Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kinek mit jelent a három...

Kinek mit jelent a három fajta kovász ?

Figyelt kérdés

1. A Heródes kovásza (Márk 8:15)

2. A szadduceusok kovásza (Máté 16:6)

3. A farizeusok kovásza (Máté 16:6)

2023. szept. 6. 13:41
1 2
 1/12 KZitus ***** válasza:
29%

Szia

Máté 16:6

Jézus napjaiban a vallás és a politika gyakran összefonódott. Ezért Jézus így figyelmeztette a tanítványait: „Tartsátok nyitva a szemeteket; óvakodjatok a farizeusok kovászától és Heródes kovászától!” Márk 8:15. Heródessel valószínűleg a Heródes-pártiakra utalt. A farizeusok politikai téren a zsidók függetlenségét támogatták. Máté beszámolójából kiderül, hogy ebben a beszélgetésben Jézus a szadduceusokat is megemlítette. Nekik az volt a céljuk, hogy megmaradjon a fennálló rend. Sokan közülük politikai tisztséget viseltek a római közigazgatásban. Jézus nyomatékosan felhívta a tanítványai figyelmét arra, hogy őrizzék meg magukat tisztán ennek a három csoportnak a kovászától, vagyis tanításaitól Máté 16:6, 12. Talán érdekes, hogy ez a beszélgetés nem sokkal azután zajlott, hogy Jézust királlyá akarták tenni.

2023. szept. 6. 17:28
 2/12 IstenGyermeke1 ***** válasza:
57%

Leírom, hogy én hogy értelmeztem Jézus szavait:

Heródes kovásza: hatalom, hataloméhség, kereszténység megvetése/üldözése

Szadduceusok kovásza: istentelenség (tagadják a feltámadást), hamis istenkép

Farizeusok kovásza: képmutatás, Isten igéjének elvetése

2023. szept. 6. 18:03
 3/12 A kérdező kommentje:

-Heródes kovászára a világiasság volt a jellemző. A Márk 6.20-ban arról olvashatunk, hogy Heródes szívesen hallgatta Keresztelő Jánost, de két verssel később már arról olvashatunk, hogy élvezettel nézte Salome táncát is (aki valószínűleg hiányos

öltözetben, szexuálisan kihívóan táncolt). Vannak keresztyének ma is, akik vasárnap délelőtt szívesen hallgatnak egy erőteljes igehirdetést és azt követően szívesen megnéznek egy erkölcstelen filmet valamelyik este.

-A szadduceusok kovásza a hamis tanítás volt, nem hittek az angyalokban, a csodákban, a feltámadásban és a szellemi világba nem hiszik, hogy Isten bármilyen csodát tesz ma és nem hiszik, hogy a Szent Szellem természetfeletti ajándékai elérhetők a keresztyének számára ma.

-A farizeusok kovásza elsődlegesen a képmutatás volt az életük kívülről tisztességesnek látszott.

Jézus maga is igazolta ezt (Máté 23:3, 25). Befizették a tizedet, rendszeresen imádkoztak és böjtöltek és betartották a törvény külsődleges parancsolatait és még a hittérítő munkában is szorgoskodtak. Vannak keresztyének ma, akik ugyanezeket a dolgokat cselekszik, ezért a farizeusokhoz hasonlítanak.

Néhány keresztyén esetében ez a három kovász keveredhet is.

A fenti leírásból azt képzelheti valaki, hogy Jézusnak a legnagyobb küzdelme Heródes vagy a szadduceusok követőivel volt, de ez nem így volt. A legnagyobb küzdelme a fundamentalista farizeusokkal volt, akik a szentséget hirdették! Minden ember közül a farizeusok voltak a legbuzgóbbak és ők döntöttek Jézus keresztre feszítéséről.

2023. szept. 7. 07:54
 4/12 anonim ***** válasza:
45%

Kifelejtetted a negyedik kovászt ami az uborkával megy.

Az a legjobb.

2023. szept. 7. 11:13
 5/12 IstenGyermeke1 ***** válasza:
Ha tudod a választ, kedves Kérdező, miért írtad ki a kérdést?
2023. szept. 8. 16:13
 6/12 A kérdező kommentje:

IstenGyermeke1 !

Ha valamelyik kategóriában magadra ismertél? meg esetleg mások is akkor érdemes volt feltenni a kérdést.....

2023. szept. 8. 23:21
 7/12 IstenGyermeke1 ***** válasza:

Szó nincs róla. Csak nem fér a fejembe, hogy miért ír ki kérdést valaki, ha tudja rá a választ.

Szerintem látod az álláspontomat a 2-es számú válaszomban.

Kinek képzeled magad, hogy mások szemére próbálod vetni a bűneiket? Olvasd el a Lk 6,41-42-t az ilyen magatartásról. A keresztények feladata nem a másik provokálása és a képmutatás, hanem Isten országának építése. Szerintem a provokatív kérdések kiírása nem tartozik az előbb említett kategóriába.

2023. szept. 9. 15:33
 8/12 A kérdező kommentje:
Rendben akkor épitsd Isten országát, úgy hogy elviseled ha valaki feltesz egy kérdést..... nem vetettem szemedre semmit mivel használtam a feltételes módot és a kérdő jelet. Kérdést nem csak azért lehet feltenni mert valaki nem tud valamit hanem azért is mert valaki meg akar osztani valami fontosat és a másikat rá akarja vezetni a felismerésre, Jézus is kérdezett ilyen módon.
2023. szept. 10. 01:00
 9/12 anonim ***** válasza:

Neked van kötekedő és értelmetlen cselekedeteid, nem a #7esnek.

2023. szept. 10. 12:51
 10/12 A kérdező kommentje:
9-es igazad van, legközelebb engedélyeztetem a kérdést mielőtt kiírom a 7-essel nem tudtam hogy ennek ez a menete kérlek ne haragudjatok rám nagyon sajnálom a tevedesem nagyon nagy hibát követtem el nagyon szépen köszönöm a korrigálást már nagyon rám fért.
2023. szept. 10. 16:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!