Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kiátkozás a középkorban: és...

X0 kérdése:

Kiátkozás a középkorban: és ha eleve nem is volt katolikus?

Figyelt kérdés
Ha egy eretnekséggel vádolt nem jelent meg az inkvizíció előtt, kiátkozták: a katolikus egyházból. Ez azt is jelentette nem büntették az ellene és vagyona ellen elkövetett bűncselekményeket. De ha idejött egy kínai kereskedő, aki buddhista volt, az se volt katolikus. Akkor az ő ellene meg vagyona ellen elkövetetteket se büntették? Ha büntették, akkor hogy lehet, hogy helyi lakosoknál a kiátkozás nem csak annyit jelentett hogy nem katolikus?

2023. júl. 15. 19:46
 1/10 anonim ***** válasza:
82%

Ha nem volt eleve katolikus, nem is átkozták ki.

Egyébként is nagyon ritka volt a kiátkozás és csak nagyon súlyos esetekben éltek vele, nem is annyira a középkorban, hanem inkább az újkor elején.

2023. júl. 15. 20:14
 2/10 A kérdező kommentje:
1-es: világos, de egy katolikusnál is a kiátkozás csak azt kellett volna jelentse, hogy nem lesz katolikus, nem azt, hogy az ellene elkövetett bűncselekményeket nem büntették. Hiszen egy buddhista se volt katolikus, és gondolom nem volt szabad kirabolni a kínai kereskedőt.
2023. júl. 15. 20:28
 3/10 A kérdező kommentje:
Szóval a lényeg: abból, hogy valaki nem katolikus többé, hogy következik hogy nem büntetik amit ellene tesznek? Ugyanis a kiátkozás után nem katolikus. Namost a nem katolikusok ellen elkövetetteket büntetik vagy nem? Mert ha nem, akkor a kínai kereskedőt is ki szabad volt rabolni, ha meg igen, akkor a kiátkozottat se.
2023. júl. 15. 20:36
 4/10 anonim ***** válasza:

Szerintem te azzal kevered, amikor birodalmi átokkal is sújtottak valakit, de kirabolni akkor se kellett, mert az állam elvette tulajdonát. A kiközösítés csak Egyházból való kizárást jelentett, nem járulhatott az illető szentségekhez, nem kapott egyházi temetést (világit azért kapott, csak nem megszentelt földbe temették), a híveknek kerülni kellett vele a kapcsolatot. Miért ölhették volna meg büntetlenül? A gyilkosát akkor is elkapja a világi törvénykezés és elítéli.

"Hiszen egy buddhista se volt katolikus, és gondolom nem volt szabad kirabolni a kínai kereskedőt."

Nyilván nem volt szabad, ahogy senkit sem.

2023. júl. 15. 20:39
 5/10 A kérdező kommentje:
4-es: nekem úgy tanították, hogy akit kiátkoztak, nem büntették az ellene és vagyona ellen elkövetett bűncselekményeket. Ezért kérdeztem, hogy ezt annak idején hogy vezették le? Nem kiközösítés, hanem kiátkozás! Az világos hogy többé nem katolikus.
2023. júl. 15. 21:05
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

"nekem úgy tanították"

Melyik egyetem történelem szakán? Vagy melyik rendszer alatt?

Meg ráadásul mi köze lett volna az egyházi bíróságnak a világi bíróságot érintő dolgokhoz? Semmi.

Ha mondjuk püspök volt és egyházi jövedelemmel rendelkezett vagy egyházi birtokokkal, akkor azokat elkobozták tőle. De itt se azé lett, aki kapta marta.

"Nem kiközösítés, hanem kiátkozás!"

Igazából ugyanaz, csak más magyar szóval, eredeti görögben anathema mind a kettő.

"Az világos hogy többé nem katolikus."

Hát nem feltétlenül. Például ez az egész szólhatott egy meghatározott időre is, mondjuk 1 évre, addig nem lett felfüggesztve "katolikussága" az illetőnek. Vagy ha visszatért tévelygéseiből, akkor se kellett újra keresztelni.

2023. júl. 15. 21:22
 7/10 A kérdező kommentje:

6-os: középiskolában, nem tudom hányadikban, 2000-ben érettségiztem. A Wikipédiában most is ez van:

[link]

"Bárki büntetlenül megölhette őket, a kiátkozott gyakorlatilag kívül került a társadalmon."

2023. júl. 15. 21:40
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

És? A wikipédiába ezt én is írhattam vagy éppen te két órája. Amint látod, ehhez forrás sincs. Mint korábban írtam, sose volt olyan, amit állítottál kérdésedben. Ha megnézed, minden normális forrás csak a kiközösített liturgikus eltiltásairól ír.

De nézd a megdönthetetlen forrásod, mit ír egy mondattal korábban:

"A név szerint vagy nyilvánosan kiközösített személyt – ha azt a kiközösítő dekrétum előírja – a híveknek a polgári életben is kerülniük kellett."

Hogy rabolják ki, ölik meg, ha nem mehetnek közelébe se? :)

Ha pedig még egy mondattal tovább, pontosabban visszább olvasunk a linkelt cikkben, fel is sorolja, hogy miket tartalmazott a büntetés:

"A kiközösített nem vehetett részt az istentiszteleteken, nem vehette fel a szentségeket, nem részesült az egyház imáinak hatásaiból, nem járulhatott egyházi bíróság elé, elvesztette egyházi joghatóságát és javadalmait, nem részesülhetett egyházi temetésben. "

Igaz, hogy elég pongyolán sorolja fel, mert ez a kiközösítés súlyától is függött, de mindegy, nem szerepel ebben se olyan rész, amit a kérdésben állítottál, miszerint bárki megölheti.

Már a legelső hozzászólásban is utaltam rá, hogy kevered a dolgokat, méghozzá a birodalmi átokkal, aminek semmi köze az eretnekek ellen hozott egyházi szankciókhoz. De tessék, álljon itt egy újabb wikipédia cikk, ha már szeretsz erre hivatkozni:

[link]

Persze ebben se válik az ember olyan szabad prédává, mint a kérdésed sugallja (hiszen itt is voltak jogi keretek), de sokkal közelebb van a valósághoz, mint a te nézeted.

2023. júl. 15. 23:30
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Nyilván aki nem katolikus, azt nem lehet kiátkozni. Továbbá az egyházi bíróság eretnekségért sem ítélte el. Eretnek csak az lehet, aki keresztény. Pl. az Európában a középkorban diaszpórában élt zsidók sem számítottak eretneknek. Mivel párhuzamosan működött egyházi és állami bíróság és ítélkezés (ahogy egyébként ma is), így ha ez a zsidó mondjuk lopott, akkor felette ugyanúgy ítélkezett az állami bíróság. Sőt állami törvények megkülönböztették sokszor a keresztényeket és a zsidókat.
2023. júl. 16. 07:47
 10/10 A kérdező kommentje:
8-as: a cikkben az van, hogy kiátkozás után 6 héttel automatikus volt a birodalmi átok, így megvan a válasz a kérdésemre. Ha meg nem így lenne, akkor meg sokszor rosszul fogalmazták meg: a birodalmi átkot pongyolán kiátkozásnak nevezték. Köszi.
2023. júl. 16. 09:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!