Egy polgári, nem szentségi házasság válás esetén
közös megegyezéssel felbontható vagy kell külön
intézkedés egyházi katolikus hivatalban?
Figyelt kérdés
A férfi pogány, nincs megkeresztelve. A nő katolikusnak lett keresztelve gyerekkorában, de további szentségekben nem részesült és vallását egyáltalán nem gyakorolta. A házasság polgári volt, templomban nem voltak.
A válás oka a férfi hűtlensége. A férfi kíván elválni, ő a felperes.
Csak egyházi esküvő hivatalosan nem is érvényes. Aki egyházi esküvőn vesz részt, annak is kell a hivatalos polgári is. Váláskor a polgári házasságot bontják fel.
2023. okt. 29. 21:04
3/9 anonim válasza:
A katolikusok szektát egyáltalán nem érdeklik az ilyen dolgok.
2023. okt. 29. 21:33
4/9 A kérdező kommentje:
1. Szerinted. Szerintem pedig van. Tartsuk tiszteletben egymás véleményét, álláspontját erről.
2023. okt. 29. 21:34
5/9 anonim válasza:
Előző, nem az számít, hogy te mit gondolsz erről.
Az számít, hogy Isten mit gondol erről.
Márpedig ő helyteleníti a válást, ám paráznaság elkövetése esetén a vétlen fél jogosan elválhat, vagy megbocsáthat. Utóbbi esetben azonban később már nem használhatja fel ezt az esetet válásra.
2023. okt. 29. 21:39
6/9 anonim válasza:
Egyházilag nem is voltatok házasok, ha jól tudom, polgárilag pedig külön lehet válni egyébként is.
2023. okt. 29. 21:55
7/9 Prókátor válasza:
Nem egészen értem a kérdést! Ha jól értem, nem volt egyházi házasság, csak polgári. Ez esetben mi köze az egyháznak a váláshoz? Egyházilag nem is voltak házasok, tehát a válásra semmi hatása nincs az egyháznak.
Mellékesen: szentségi házasságot csak katolikus köthet, mivel a protestánsok (sok más mellett) a házasságot is leminősítették ceremónia szintre. A katolikus egyház viszont nem is ismeri a válás fogalmát se! Bár a köznyelv előszeretettel nevezi válásnak, de valójában nem az. Az egyház nem választ el egy párt sem, de esetleg kimondhatja, hogy a házasság érvénytelen volt, meg sem köttetett eredetileg. Ebben az esetben viszont ez sem áll fenn, mivel (ha jól értettem) még ceremonális szinten sem volt egyházi házasság, tehát nincs is miről nyilatkozni, hogy teljesültek-e a feltételek.
2023. okt. 29. 22:22
8/9 anonim válasza:
Szerintem én katolikus szívű is vagyok nemcsak unitárius a Szentháromságot illetően. Hiába hogy reformátusnak kereszteltek. Semmi nincs bennem a református vallasbol. Másból se sok de abból semmi se. Én is elmentem a válást mint a katolikusok. Elítélem azokat is akik válnak. Inkább tűrniük kéne ha bántja is őket a férjük vagy csalja mert Őszén előtt megfogadták hogy jóban rosszban......Egyedül az szólna a válás mellett ha a férfi a nő Gyerekeit vagy Állatait bántaná. Saját maga miatt nem volna szabad elvaljon csak ha avval agresszív a férfi akit a nő szeret mint a gyerekeik vagy állatok.
2023. okt. 30. 06:14
9/9 anonim válasza:
Nem fölösleges kérdés, ugyanis az Egyház nem szentséginek, de érvényesnek és felbonthatatlannak tartja pl két muszlim, két zsidó, vagy két nem keresztény polgári házasságát is. Ha egyikőtök sem lenne megkeresztelve, akkor szinte biztos érvényteleníteni kéne. Egy megkeresztelt és egy nem megkeresztelt esetében nem tudom. Ha újra szeretnél házasodni, akkor úgyis van felkészítés, ott jelezd ezt mindenképp.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!