Ki volt az írnok, ki jegyezte le a történteket az Édenben? Csak Isten, Ádám, Éva és a kígyó voltak jelen ugye.
Szia
Az Édenben történteket Mózes jegyezte le, és az egész teremtés-története is.
Honnan tudta, tudhatta? Nem személyes megtapasztalásból, hiszen ő több száz évvel később született
2x 40 napig Istennel volt a Hóreb hegyen. Nem tudhatjuk hogyan telt ez az időszak. De a Mózes első könyvében leírtakból sok mindent megtudhatunk.
Mózessel kapcsolatosan érdekes dolgot mondott el a Teremtője a zsidó népnek. Ez is kapcsolatban van a teremtés-beszámolóval:
" „Ha valaki köztetek Jehova prófétája, látomásban ismertetem meg magam vele, álomban szólok hozzá. De nem így teszek az én szolgámmal, Mózessel! Egész házamat rábíztam. Szemtől szemben beszélek vele, így mutatkozva meg neki, nem talányok által; és ő Jehovának a megjelenését látja..." 4Mózes 12:6,7
Zitus,2. Hsz!
Ezt Mózes,a halála előtt,vagy az után írta le?
" Ott halt meg Mózes, az Úr szolgája, Móáb földjén, az Úr akarata szerint." 5Móz 32,5
Szia
Elnézést kérek, te mit tudnál leírni a halálod után? Mózes is olyan ember volt mint te vagy én, fizikailag.
Amit idéztél, az a Mózes 5. könyvéből van, és amit a halála után az 5. könyve 34.fejezetében van leleírva. A 34:5-12 verseit, nagy valószínűséggel Józsué írta, fejezte be.
Zitus!
Mózes könyve minden fejezetét ugyanazzal a szókinccsel írta le valaki s ezért joggal feltételezhetjük,hogy ugyanaz az ember írta le mindet.
Nagy valószínűséggel Mózes írnoka volt, Mózes diktálására,akinek halála után az írnok befejezte a művet.(Nagy valószínűséggel hieroglifákkal íródott az eredeti 5 könyv,egyiptomi nyelven. A héber változat fordítás lehet,hisz akkorra még nem alakult ki a zsidók szent könyvei óhéber nyelve.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!