Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztények, ti milyen...

Keresztények, ti milyen intézkedéseket hoznátok, ha? (Gondolatkísérlet)

Figyelt kérdés

...Ha hirtelen egy olyan ország élén találnád magad, ami erősen liberális?

Például a már meglévő, egynemű szülőkből és adoptált gyerekből álló családokkal mit kezdenél? (Az evidens, hogy a további ilyen felállásoknak elejét vennéd.)

Gondolom tiltanád az abortuszt, de milyen szinten? Tennél valahol kivételt, vagy nem?

Feltételezem, erősítenéd a hitoktatást, de mennyire? Kötelező tennéd vagy jobban elérhetővé?

Mit kezdenél a többi vallás követőivel?

Van olyan, amit nagyon megtennél, de fentebb nem emeltem ki? Mi az?

2019. szept. 5. 18:59
 1/9 anonim ***** válasza:
76%

Nem, egyikhez sem nyúlnék. A vallást nem ráerőltetni kell az emberekre. Szabad akaratot kaptunk.

Az abortuszt semmiképp nem tiltanám, mert ennek nagyon súlyos következményei vannak (többen próbálják meg az otthoni magzatelhajtást, ami életveszélyes). De olyan intézkedéseket igyekeznék hozni, hogy aki kényszerből megy abortuszra, annak ne kelljen. Anyaotthonokat, ilyesmiket nyitnék. Aki szabad akaratából megy, annak ez tisztán a saját bűne, de akit a körülmények kényszerítenek rá, annál azoké is, akik nem segítettek.

Másrészt beszüntetném az egyházak állami támogatását. Persze nem egy lépésben, hanem fokozatosan. Így nem függenének az államtól, de befolyásolni sem tudná őket az állam. (Ha az állam feladatait veszik részben át, akkor ugyanolyan pénzkvótát kapnának rá, mint a hasonló nem állami intézmények. Rossz gyakorlat, hogy ma az egyházi iskolák magasabb fejkvótát kapnak.)

Ez alapján úgy tűnhetne, hogy nem is vagyok vallásos. De, az vagyok, járok misére, közösségbe... Csak úgy gondolom, hogy az állam és az egyház összefonódása mindenkinek árt.

2019. szept. 5. 19:19
 2/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm az első választ. Nem értem miért lettél lepontozva, szerintem teljesen a kérdésre válaszoltál.
2019. szept. 5. 19:28
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

"Feltételezem, erősítenéd a hitoktatást, de mennyire? Kötelező tennéd vagy jobban elérhetővé?"

Na, ez egy nagy tévedés, ha a pár éve államilag bevezetett hitoktatásra gondolsz. Ezt ugyanis az Egyház nem támogatta (legalább is a Katolikus Egyház nem támogatta ebben a formában, ahogy ezt a kormány megcsinálta). Többet árt, mint használ, ha a hitoktatást kivesszük a templomi keretek közül és mintegy "pótlékként" odadobjuk, hogy nesztek, tanuljatok vallást, mindezt úgy, hogy nincs elegendő hitoktató. Erdő Péter tiltakozott is ellene. Csak letojták, mert épp a kormány mindenáron lobogtatni akarta, hogy ő keresztény. Papíron bevezették, a kivitelezés meg már nem érdekelte őket.

A többi kérdéssel kapcsolatban nyilván először egyeztetnék az egyházakkal. Itt nálunk a latin kereszténységben az állam és az Egyház szuverén hatalomként működik egymás mellett. A politikának alapvetően az ország kormányzása a célja, persze nem mindegy, hogy milyen alapokon áll ez a kormányzás. De nem kell belefolynia feltétlen lelkiismereti ügyekbe.

Viszont pl. állami szankciókkal büntetném, ha egy dolgozót túlórára köteleznek vagy ha a túlórát nem fizetnék ki. Megpróbálnám megoldani a hajléktalanok helyzetét, csökkenteném a bankok befolyását.

2019. szept. 5. 19:30
 4/9 anonim ***** válasza:
92%

Vicces, mert engedélyezném a melegházasságot, az örökbefogadást, és hogy családként érvényesülhessenek.

A nevelőszülők helyett viszont több kisebb otthont hoznék létre, esetleg olyan iskolákat ahol kérvényezhető lenne a bentlakás.

Eltörölném a 12 éves kori beleegyezési korhatárt, 14 év alatt szexelni bűncselekmény lenne, 18 éves korig 10 évben határoznám meg a max. korkülönbséget.

Az abortuszt úgy módosítanám, hogy amennyiben az aktus beleegyezéssel történt, az apának is joga lenne tudni a beavatkozásról, és amennyiben ő felnevelné a gyereket a nőtől kártérítést követelhetne. Szigorítanám a feltételeket, 6 hétre csökkenteném az időt, de valószínűbb, hogy a megelőzésre próbálnám fektetni a hangsúlyt, vagyis az általános iskolában kezdeném az eddigiéknél komolyabb felvilágosítást.

Rendben van a hitoktatás, legalábbis nálunk nem erőltetik. Az erkölcstan legalább ennyire fontos lenne, kb. ugyan arról szól, csak a hittan teológiát is belevisz.

Egyébként egy országban nem feltetlenűl egyeduralom működik, és én sem hoznék magamtól döntéseket. Ezek inkább úgy működnének, hogy megadsz egy célt, hogy mit szeretnél melyik terület milyen irányba haladjon, és ezeket szakértők javaslatával hozzák össze. Persze ehhez kellenének valóban hozzáértő emberek. Ezen kívül ha az irány mégsem felel meg valamiért, akkor bárki beleszólhat ebbe, módosítást kérhet.

Nem tudom mi bajod van a keresztényekkel, meg hogy miért gondolod ki előre, hogy szerinted mire gondolnak. Ez már negatív megkülönböztetès, ami mindig egy beszűkült tudatállapotból jön. Vigyáznod kellene ezzel.

2019. szept. 5. 19:44
 5/9 A kérdező kommentje:

Kettes, ezt például nem tudtam, hogy az egyház ellenezte az itthon bevezett hitoktatást. Érdekes tény és az indoka is teljesen jogos.

Hármas, egészen meglepődtem. :)

2019. szept. 5. 20:18
 6/9 anonim ***** válasza:
60%
Én is meglepődtem, hogy nem a jó léttel és a szegényekkel foglalkozunk, hogy egy "igaz" keresztény diktatúrát akarunk, ahol mindenkit begyűjtenek, mint a gombákat.
2019. szept. 5. 21:23
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Nyilván nem venném el egynemű szülőktől az adoptált gyereküket, kivéve olyasmiért amiért heteró szülőktől is elvenném.

Az abortuszt két esetben engedélyezném:

Ha a nőt megerőszakolták

Ha a szülés nagy eséllyel a nő életébe kerülhet valamilyen komplikáció miatt

Ateista vagy más vallású szülők gyermekeit ostobaság lenne keresztény hitoktatásra kötelezni, jobban elérhetővé, ajánlottá tenném, de nem tenném kötelezővé.

Maradna a vallás szabadság.

A politikai korrektség nevében hozott gyűlölet beszéd törvényeket eltörölném, a Voltaire féle szólás szabadságból nem engednék.

2019. szept. 5. 23:42
 8/9 Balogh Bence 2019 ***** válasza:
100%

Nem vagyok keresztény, úgyhogy részemről ez tényleg csak gondolatkísérlet. Az egyszerűség kedvéért legyen a kereszténység = katolicizmus.

Értelemszerűen a törvények erkölcsi alapja a kereszténység lenne, illetve szükség lenne az állam és az egyház teljes egyesülésére, magyarul egy második Vatikánt kapnánk.

Ami bűn a pápai kinyilatkoztatások szerint, az nyilván törvénytelen lenne.

2019. szept. 6. 07:19
 9/9 anonim ***** válasza:
13%
Én pl. bevezetném, hogy bárki ledobhassa szörnyszülött gyerekét a szikláról, mint az ókori görögök. Látom a sok szerencsétlen szülőt, akiket teljesen meggyötör az élet az autista, dawn kóros, izomsorvadásos stb. gyerekeik miatt. Átélik a poklok poklát, mind a gyerek és szülő. Én pl. ha gerinc sérülés érne, akkor azt mondanám szüleimnek, hogy altassanak el, én meghaltam már, nem akarom hogy ők is szenvedjenek.
2019. szept. 6. 09:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!