Hozzátok melyik pogány istenség áll a legközelebb és miért?
egyik sem.
Miért?
Mert az igaz Istennel szembe felesleges ilyesmivel foglalkozni.
Ha téged nem érint a kérdés, akkor ne szólj hozzá. Feleslegesen koptatod a billentyűzetet, illetve megkérnélek, hogyha nem tudsz érdemben válaszolni, egyáltalán ne válaszolj.
Én úgy általában az egész szerteágazó görög mitológiát szerettem. Valamikor elég jól is ismertem, de már nem teljesen emlékszem mindenre.
A római és az egyiptomi vallásokról kevesebb könyv íródott, így azoknál csak a fő isteneket tudom.
A keresztény Biblia az nem ilyen szórakoztató, még az Ószövetség valamennyire, de az Újszövetség tök unalmas.
Nekem mi jön be?
A szatírok (szatüroszok) görög mitológiai alakok, a fák és a hegyek istenei, Hermész fiai. A szatírok Dionüszosz isten kíséretéhez tartozó ló vagy kecskefarkú, disznófülű, a nimfákat bujaságukkal egyre zaklató könnyelmű, vidám erdei félistenségek.
Vénusz. Ő tulajdonképpen Aphrodié, a szerelem istennője.
Nos, a szerelem - a nehézségei ellenére - egy csodálatos dolog, szóval nemes lelkű lehet ez az istennő. Boticelli nagyon szépnek ábrázolta a legendás festményén. Szóval ha ez az istennő létezne - és ugye az agnosztikus nézet szerint nem zárható ki a létezése 😅 - akkor testem, lelkem neki adnám, a szolgája lennék. Ha pedig le is feküdne velem, akkor örök hűséget fogadnék az én szexi, csodálatos istennőmnek.
Egyik sem.
Azért, mert leginkább nincs isten.
Távol állnak tőlem a hiedelmek.
Aton vagy Marduk-Assur.
Miért? Egyrészt mert őket is henoteisztikusan/monolatrikusan imádták. Számomra ez rendkívül vonzó, mivel nem tudnék szívemből egy olyan istenségre számítani vagy egy olyan istenséget elfogadni, aki teljes mértékben antropomorf, vágyakkal és korlátokkal rendelkezik. Emellett Aton a fény és a Nap megtestesülése is, én pedig a fényt szeretem és nem a sötétséget. Marduk-Assur(-Amurru) szinkretizmusa hasonló, csak ott a szél és a vihar fontosabb attribútum, mint a Nap. Mindketten a fentiek miatt hasonlítanak eléggé az én hitemben szereplő Istenhez.
Ha feltétlenül muszáj lenne teljesen politeista vallásból venni?
Akkor talán Enil, An és Enki hármassága, Hórusz, Anubisz, Toth, Apollón vagy Pallas Athéné közül valamelyikre esne a választásom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!