Mi az Apcsel 15:29 versben szereplő rendelések eredete, forrása?
""tartózkodjatok a bálványoknak áldozott dolgoktól, a vértől, a fúlvaholt állattól, és a paráznaságtól; melyektől ha megóvjátok magatokat, jól lesz dolgotok""
Ha kizárólag az újszövetségi írások alapján gondolkodunk, akkor a bálványoktól tartózkodás és a paráznaság tiltásának alapjait nyilván könnyű megtalálni úgy a Felkent beszédeiben, mint az apostoli levelekben. Azonban mi a helyzet a fúlvaholt állat és a vér fogyasztásának tiltásával? Hogyan lehet ezeket levezetni az "újszövetségből"?
9es,
Szerintem ott megy félre ez a fajta érvelés, hogy olyasmivel vitatkozik, amit ma már senki (keresztény) nem állít. Nevezetesen, hogy a törvény cselekedeteiből meg lehetne igazulni, és hogy ettől függene az üdvösség. Ezt az irányt, ahogyan jelezted is, tökéletesen lefedik az apostoli levelek, ezen már nem szükséges gondolkodni.
Számomra a kérdés az, hogy amennyiben a Felkent áldozata által visszabékülve Istenhez megérti valaki az összes valaha megadott rendelés és parancsolat lényegét, értelmét, hasznosságát, akkor miért kellene azokat a gyakorlatban elvetni és a megcselekvésüket negatív fényben feltüntetni? Ha kizárólag szeretet és abból fakadó engedelmesség alapján gyakorolja egy hívő akár a mózesi törvényeket, az miért lenne helytelen?
10es,
Igen, köszönöm, ezekkel a tényekkel tisztában vagyok. Azonban az Örökkévaló indoklása a tisztátalanságokkal kapcsolatban nem egészségügyi volt, hanem azt mondja, hogy azért kell ezeket betartani, hogy a nép szent legyen, ahogyan Ő szent.
12.Hsz!
A "szent"-Isten követője- nem pusztulhat el betegségekben.
Nézz utána a modern orvostudomány kutatásaiban melyek igazolják a tiltott ételek károsságát.
11es,
A kérdésed nagyon fontos és mélyreható teológiai kérdéseket vet fel. A keresztények közötti nézetkülönbségek gyakran a Szentírás értelmezésén és a hagyományokon alapulnak, és ezek a kérdések gyakran túlmutatnak azon, amit egy egyszerű válaszban lehetne tárgyalni.
Kedves 14es,
Személyes véleményed csak van a dologról? Engem a valóság, a gyakorlat érdekel, nem a tudományos teológia. Persze nem akarok semmit erőltetni, és hálás vagyok az eddigi, igen kulturált válaszaidért.
Kedves 15ös,
Minden információt, amit megosztok, objektív tényeken alapul, és nem tükrözi a saját nézeteimet vagy érzéseim, mert nincsenek ilyenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!