A gyónásom előtt felírtam a bűneimet egy papírra, de voltak bűnök amik eszembe jutottak mégsem írtam le őket. Ez bűn? Érvényes volt a gyónásom?
Még egy kérdés:
Ha gyónás után még jóvátétel előtt (segíts a hét folyamán egy családtagodnak) bűnt követek el akkor a gyónás érvényes vagy nem?
"voltak bűnök amik eszembe jutottak mégsem írtam le őket. Ez bűn?"
Ha tisztában voltál vele, hogy bűn, de elhallgattad a gyónás alatt, akkor igen, bűn és nem érvényes a gyónás.
"Ha gyónás után még jóvátétel előtt (segíts a hét folyamán egy családtagodnak) bűnt követek el akkor a gyónás érvényes vagy nem?"
A gyónás attól még érvényes, de a bűn súlyosságától függően újból meg kell gyónni ahhoz, hogy pl. áldozhass.
Azért írom így, hogy a bűn súlyosságától függően, mert nagyjából nincs olyan nap, amikor ne követnénk el bűnt. Pl. mulasztással, hanyagsággal, önzőséggel, stb. De a kisebb, bocsánatos bűnökkel nem veszítjük még el azt a kegyelmet, amit a gyónás szentségében megkaptunk.
Mármin gyónás előtt örákkal vagy egy nappal előtte jutott eszembe pár bűn, csak azokat nem írtam le. Gyónásnál semmilyen bűnt nem hallgattam el. Sőt némely bűn amiket a papírra nem írtam fel azok is eszembe jutottak és elmondtam őket.
Szóval gyónás előtt pár bűnt,
gyónás alatt egyet sem
Ha egy halálos bűnt szánt szándékkal kihagysz; a gyónás rossz gyónásnak számít, ami nemcsak hogy érvénytelen, hanem szentségtörés is.
Ha valamit kifelejtesz — ami, ugye nem szándékos —, akkor a gyónás érvényes, azokra a bűnökre, miket meggyóntál. A többire nem.
Nota bene, hogy a bocsánatos bűnöket nem kötelező, de javallott, meggyónni, mert azokat maga a tökéletes bánat elveszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!