Mit jelent a Bibliában a "tisztátalan" kifejezés?
Az hogy "tisztátalan" jelenti azt hogy maszturbálsz, vagypedig állati tetemhez érsz a fajtalankodás is jelentheti azt, tehát az utálatos dolgokat nevezik így...
(bibliát olvastam benne volt)
Szia!
A tisztátalan kifejezés a Bibliában először az állatok megkülönböztetésénél jelenik meg. A tiszta állatok azok, amelyeket el lehetett fogyasztani, illetve, amelyek alkalmasak voltak áldozat bemutatására az Istennek.
Amikor emberrel kapcsolatosan olvassuk, akkor olyan személyt jelöl, aki ebben az állapotában nem alkalmas a társas érintkezésre (betegség, vagy fertőzésveszély miatt), gondolj csak az ottani éghajlatra. A zsidó nép körében nagyon szigorú előírások voltak, és amikor a pogányok is megtértek, elég sok gond akadt a szokásbeli különbségekkel. Nem véletlenül írja Pál apostol:
"Tudom és meg vagyok győződve az Úr Jézusban, hogy semmi sem tisztátalan önmagában: hanem bármi annak tisztátalan, aki tisztátalannak tartja." Úgy gondolom ez sok mindent elárul...
Üdv. Péter
Péter válasza ugyebár az Újszövetségre vonatkozik, mert már Jézus vére lényegében tisztára mosta a dolgokat. A benne hívőknek már nem kell betartaniuk a törvény minden egyes aprólékos pontját. De a zsidóknak, akik még most a Mózesi könyvekben megfogalmazott törvények szerint élnek (próbálnak élni) a tisztátalanság igenis létező fogalom volt. Abban az értelemben, amit már leírtak korábban: spirituálisan volt "koszos" aki halottal érintkezett pl.
A spirituális tisztátalanság ma is érvényben van, ha bűnöket követ el az ember, de pl. nem kell azért kivonulnia a világból, és x napig nem érintkeznie senkivel, mert meghalt valakije, vagy menstruál egy nő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!