Kik az ókeresztények, kik számítanak annak, mi alapján? Kik voltak az első ókeresztények, kik az utolsók?
Értem én, hogy neoprotestáns gyülibe jársz (gondolom hitgyüli, mert nem szentszellemezel, s külön írod a Szentlelket; de javíts ki, ha tévednék), de azért a keresztény szó jelentése nem hozzátok igazodik, nem ti vagytok a világ közepe.
Kereszténynek nevezzük (s nem ó- vagy őskereszténynek, az másik kategória) azt az embert ill. egyházat, amely a Szentháromság Nevére keresztel, és elfogadja az apostoli hitvallást.
A keresztény a görög "κριστιανος" szóból ered, ami "krisztusi"-t jelent, nem mást.
Szeretném jelezni, hogy maga a keresztség a Szentlélek pecsétje.
Abban egyetértek veled, hogy a Szentlélek nélkül kereszténynek lenni nem sokat ér. Hisz Ő vezet minket a mi Urunk, Jézus Krisztus útján; Általa hirdetjük az Evangéliumot.
Ami igazán bántotta a szememet, hogy az Isteni Lélek kegyelmi adományaira, mint egy bizonyítványként tekintetek (hál' Istennek nem minden neoprotestáns gyüli gondolkodik így). Mintha megírnád a dolgozatot, s várnád az 5-öst, mint megérdemelt elismerést. A Szentlélek nem így működik; nem egy természeti erő, mi minden hasonló helyzetben ugyanúgy fog viselkedni. Ez a Szentlélek káromlása, nem amit az Egyház tesz! A Vigasztaló úgy osztja karizmáit, ahogy csak akarja, mindenkinek pontosan azt vagy azokat, amire neki személy szerint és a közösségnek, az Egyháznak szüksége van. És eleve nem úgy működik, hogy "nekem ez a karizmám (!) VAN MEG (😱), neked meg nincs meg". Hisz egy a Lélek, akitől kaptuk az adományokat; ha valaki az Ő temploma, Általa tesz csodákat, nem a saját természetfeletti varázslásából.
Amit még sajnos katolikus karizmatikus közösségekben is látok, az a "nem szóltál nyelveken, tehát nem vagy valódi keresztény, míg én az vagyok". Nem, nem és nem! A nyelveken imádkozás karizmáját nem mindenki kapja meg (jómagam egyszer imádkoztam így, akkor is valaki más kérte a Szentlelket, hogy aki most akarja, dicsérje a Mindenség királyát nyelveken). Ez sem egy bizonyítvány. Hogy kiben működik a Szentlélek, az abban nyilvánul meg, hogy hogyan cselekszik (nem csak a jót mutatja a közösségnek, maga a csodatevés nem elegendő), mit tanít (van-e gyűlölet a szavaiban, valaki ellen lázít-e stb [ezek némelyike sajnos néha rám is igaz]), hogy beszél a földi dolgokról, emberekről vagy magáról az Istenről; s hogy, amit épít, vezet, az megáll-e, mert sziklára épült, vagy a békétlenség lakhelye esetleg? Ezeket a kérdéseket érdemes felvetni, mielőtt valakire azt mondod, hogy a Szentlélek eszköze.
A szavaimat senki ne vegye szentírásnak; mint ember, tévedhetek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!