Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért van bűn a világban?

Miért van bűn a világban?

Figyelt kérdés

Nem olyan régen kiírtam két kérdést hasonló alapokkal. Lényegébben az volt a problémám, hogy sok helyen olvastam azt a felvetést, hogy a világban lévő bűn a szabad akaratunk miatt van. Ha a szabad akarat a hibás akkor érthető, hogy Isten kénytelen volt beválalni az ezzel együtjáró rosszt. Azonban ebben az esetben a mennyországban csak úgy lehetnénk bűntelenek, hogy ha ott nem lenne szabad akarat. Ez azonban így mások szerint sem állta meg a helyét és végül mindkét kérdés esetén az lett a konklúzió, hogy a szabad akaratnak annyi köze van a bűnhöz mint a késnek a késeléshez, egyáltalán nem kényszerű velejárója a bűn. A bűnt más okozza.

De mi ez a valami amit nem Isten teremtett, miért van jelen a világban és hogyan került oda ha nem Isten teremtésével?

Lehetne arra fogni, hogy ez a világ egy büntetés, de ez logikátlan. Mintha a börtönben még több bűn elkövetésére sarkalnák a rabokat.

Lehetne arra fogni, hogy ez a világ egy próbatétel de ha nem a szabad akarat miatt van rossz a világban akkor lényegében manipulált lenne a próbatétel.

Lehetne még Luciferre is fogni az egészet, de őt is valamilyen szándékkal hagyná Isten garázdálkodni.

Erre indok nem lehet az emberek büntetése, vizsgáztatása a fenti pontok miatt. Lucifer szabad akaratát sem sértené, hogy ha nem garázdálkodhatna a földön.

Ahogyan Istennek nem kell ilyen módszerekhez folyamodnia, hogy bizonyítson bármit is, bárkinek, nem kell ilyen veszteséges kompromisszumokat kötnie.

Tehát nem látom az okot arra, hogy miért ne rakná Lucifert egy olyan helyre ahol ő boldogan létezhet és közben nem árthat másoknak.

Ha valaki tudna erre egy magyarázatott adni az legyen szíves leírni.

2023. okt. 31. 12:37
 81/91 Szervizmérnök úr ***** válasza:
31%

Ennyi, csak gondolkodj el ezen kérdező, milyen ember, aki a másikba belefojtja a szót, mert nem bírja elviselni, a (kulturált formában megfogalmazott) véleményét.

Ájtatoskodás, képmutatás, Biblia (bele) magyarázás, az persze megy.

Szent Péter mit fog ehhez szólni az eligazításnál...

2023. nov. 14. 14:43
 82/91 A kérdező kommentje:

Hol fojtottam bele és kibe a szót azért mert 'nem tudtam elviselni a véleményét'??

'Ájtatoskodás, képmutatás, Biblia (bele) magyarázás, az persze megy.'

Ilyeneket szintén hol is csináltam?

2023. nov. 14. 18:15
 83/91 ...Laci ***** válasza:
52%

Kedves Kérdező!

Sokat írogattunk egymásnak de még azt nem tudom, hogy neked vajon mi a véleményed a bűn eredetéről. Igaz, hogy ezt éppen te kérdezted, de érdekelne a nézőpontod.

2023. nov. 16. 10:20
 84/91 A kérdező kommentje:

Kedves ...Laci!

Én egyenlőre a keresés fázisban vagyok ezen a téren. Próbálok olyan választ találni erre a kérdésre amiben nem találok logikai hibát, vagy a Bibliával való ellentmondást és ami nem abból indul ki, hogy Isten nem létezik. gonosz vagy hasonlók.

Az egyik korábbi válaszoló felvetése például következetes volt és még a Bibliával kapcsolatos esetleges ellentmondásokat is megmagyarázza nagyon jól de az alapja az egésznek az, hogy Isten más milyen. Persze lehet, hogy neki van igaza lehet, hogy annak aki szerint nincsen Isten lehet, hogy sosem találok nekem megfelelő választ az is lehet, hogy nem is létezik ilyen válasz.

Nagyon sok minden lehet. Biztosra azonban csak nagyon kevés dolgot tudunk.

Én azonban azért írtam ki ezt a kérdést, hogy a fent leírtaknak megfelelő választ kapjak így amíg itt vagyok addig erre fogok itt választ keresni amíg nem kapok.

2023. nov. 16. 11:13
 85/91 KZitus ***** válasza:
9%

Szia

A kérdésedre Pál apostol írta le a választ, isteni ihletés alatt, sőt a megoldást is a bűntől való megszabadulásra. Ő azt írta a : "Róma 5:12, 17, 19-ben: „e g y ember (Ádám) által jött be a világba a bűn, és a bűn által a halál, s így a halál minden emberre átterjedt, mivel mindnyájan vétkeztek . . . az egy ember vétsége folytán a halál királyként uralkodott . . . az egy ember engedetlensége által sokan bűnösökké lettek, (megoldás) ugyanúgy egy személy engedelmessége által sokan igazságossá fognak válni.”

A versekből egyértelműnek tűnik, Ádám vétsége, engedetlensége által jött a világunkba a bűn.

De játszunk el egy kicsit a gondolattal. Mi történt volna, ha az első bűnös angyal, aki már korábban Sátánná (jelentése ellenálló) lett, kísértésére nem reagálnak? Akkor Ádám és Éva ma is élne! Bizonyára Isten elrendezte volna Sátán dolgait, talán mi emberek ma nem is tudnánk hogyan. A lényeges az lett volna akkor, hogy az első pár, az első két ember inkább Istennek hitt volna, és ne egy idegennek, akinek a hangját addig soha nem hallották.

Én tökéletlen ember vagyok, ők ketten tökéletes gondolkodással rendelkeztek. de nem tudom megérteni, hogyan engedelmeskedhetett Éva ennek az idegennek, és miért nem kérdezte meg, nem mondta el Ádámnak a "kísértő" ajánlatát?

Lehet egyszer Krisztus földi uralma alatt erre is megkapjuk a választ.

2023. nov. 16. 12:50
 86/91 anonim ***** válasza:
87%

Zitus!

Te nagyon nem hiányoztál innen. Eleve a jehovisták nem igazán tudnak értelmes válaszokat írni.

De ráadásul erről már sokat írtunk neked... e szerint hiába.

2023. nov. 16. 12:55
 87/91 ...Laci ***** válasza:
52%

Kedves Kérdező!

Ne felejtsük el, hogy a bűn generációkon át akadálytalanul továbbadódott az emberiségre. Szerintem ezért ennek szerettel kapcsolatos bűnnek kellett lennie. Vajon milyen bűn lehet az, amely a szerettel kapcsolatos és ennélfogva származás útján továbbadódik? A tiltott szeretet bűne. Szeretetet Isten adott az embernek először ezért ő az eredete. Tehát a szeretetben nem lehet hiba, ha az megfelelő partnerek között és megfelelő időben történik. Pontosabban az Isten akarata szerint élő Ádám és Éva között.

Számomra bármi olyan magyarázat, hogy szó szerinti gyümölcs volt, nem állja meg a helyét. Egész egyszerűen azért nem, mert annak nem lett volna hatása a gyermekeikre. Ráadásul Ádámnak és Évának nem arra volt gondja, hogy a kezét vagy a száját takarja el, hanem testük alsó részét. Talán csak nem kezdtek el fázni? Ha ebből nem az következik, hogy paráználkodtak, akkor mi? A hitetlenség bűne volt az övék? Sem a hit, sem pedig a hitetlenség nem öröklődik. A hitet fel kell építeni tudatos erőfeszítések által.

Érvelj nyugodtan, győzz meg arról, hogy nem így volt. Az izraeliták miért végezték a körülmetélkedést? Miért kellett pont a nemi szervükkel kapcsolatos szertartással jelképesen elválniuk Sátántól, vagy bármit is csinálniuk vele? Miért olyan nagy probléma a mai napig is a szexuális erkölcstelenség? Nem egyszerű gyümölcs volt az semmiképpen.

2023. nov. 18. 22:47
 88/91 A kérdező kommentje:

Attól még, hogy egy bűnnek a forrása a szeretett még nem indokolja azt, hogy tovább kéne adódnia.

Azzal egyetértek, hogy nem szó szerinti gyümölcsről van szó, bár én nem zárnám ki azt a lehetőséget sem, hogy az egész történet pusztán szimbolikus és koránt sem biztos, hogy a bűn eredetét akarnák vele elmondani.

Ádámnak és Évának előtte is tudnia kellett a szeretkezésről és minden más hasonlóról. Itt nem indokolja semmi, hogy ezek után eltakarják magukat. Nem szereztek vele semmilyen új tudást ami ezt indokolná.

Elsődlegesen nem azért érvelek itt és korábbi válaszaimban, hogy meggyőzzelek hanem, hogy felvessem a meglátásaimat azzal kapcsolatban amiket írsz és megtudd őket magyarázni. Olyasmi módon mint ahogyan a 21. válaszoló is leírta a véleményét, felvetettem neki, hogy mi a problémám és elmagyarázta. Végül csak az az egy gond volt az egésszel, hogy az ő elképzelésében Isten másmilyen. De ezt logikusan felépítette.

A körülmetélés sok más vallásban is előfordult ezért feltehetően akkoriban okkal került be a szokások közé. Ez eltérő vallásokban is bekerült. Ami miatt még inkább azt mutatja nekem a többi érvvel együtt, hogy ennek akkoriban volt valamilyen haszna.

Aztán ott van még az is, hogy Jézust a szokásoknak megfelelően körülmetélték de ő mégis a keresztelkedésben tisztult meg, már amennyire neki meg kellett tisztulnia. A keresztelkedés lett az a folyamat amivel az Istent követő útra lépnek az emberek, ahol lemossák a bűneiket.

A történet szerint Éva evett a fáról majd rábeszélte Ádámot is. Ha valóbban a nemi aktust akarná szimbolizálni a gyümölcs evés akkor együtt kellett volna enniük a fáról. Így kicsit olyan, mintha Éva már elkezdte volna egyedül.

2023. nov. 19. 09:56
 89/91 anonim ***** válasza:
83%

"ennek akkoriban volt valamilyen haszna"

EZ egyértelmű egészségügyi haszonnal jár - A SIVATAGBAN.

A bűnbeesés története most már teljesen szimbolikus, pl. a katolikusoknál. Ez azt jelenti a pápa szerint, hogy nem konkrét emberekkel történt meg (ő is tudja, hogy nem volt első emberpár) - hanem az emberiség fokozatosan ébredt rá a bűnre.

Hogy miért bűnösök, azt nem tudni.

2023. nov. 19. 10:16
 90/91 anonim ***** válasza:

Azért van síró, hogy vigasztald,

és éhező, hogy teríts asztalt.

Azért van seb, hogy bekösse kezed.

Vak, elhagyott azért van, hogy vezesd.

Azért van annyi árva, üldözött,

hogy oltalmat leljen karod között.

Azért roskadnak más vállai,

hogy terhüket te segítsd hordani.

Az irgalmat kínok fakasztják,

s mélység felett van csak magasság.

Ha más gyötrődik, vérzik, szenved,

azért van, hogy te megmutathasd:

mennyi szeretet van benned.

Megmutattad-e néha legalább?

Enyhült, szépült-e tőled a világ?

Vagy tán kezedtől támadt foltra folt?

Ott is, hol eddig minden tiszta volt?

Ki vagy? Vigasznak, írnak szántak,

menedéknek, oszlopnak, szárnynak.

Ki van jelölve a helyed,

ne nyugodj, míg meg nem leled.

Csak ott leszel az, aminek

rendeltettél. – Másként rideg,

céltalan lesz az életed.

Mag leszel, mely kőre esett,

elkallódott levél leszel,

mely a címzetthez nem jut el.

Gyógyszer, ami kárba veszett,

mit soh’se kap meg a beteg.

Rúd leszel, de zászlótalan,

kalász leszel, de magtalan,

cserép, miben nincsen virág,

s nem veszi hasznod sem az ég,

sem a világ.

( Bónás)

2023. nov. 24. 22:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!