Hogy hívják a nem katolikus hittant?
3 Hit és Erkölcstan abban az időben még nem volt:D
Pár éve a Fidesz égisze alatt hozták be, és 2 lányomnak volt érettségi tárgya.
#12: képzeld el hogy volt, és kötelező volt! Úgy emlékszek heti 2 óra, a konfirmáció is kötelező volt, lelkipásztori ajánlás kellett az iskolába jelentkezéshez, volt szóbeli elbeszélgetés is! Nem lehetett helyette erkölcstant választani, csak más vallás hittanját! A kérdés részletes leírásának vége:
"református iskolában így hívták 1994-1996 között amikor oda jártam, nem vagyok hívő egyébként."
,, képzeld el hogy volt, és kötelező volt! Úgy emlékszek heti 2 óra, a konfirmáció is kötelező volt, lelkipásztori ajánlás kellett az iskolába jelentkezéshez, volt szóbeli elbeszélgetés is!"
Igen, ez a normális.
14-es: akkor a hitetlenek hazudjanak konfirmáción a fogadalomtételkor, és ne is járjanak iskolába? Ugyanis az idézetben az is benne volt, hogy
"a konfirmáció is kötelező volt, lelkipásztori ajánlás kellett az iskolába jelentkezéshez"
15. A hitetlen talán ne jelentkezzen hívő iskolába.
Én is hallgattam gimiben az egyházi intézményben, hogy hisztiznek, hogy minek kell áhítatra járni? Minek jelentkezett oda?
Általános iskolánál ugyanúgy. A szülők minek oda iratják a gyereket?
15-ös: 14-es azt írta hogy "Igen, ez a normális": nem azt, hogy egyházi iskolában ez a normális! Vagyis hogy mindenhova kellene lelkipásztori ajánlás, vagyis a hitetlenek nem járhatnának iskolába!
Rengeteg intézmény üzemeltetését átvette az egyház: árvaház, óvoda, általános és középiskola, faluhelyen sokszor normál iskola csak nagyon messze van. Nem a gyerek hibája, ha a szülei oda íratták! Nem a gyerek döntött! A gyerek hisztizhet, nem ő jelentkezett!
Az én időmben még nem voltak ilyen átvételek, viszont rengetegszer fordult elő, iskolától függetlenül is, hogy a szülők mélyen vallásosak, és a gyerek nem meri neki elmondani hogy ő nem hisz, így kénytelen velük imádkozni, templomba járni, hittanra járni, egyházi iskolába, konfirmálni, stb. Még sose hallottál ilyenről? A te szüleid milyenek? Nekik el merte volna mondani valamelyik gyerekük hogy nem hisz? Te milyen van? Neked el mernék mondani a gyerekeid ha nem hisznek?
Kiegészítés: ha az egyház átveszi valami üzemeltetését, nem kellene visszaélnie vele! Tehát ne kelljen lelkészi ajánlás, ne kelljen hinni, ne legyen kötelező hittan, konfirmáció, stb!
Nem átvett, hanem eleve egyházinak alapított iskolában is gondolhatnának rá hogy a gyerek nem hisz, csak korábban nem merte elmondani: ne követeljék meg a konfirmációt, vagyis hogy fogadalomtételkor hazudjon! Meg az imádkozást se.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!