Kedves vallásosok! Mennyire támogatnátok a szekularizációt?
Szekularizáció alatt itt az egyházak (minden egyház) és az állam külülönválasztását értem.
Ez természetesen nem jelenti a szabad vallásgyakorlás korlátozását.
Szerintem többek között ami a jelenlegi helyzethez képest is változna az az, hogy mondjuk nem lehetne hogy az államtól több pénzt kapjon egy egyházi iskola mint egy állami, nem ajándékoznak el csak úgy iskolákat és hagyni kellene a nem egyházakhoz kötődő civil szervezetek kibontakozását is, amik akár bizonyos feladatokban versenyezni tudnak az egyházi szervezetekkel és akár ha hatékonyabbak
helyettesítheik is azokat.
Hasonlóan látom, mint a #3-as hozzászóló. Egyébként nem az egyházaknak adott tanulók utáni fejpénzt kéne csökkenteni, hanem az állami oktatásban tanulók után kéne többet adni. De ez itt orbanisztán.
A katolikusokkal tudtommal ezt és más anyagi kérdéseket is nemzetközi egyezmény szabályozza, a Vatikáni szerződés.
Nagyon nehéz olyan nézőpontot találjak, ahol ez rossz lenne.
Nagyon támogatnám. Bemocskolja a kormány.., hát mindent, amihez hozzáér. A vallások is már olyan egyházakká korcsosultak, ahol a istenkáromló kormányokkal vannak jóba önzés miatt.
Köszönöm szépen a válaszokat!
2-es válaszolónak:
Szerintem a műemlék templomok kérdése bonyolult, természetesen nem gondolom azt,hogy inkább hagyni kellene az államnak hogy mind lerohadjon,ahelyett hogy egy forintot is adna rá.
Ugyanakkor szerintem az egyházaknak a templomok karbantartása és a papok ellátása lenne a fő feladata (anyagi értelemben) és minden más másodrendű kellene hogy legyen de mintha a gyakorlatban nem úgy működnek.
A vallásos szervezeteket szerintem bizonyos esetekben lehet civil szervezetként kezelni, de a porbléma szerintem az, főleg a katolikus egyházhoz kötődő szervezeteknél, hogy akár érdekütközés lehet, és például a betegek ellátása helyett mondjuk a térítést helyezik előtérbe,miközben az adakozók azt hiszik hogy a segítségnyújtásra adják a pénzt.
3-as válaszolónak:
Egyet értek azzal hogy az erőszakos vagyonelkobzás komplikált lá a helyzetet,ugyanakkor szerintem mostanra mindent amit igényeltek visszakaptak,és szerintem azért nem tudják fenntartani a templomaikat mert nincsen elég igazi hívő és ők sem igazán adakoznak.
Itt viszont szerintem felmerül a kérdés,hogy érdemes-e fenntartani egy olyan templomot, ahova összesen 10 ember jár? De persze ez a közösségek dolga kellene hogy legyen hogy megoldják.
4-es válaszolónak:
Egyetértek azzal amit írsz,de szerintem az állam prioritásának az állami iskolák ak kellene lennie,és ha azok már rendben vannak, akkor talán adhat az egyházi iskoláknak is,mert az egyetlen haszna pont az lenne az egyházi iskolának,hogy nem az állam tartja el.
Az 5-ös válaszolóval teljesen egyetértek.
A 6-os válaszolónak: valószínűleg rosszul fejezted ki magad, de ha egy uralmat legitimnek tartassza akkor elfogadod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!