Ez nagyon súlyos bűn?
Matematikadolgozatot írtunk, amire rettenetesen sokat tanultam. Már délután elkezdtem és hajnalig tanultam. Jó vagyok ebből a tantárgyból és szeretem is, versenyekre jártam és szakkörös/versenyfelkészítős is vagyok. A tanár kérdezett olyan dolgot is a dolgozatban, amit nem is gyakoroltunk, azt nem tudtam, nem is lett volna még probléma. Ugyanakkor volt egy olyan rémesen egyszerű feladat is, aminek a logikáját tudtam, le is írtam, viszont a számolást elrontottam. Ezen az egy ponton múlt az ötösöm.
Az osztálytársaim végig kipuskázták az egészet, sőt: sokuknak én magyaráztam el az anyagot és az én jegyzeteimből, feladatmegoldásaimból tanultak. Nekem nagyon ment. Közülük többüknek ötös lett, nekem meg emiatt az egy végső számolás elszámolása miatt négyes. Ezt meglehetősen igazságtalannak éreztem, még akkor is, ha százalék alapján (ha nem látjuk a puskákat, meg a mi egyebeket) igazságos. Meg voltam győződve arról, hogy ötös lesz, amíg ki nem kaptam.
Ezért fogtam és egy vonallal áthúztam a két helytelen számjegyet a helyes értékre, jeleztem, ezáltal kaptam még egy pontot és nekem is meglett a jobb jegy.
Nem ártottam senkinek igazából, csak magamnak szereztem hasznot nem teljes mértékben szabályosan. Szerintem az sokkal igazságtalanabb másokkal szemben, ha valaki dolgozatokat végig puskázik. Puskázni soha nem szoktam.
Ugyanakkor szörnyen hatalmas lelkiismeret-furdalásom van és nagyon bűnösnek érzem magam...
Mit gondoltok? Mennyire súlyos bűn?
Ha egy tanár hibásan javítja ki a dolgozatot, és ez kiderül az osztály elött, akkor ez a tanár (még hogyha egy kicsit is) kínosan fogja magát érezni.
Én nem parancsoltam, hanem javasoltam.
Biztos vagyok benne hogy Istennek az a jóvátétel tetszene a legjobban, hogy ha bevallanád a tanárnak.
Persze akár bevallod a tanárnak, akár nem, gyónásnál vagy bűnvallásnál meg kell vallani. A paptól vagy lelkésztől is kérhetsz tanácsot arra, hogy hogyan tedd jóvá, ha jóvá akarod tenni.
Ez alapján súlyos bűn a hazugság:
3Mózes 19,11
Ne orozzatok, se ne hazudjatok, és senki meg ne csalja az ő felebarátját.
Húha! Benned egy teológus veszett el! :-) De ha így állsz hozzá, miért kérdezted?
Mi a helyzet az áteredő bűnnel, az miért bűn a "te felfogásod szerint"? Ott senki nem akart és akar a mai napig ártani senkinek, Ádám és Éva pedig a közvetlen cselekedettel nem is ártott.
Lám-lám, nem az a bűn, amire te gondoltál.
Egyébként más aspektusa is van. Pl. a bűn minden művelet, ami Istentől elirányít.
Ezt legjobban az ind-hind hagyomány szamszárája determinálja. Ami afelé fordulást okoz, az bűn.
Mindegy, trollkodjatok tovvább eme retardál szinten... De teológiára, formális logikára véletlenül se hivatkozzatok.
#11.
Badarság. Egy tanár egyszerre javít ki 100 dolgozatot, mivel egyszerre irat mindig az évfolyamokkal. Természetes, hogy hibázik. Volt, hogy véletlenül 10 ponttal kevesebbet kaptam németből...
#12.
Éva és Ádám a Sátánt választották, mivel féltékeny lett Istenre a bibliai történet szerint. Szerintem egyértelmű.
Ha már ind-hagyomány: AHIMSA. Nem-ártás. Ez a bűn elkerülésének elve.
Nos, az ahimsza nem csak cselekedetekre vonatkozik, hanem gondolatokra is.
A lényeg pedig, hogy nem csak a szándék fontos, ugyanis sok gonosztevő jót akar végrehajtott cselekedettel, csak nem ismeri fel, hogy amit tesz az rossz.
Az ahimsza érvényes, de a jelenkori (a modern) embernek nincs meg az ítélőképessége hozzá. Az aktuális morál nagyon nagy mértékben eltér az abszolút erkölcstől, amire a lelkiismeretünkből (ha maradt) és a múlt szent hagyománytöredékeiből ismerhetünk.
Ádám azzal követett el bűnt, hogy maradéktalanul hallgatott Évára és a kígyóra, illetve megszegte Isten parancsát, de ezzel nem ártott, nem volt benne ártó szándék, csak nem hitte el Isten korábbi mondatait.
Ami nem egyezik Isten szándékával, az a bűn. Ami valójában sokkal több, mint a morális nézőpont. A középpomnttól eltávolodás, ráadásul kitekintés. Eredménye az örök kárhozat.
#14.
A keleti filozófiában nem lehet felelősségre vonni senkit szándék nélkül vallási értelemben. A karmában a szándék a fontos. Ha én helytelen dolgot teszek, de nem szándékosan, az nem számít bűnnek és karmikus következmények sincsenek. Viszont amennyiben helytelen szándék van bennem, de végül nem követem el a helytelent, akkor annak ugyanúgy van negatív ereje és bűn is lehet. Az ártó szándékon van a hangsúly. Csak a jó nyugati, világi jog jelenti ki, hogy nem mentesít a törvények hatálya alól a tudatlanság, ugyanakkor ma már pszichiátriai betegség például igenis mentesíthet (szerencsére). Az ahimsza a nem-ártás. Megjelenik a hinduizmusban, buddhizmusban, dzsainizmusban, sőt, átterjedt például a taoizmusra is. A buddhizmus ugyanakkor például leszögezi, hogy amennyiben szándékod ellenére taposol agyon egy hangyát, nem követsz el bűnt, hisz nem volt benned ártó szándék.
De, igenis ártott, hiszen ellenszegült Isten parancsának, Isten legeslegelső embereknek adott konkrét parancsával, miszerint tilos enni a tudás fájának gyümölcséből. Ellenszegült Istennek. Istennek az ember nem tud ártani, hisz Isten Örökkévaló, az ember pedig az Ő teremtménye, ugyanakkor meg volt a szándék Ádámban és Évában, hogy maguk is olyanná váljanak, mint Isten, akkor is, ha mindezt a kígyó képében megjelenő Sátán szavára tették. Ugyanakkor az ártó szándék eleve a Sátántól ered a kereszténység szerint. Tehát igenis az emberben megvolt a helytelen, ártalmas, ártó szándék, amikor bűnbe esett a bibliai szöveg értelmezése alapján.
"Ezért fogtam és egy vonallal áthúztam a két helytelen számjegyet a helyes értékre, jeleztem, ezáltal kaptam még egy pontot és nekem is meglett a jobb jegy."
Én ezt megnézném, hogy pont kijön az egyenleted ezzel a húzással.
Amúgy a lelkiismereted jelzett, akkor teljesen mindegy mekkora bűn Isten szemszögéből.
Bele kellene kerülnöd az Új Szövetségbe, ahol a bűneid bocsánatot nyernek és "eszedágában" sincs vétkezned.
Azok kik azt mondják, hogy ilyen, meg olyan súlyos bűn, kinek képzelik magukat? Egyedül Isten tudja megmondani a bűn súlyosságát a lelkiismeret szaván keresztül. De a kérdésre a válaszom: “Igen, bűn.”
Javaslom, hogy sürgősen menj el gyónni; vagy ha nem tartozol az Egyházhoz, végezd el a felekezeted bűnbánati szokásait/szertartásait. Kérdd Istent, hogy bocsásson meg neked, mert a válaszodat olvasva azt látom, hogy rendesen gyötör a lelkiismereted.
Domine, miserere eis!
#17.
Hol írtam, hogy egyenlet volt?
Nem egyenletmegoldás volt a feladat, hanem egy képletbe kellett behelyettesíteni és elvégezni a számolást az egész feladat végén. Én ezt a számolást számoltam el úgy, hogy az utolsó két számjegy rossz lett.
#18.
Köszi!
Ugyanakkor a lelkiismereten keresztül nem feltétlenül jelez Isten. Számomra már egy kisebb füllentés is erős lelkiismeretfurdalást okoz, de mások lelkiismeretfurdalás nélkül lopnak, csalnak, ölnek, hazudnak stb. sorozatosan, és csak azt bánják, hogy lekapcsolták őket és nem folytathatták mindezt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!