Érvényes volt a gyónásom?
Mondtam a bűnt aztán hozzáfűztem hogy de ez régebben volt azt hiszem, de még néha előfordul
A másik pedig hogy megbántam bűneimet a gyóntató papnál viszont előtte nem gondolkoztam rajta hogy tényleg megbántam-e, mert tudom hogy tényleg nem volt helyes de a javamat szolgálta, bár a felsorolásnál nem mondtam.
Szóval volt hogy csaltam enyhébb dolgokban mint például társasjáték- ezt mondtam
Viszont ott volt még néhány matekos meg ilyesmi de azok szerintem nem jutottak eszembe

Ha DIREKT nem mondtad el a bűnt, akkor érvénytelen volt a gyónás, ha egy ilyen gyónás után áldoztál is, az pedig szentségtörés volt.
De ha ELFELEJTETTED elmondani, akkor érvényes volt a gyónás, legfeljebb annyit megtehetsz, hogy a legközelebbi gyónásodban elmondod azt is, amit most kihagytál, és elmondod azt us, hogy most nem direkt, de kihagytad.

Előbb bánd meg. De úgy magadban. Tudod, lesz szomorú, hogy elkövetted és tűnődj el rajta, ugyan, legközelebb mit teszel, hogy azt a bűnt ne kövesd el? Elmondhatod a papnak, persze. Isten úgyis látja valóban megbántad-e vagy csupán képmutatás volt ez részedről.
Ott van Péter barátunk, Jézus tanítványa a Bibliából. Jézus elfogása után:
"Elfogták és a főpap házába vitték. Péter messziről követte. Az udvar közepén tüzet raktak és körbe ülték. Péter is közéjük ült. Egy szolgáló meglátta, hogy ott ül a tűznél. Szemügyre vette, aztán megjegyezte: „Ez is vele volt.” De tagadta: „Asszony, nem is ismerem.” Nem sokkal ezután egy másik vette észre: „Te is közéjük tartozol” – szólt neki. Péter tiltakozott: „Ember, nem tartozom.” Alig telt el egy óra, másvalaki bizonygatta: „De igen, ez is vele volt, hiszen galileai.” „Ember – tagadta újra Péter –, nem tudom, mit beszélsz.” Még ki sem mondta, máris megszólalt a kakas. Az Úr megfordult, s rátekintett Péterre. Péternek eszébe jutott, mit mondott neki az Úr: „Mielőtt ma megszólal a kakas, háromszor megtagadsz.” Kiment és keserves sírásra fakadt."
Lukács 22: 54-62)
Na ez az, amikor valaki megbánja a bűnét. 3 évnyi tanulás Jézus közvetlen közelében arra volt elég, hogy Péter 3-szor megtagadja az urat, amit előtte Jézus fel is vázolt neki. Ez van, ilyen az ember.
Ha ettől most sz@rúl érzed magad, akkor érvényes volt a gyónásod. Ha nem, akkor képmutatás volt.
Bárhogy is legyen barátom, Jézus szeret téged!

Ha szándékosan hagysz kis súlyos bűnt, akkor szentségtörést követsz el, gyónásod érvénytelen és azt is meg kell gyónni, hogy ezt elkövetted.
Ha véletlenül, akkor lehet érdemes a gyónásra kicsit jobban készülni, igyekezz mihamarabb meggyónni.
Bocsánat lehet kicsit hülyeséget írtam.
Szóval a bűnt azt elmondtam csak hozzátettem hogy "bár ez régebben történt" majd eszembe jutott hogy nemrég is elkövettem de azt már nem fűztem hozzá nem tudom miért.
A másik pedig hogy az egyik bűnt (csalás) nem gondoltam át gyónás előtt hogy megbántam-e. Azért megbántam de jót is adott nekem az a csalás (matekból) bár én csak a társasjátékot hoztam fel példának, a matek gyónás alatt eszemben sem volt úgyhogy eltekinthetünk azt hiszem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!