Mi az, ami Jézussal kapcsolatban igaznak fogadható el? Mi az ami nem?
"Tehát, ha voltam a palesztiniai Betlehemben, Jeruzsalentol nehany kilometerre akkor voltam Jezus szuletesi hekyen tutira?"
Minden rendelkezésre álló forrás alapján, igen, akkor voltál.
"Illetve, a Szuletes temploma csak ugy epult oda vagy az is konkret helyen all?"
A legkorábbi hagyományok alapján azon a konkrét helyen áll, most ezt a hívő vagy elhiszi vagy nem. Talán nincs olyan túl nagy jelentősége.
"Ezt amugy is honnan a jo eletbol tudtak, mikor tobb szaz evvel kesobb epult oda egy templom."
Egész pontosan olyan 325 évvel később, de azért Jézus születési helyét jóval korábbi források is említették. A helyére Hadrianus császár a 2. század elején egy Adonisz templomot építtetett, könnyen lehet pont azért, hogy a keresztények a pogány templom miatt ne tisztelhessék szent helyként. Később ezt a templomot lebontják és Heléna (Konstantin anyja) vezetésével keresztény templomot emelnek.
"Van aki azt mondja egy barlang lakasaban szuletett, mas szerint istaloban"
Nincs ellentmondás, mivel ott az állatokat gyakran tartották barlangistállóban, az evangélium is megjegyzi, hogy a szállásokon nem volt már hely.
Ha életrajzot keresel az Úr Jézusról, jelenlegi ismereteink alapján nem létezik ilyen. Az evangéliumokban Jézus nyilvános működése van leírva, nem életrajzi céllal készültek.
Hogy a világ (+ a jehovások 😀) mit tart igaznak az változik. Az Úr Igazságának minden "kelléke" benne van a Szentírásban és a Szenthagyományban (ezeket foglalja össze a Katolikus Anyaszentegyház tanítása).
Amiket írsz (pontosan melyik évben született, pontosan melyik házban stb.) az üdvösséghez teljesen szükségtelen dolgok.
A Biblia-kutató történészek (nem teológusok) általában a következő 4 állítást tartják ténynek:
1. Jézus létezett.
2. Vándortanítóként hirdette Isten Országának eljövetelét.
3. A törvény rossz oldalára került, ami miatt a rómaiak keresztre feszítették (valószínűleg felségárulás miatt, mert a zsidók királyának nevezte magát).
4. Halála után a híveinek látomásaik voltak róla (ez nem egyenlő azzal, hogy tényleg megjelent nekik, csak voltak látomásaik róla).
A "Χριστος" (Krisztosz) szó jelentése felkent, s az nem egy foglalkozás. Az ókorban a királyokat kenték fel olajjal.
Tudjuk, hogy nem Kr. u. 1-ben (0 nem létezik az időszámításban, csak Kr. e. 1 és Kr. u. 1) született, hanem korábban, aki először kiszámolta, elszámolta pár évvel, elnézést kérek.
Jézus nem csak gonoszlelkeket űzött ki, hanem számos más csodát is tett. Abban igazad van, hogy az ókorban démoni megszállásnak tartott esetek nagy hányada valóban valamilyen betegség volt.
Szerintem kevered a filmekben látottakkal, mert a leírások alapján biztos nem epilepszia volt. De mindegy, mert nyilván ez is hit kérdése.
Amúgy napjainkban is végeznek ördögűzéseket, de azt is csak akkor, ha van előtte orvosi szakvélemény, hogy nem áll fenn semmilyen hasonló betegség.
#18 nagyjából mindenre rá lett mondva a megszállás. Epilepszia talán a leggyakoribb, de gondolj bele mit gondoltak egy tourette szindrómásról mondjuk aki akarva akaratlanul azt üvöltözi hogy ő egy démon. Akkoriban mindent amit nem tudtak megmagyarázni, természetfelettire fogták. Nem csak a keresztény vallás, minden más vallás ugyan ezt csinálta. Ezt nem azért írom hogy leszóljak valakit amiért hívő. Nekem is vannak/voltak erősen vallásos családtagjaim. Engem nem érdekel. Nekem nem több vagy kevesebb azért valaki mert vallásos.
Én inkább tudományos beállítottságú vagyok és abban hiszek hogy mindenre van logikus magyarázat, de ha barátnőm szüleinél ebédelünk, nem húzom az orrom ha kaja előtt el kell mondani egy áldást. Csak azt nem szeretem, mikor valaki megrögzötten ragaszkodik azokhoz az elrugaszkodott dolgokhoz, amit a Biblia, a Quran vagy más ezer éves könyv állít. Szerintem megfér együtt a tudomány meg a vallás is, csak meg kell találni a középutat. Én sem állítom hogy márpedig Isten nem létezik, hiába nem vagyok vallásos. Ezzel csak azt akarom mondani hogy az elvakult ateisták ugyan olyan rosszak mint az elvakult vallásosak. És igenis el kell fogadni azt, hogy 2000 évvel ezelőtt az emberek még nem voltak olyan szinten mint manapság, így egyszerűbb volt az Ördögre fogni a balsorsukat mint magyarázatot keresni rá. Amikor meg valami jó dolog történt velük (például egy hosszú aszály után esett az eső), azt szintúgy nem tudták logikusan magyarázni, így egyszerűbb volt azt mondani hogy Isten megsegített minket, vagy bevált az áldozatbemutatás és tűz körül ugrálás
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!