Az állatoknak van lelke vagy csak mozgó tárgyak?
Biblia azt allitja roluk hogy targyak?
eloleny es targy miert ugyanaz?
Kutyuljátok az isteni éltető lehelet és a "lélek" fogalmát!
A "lélek" te vagy,az élő ember.
A lélek a bibliai héber nefesh és a görög pszüché alapvetően két dolgot jelent a bibliában: az embert és állatot magát, mint egészet (mint egy személynévmás), és ezek életét.
Tehát a Biblia szerint az állatok is 'lelkek' (mint 'élő lélek' - 'élőlény') és van lelkük is, vagyis életük.
A gyakran a magyar szellemnek fordított bibliai szó viszont nem szinonimája a léleknek. Ez a héber ruha és a görög pneuma.
Ez több jelentése mellett jelentheti az élőlényekben lévő Istentől kapott életerőt is.
Tehát az élő lélekben - élőlényben lévő 'szellem' miatt élnek az élőlények.
Alapvetően jót írsz, de a teológiában SEM SZINONIMÁI egymásnak ezek a szavak. A magyar részében kevered a szezont a fazonnal.
Amit látom , hogy elrontottam, azaz, amit ráfogok a mobil szófelismerőjére 🥴, az a ruah, mindig ruhát akar írni.
De a magyar részében mit keverek mivel? Nem értem, de ha pontatlan, szívesen veszek minden kritikát.
Bocs, mostmár látom, magyar nyelv hiányosságai miatt van. Azt is léleknek nevezzük, ami az Istenhez kerül halálunkkor, viszont használjuk a “kilehelte lelkét” kifejezést is. Latin teológiától nehéz elvonatkoztatni, mást szoktunk szellemnek (spiritus) nevezni. Mégegyszer elnézést 😁
El nem hiszem, hogy ez a kérdés neked jutott eszedbe, annyira értelmes! 😊
A válasz annyira bonyolult, hogy nekem se biztos, hogy sikerül válaszolni.
Kezdem azzal, hogy szerintem lélek NEM IS LÉTEZIK! Az pedig, hogy vándoroljon, kóricáljon az időben, maga az abszurditás.
Van viszont, és nyomon követhető ANYAGI (?) termék a TUDAT.
Igen ám, de itt sem lehet éles határvonalat húzni tudat és tudattalan között - és itt állok meg rögeszmefuttatásommal, túl kicsi vagyok hozzá.
Ha mégis olthatatlan vágyat érzel ennek tisztázására, olvass bele Carl Gustav Jung és Sigmund Freud tanulmányaiba. Nem akarlak elkeseríteni, de nem garantálom, hogy kellően megokosodva teszed le a könyveiket! Minden esetre tartalmasabb időtöltés lesz, mint egy általam most nem konkretizált gyűjtemény bogarászása... 😜
Az állatokban is van Istentől származó isteni lehelet,de amint az emberben,az állatokban sem önállóan életképes része a lénynek.
Az még bonyolítja a helyzetet,hogy az állatoknak nincs szellemisége,csupán ösztöne.
Az ember akkor lett "élőlény",amikor az isteni lehelet életre keltette. Az isteni lehelet nélkül nincs szellemiség és élet.
#9.
Áruld már el: szentenciáidat MIRE ALAPOZOD!?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!