél.
júl. 16. 06:41
 5/20 anonim ***** válasza:
100%

Alapvetően lelkivezetéseket, lelkigyakorlatokat vezetnek, de elég kiterjedt Magyarországon a tevékenységük, pl oktatás, cigánypasztoráció, függőséggel küzdők segítse terén. Én is volt jezsuita lelkigyakorlaton, nekem nagyon tetszett. Szent Ignác, a rend alapítója írt lelkigyakorlazos könyvet, hogy milyen imamódszerekkel végezzük.

Egyébként Ferenc pápa maga is jezsuita.

Bár ha lebigottozol minden katolikust, akkor nem sok különbséget fogsz látni az egyes szerzetesrendek között sem.

júl. 16. 06:58
 6/20 IstenGyermeke1 ***** válasza:
52%

Sociates Jesu (SJ) = Jézus társasága.

Egy szerzetesrendünk. Abban hisznek, amiben mi, mivel az Egyházhoz tartoznak.

Ha meg nem tudod, mi a különbség a szerzetes (atya) és a mezei laikus közt, akkor meg minek írok neked? Ennyire tájékozatlan egyszerűen nem lehetsz! Általános iskola.

júl. 16. 09:27
 7/20 anonim ***** válasza:
77%

Nem tudom, milyen a "sima, bigott katolikus", de ha személyes tapasztalatra vagy kíváncsi, van egy honlap, amelyet pl. ír jezsuiták csinálnak, amelynek van magyar nyelvű része. Imádkozni, elmélkedni segít, tartalmazza a napi evangéliumot is, és hozzá is elmélkedéseket ad:

[link] (aki tud angolul, az angol változat részletesebb)

Illetve ahogy valaki már írta, a jezsuitákhoz köthetők elsősorban a lelkigyakorlatok, "csendes elvonulások".

Azt már írták, hogy egy katolikus szerzetesrend. A jezsuiták munkája nekem is segít, pedig nem is katolikus vagyok.

Isten Gyermeke, nyugizzál. Nagyon harapós vagy ma. Tudja a kérdező, hogy nem tudja, azért kérdezi, és azért van ez az oldal. Semmi probléma.

júl. 16. 13:01
 8/20 A kérdező kommentje:
Hogy mi? Szüzesség? Azt nem csak a szerzeteseknek kell? Úgy is lehet jezsuitának lenni, hogy valaki nem akar szerzetes lenni?
júl. 16. 17:01
 9/20 2*Sü ***** válasza:
100%

> Úgy is lehet jezsuitának lenni, hogy valaki nem akar szerzetes lenni?

Hogy olvastad azt, amit az #1-ben linkeltem? A jezsuiták (máshogy fogalmazva a jezsuita rend, megint máshogy fogalmazva a Jézus Társasága) egy katolikus szerzetesrend. (Rögtön ez az első mondata az általam linkelt oldalnak.) Mégis hogy a csudába akarnál egy szerzetesrend tagja lenni úgy, hogy nem akarsz szerzetes lenni? Ez kb. olyan, mintha diplomás akarnál lenni, anélkül, hogy lediplomáznál.

júl. 16. 17:19
 10/20 A kérdező kommentje:
Van egy volt gimis osztálytársam, aki tagja ennek a közösségnek, résztvesz a progamjaikon, de nem tudok arról, hogy szerzetes lenne. Mondjuk nővel még nem láttuk.
júl. 16. 17:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!