Mégis mi a jó égnek volt jó,hogy Ferenc pápa korlátozza ennyire a tridenti misét?
Erre mi a válasz ? Mire jó hogy az értékeket kidobigáljuk az egyházból? Aztán csaodalkozunk,hogy hanyatlik az egyház. Szlovákiában élek,az egész országban 2 helyt van tridenti mise,abból egyik helyen minden második héten ,a másik helyen meg egy apró kápolnában. Mégis mire jó ennyire korlátozni? Nem szabadna elfelejteni hogy a szentjeink túlnyomó része ezen szentmisén nevelkedett , élt.
Mire jó hogy a pápa ellehetetleníti a papokat az ebben való misezésben?és a hívek akik erre vágynak és növekedni tudnának a hitben?...Hát már nemigaz . Mi lesz legközelebb? Már Oltáriszentség se fog kelleni és az oltár is elég lesz egy iskolapad? Szanalom
"A novus ordorol az embernek mi jut eszébe?- Pap hívekkel szembe,a hívek a papot nézik mintha színházi előadás lenne - emberközpontú . Míg a régin sokkal érezhetőbb,hogy az Istenközpontú."
Van esetleg saját ötleted is, vagy csak azt ismételgeted, amit egy eretnek "katolikus" blogon írtak?
21: neked van valami saját ötleted a Szentháromságról, vagy csak ismételgeted, amit az Egyház tanít?
Nem hiszem, hogy érteni fogod a párhuzamot, de hátha...
Én talán középutas vagyok ilyen téren. Semmi bajom a trienti rítussal, voltam ilyen misén, nagyon felemelő volt. Olyan gyönyörű miseszöveg részeket hajított ki a zsinat, amiket szerintem meggondolatlanság volt.
Ferenc pápát nem igazán értem a korlátozásokkal. Több nyitottságot remélnék tőle ilyen téren. A trienti rítus az Egyház része. Ugyanúgy, ahogy pl Aranyszájú Szt. János liturgiája.
Ettől függetlenül vannak túlkapások, de ez kisebb csoport a tradicionális elveket vallók között. Ugyanennyi túlkapás van bizonyos modern lelkiség mozgalmaknál is (ott is bőven megvan egyeseknél ez a szektás kiválasztottság tudat), de ezek ellen senki nem szól. Nekem nincs bajom a mostani rítussal, azzal sem, hogy népnyelvi a liturgia, de a túlkapásokat itt is-ott is ki kéne gyomlálni.
"Ettől függetlenül vannak túlkapások, de ez kisebb csoport a tradicionális elveket vallók között."
Ez egy teljesen önkényes vonal, amit húztál. Ez a "kicsi" csoport kikérné magának, hogy azokat, akik ebben csak és kizárólag esztétikai kérdést látnak, egy lapon említsd velük.
Ők igenis hisznek abban, hogy a zsinat előtt és után doktrinális törés volt (én nem, de amikor még ezeknek a befolyása alatt voltam, akkor kétségbevonhatatlanul ezt gondolták).
Ferenc pápa botrányosnak ható kijelentései miatt hajlotok a másik szélsőség elfogadása felé, de ennek az irányzatnak még csak a felszínét kapargatjátok...
25-ös
Nem gondolom, hogy csak a felszínét kapargatnám. :))
Kikérhetnek maguknak sok mindent a "lefebvristák" (én és nagyon sokan mások amúgy egyáltalán nem csak az esztétikumot látjuk a "régi misében"), és én nem gondolom, hogy helyes lenne velük szemben ez a mostani állapot. Benedek pápa egyházpolitikájában ilyen téren sokkal több irgalmat és az egyház egysége iránti elkötelezettséget láttam, mint most. A zsinat által okozott törés egy seb Krisztus testén, amit gyógyítani kell. Ehhez persze párbeszéd kell mindkét fél részéről, ez most egyáltalán nincs meg.
De mint írtam, az úgynevezett "tradícionalistább" irányzatnak csak egy része azok, akik jelenleg nincsenek egységben a Katolikus Egyházzal. Bőven vannak azok, akik sajnálattal tapasztalják egyes helyeken/alkalmakkor az "új mise" bizonyos "elhajlásait", amik egyébként a II. vatikáni zsinattal és a Sacrosanctum Concilium konstitúcióval sincsenek összhangban.
#26 Többször leírtam ez alatt a kérdés alatt, hogy a liturgia kérdésében, a papi hierarchiában lévő rivalizálás kérdésében semleges vagyok. Nekem aztán mindegy, hogy aggiornamentós vagy tradicionalista pápa ül a pápai trónon, nekem az is mindegy lett volna, ha folytatódik zsinat nélkül a klasszikus integrista egyházpolitika, újabb és újabb Piusz pápákkal. Az ilyen kérdések a nyúlüreghez tartoznak, és mindig a klérus belügye volt, hisz ők voltak döntési pozícióban.
A tradicionalizmusnak van doktrinális, spirituális és politikai oldala. Ez az, ami a laikusokat érinti. Na, az borzalmasan nyers és mérgező. Ennyit írtam és ezt továbbra is fenntartom.
További jó vitatkozást az orthopraxisról, a rítusokról, a fegyelemről, a kánonjogról és az egyházi hatalomról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!