Miért itelkeznek különböző vallások ,hogy a Jehova Tanúi,Jehovának nevezik Istent?
Szia
Én néhány okot neveznék meg, miért tartjuk fontosnak Isten Jehova nevét.
Azért használjuk Isten Jehova, vagy Jahve nevét, mert ez a neve a Teremtőnknek. Jehova = a tetragram (Isten tulajdonneve négy héber betűvel) legelterjedtebb magyar megfelelője.
A bibliatudósok elismerik, hogy Isten személyneve, melyet a tetragram (יהוה) jelöl, a Héber iratok eredeti szövegében csaknem 7000 helyen megtalálható. Viszont sokan közülük úgy gondolják, hogy a név a Keresztény görög iratokban eredetileg nem szerepelt. Ezért a legtöbb, napjainkban fordított Biblia az úgynevezett Újszövetségben nem tartalmazza a Jehova nevet. Még amikor olyan Héber iratokból vett idézeteket fordítanak is, amelyekben szerepel a tetragram, a legtöbb fordító az Úr szót használja, és nem Isten személynevét.
Jézus és az apostolai idejében a Héber iratok másolatai mindenhol tartalmazták a tetragramot. Korábban néhányan ezt vitatták. De miután Kumrán közelében olyan másolatokat találtak a Héber iratokról, amelyek az I. századból származnak, minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy ez a kijelentés igaz.
Maga a Keresztény görög iratok számol be arról, hogy Jézus gyakran utalt Isten nevére, és megismertette azt másokkal, pl. a János 17:6, 11, 12, 26. Jézus egyértelműen kijelentette: „Én az Atyám nevében jöttem”. Azt is hangsúlyozta, hogy amit tesz, azt az Atyja nevében teszi János 5:43; 10:25.
Mivel a Keresztény görög iratok a Héber iratokhoz hasonlóan Istentől ihletett, következetlen lenne, ha hirtelen eltűnt volna a szövegből Jehova neve. Az i. sz. I. század derekán Jakab tanítvány ezt mondta a jeruzsálemi véneknek: „Simeon részletezte, hogy Isten hogyan fordította először a figyelmét a nemzetekre, hogy népet szerezzen közülük a nevének” Cselekedetek 15:14. Ez a kijelentés észszerűtlen lenne, ha az I. században senki sem ismerte és használta volna Isten nevét.
A bizonyítékok sorából ez csak egy töredék, amiért értékeljük, hírdetjük, megismertetjük az emberekkel Isten Jehova nevét. Ez nélkülözhetetlen a megmentésünkhöz. Maga Pál ezt írta:
"Mert „mindenki, aki segítségül hívja Jehova nevét, megmenekül”. Hogyan fogják azonban segítségül hívni, ha nem hisznek benne? Hogyan fognak hinni abban, akiről nem hallottak? És hogyan fognak hallani, ha nincs, aki prédikáljon? Hogyan fognak pedig prédikálni, ha nem küldik el őket?" Róma 10:13-15
Vidiripi
Kérdező! Láthatod KZitus válaszát!
Idézem!
"Én néhány okot neveznék meg, miért tartjuk fontosnak Isten Jehova nevét."
- Nem a kérdésedre válaszol! Arról kezd el írni hogy ők miért tartják fontosnak!
És később sem ad választ!
De azért tisztázzuk a dolgokat! Nem a vallások ítélkeznek. Még nem vallásos emberek is éltek kritikával a Jehova mozaik szó miatt!
- Ugyan is ez egy mozaik szó és nem név! Tévesen névként azonosítják de nem az! Vagy ha még is akkor az ember adta ezt a nevet az Istennek!
"Jehova = a tetragram (Isten tulajdonneve négy héber betűvel) legelterjedtebb magyar megfelelője."
A magyarban az terjedt el hogy kegyelem ez a legelterjedtebb és Jehova tanúi még is azt mondják hogy ki nem érdemelt kedvesség!
Az egyik esetben érv az hogy a legelterjedtebb (Jehova) a másik esetben (kegyelem) viszont már nem az!
Miért nem?
Az Őrtorony társaság saját irodalmából!
"Az egyedüli igaz Isten neve. Ezt a nevet ő adta saját magának."
Ez nem igaz! A Jehova alak nem is létezett amíg a Szent Írást el nem kezdték lefordítani nemzeti nyelvekre. Ugyan is ekkor követték el a fordítók a hibát, méghozzá nyelvtani hibát követtek el és ezt ma már pontosan tudjuk. Persze ciki lenne kijavítani egy ilyen hibát! Hiszen meg kellene változtatni minden hol. Ami hatalmas költség lenne. Így nem is fogják elismerni hogy ebben is tévednek!
„A zsidók tiszteletből nem ejtik ki a Jahve nevet, helyette mindig az Adonáj (= Úr) szót használják (ebben a fordításban is ezt az általánossá vált gyakorlatot követjük).”
Isten választott népe a zsidók, nem használják a Jehova alakot ők a Jahve alakot "használják". És ez bizony nem véletlen! Nos a zsidóknak azért ezt tudniuk kell.
„A Jahve nevet . . . a hagyománynak megfelelően »Úr« szóval fordítottuk. De kivételesen meghagytuk a héber alakot ott, ahol külön hangsúly van rajta.” A Magyarázatos Károli Biblia az 5Mózes 28:58-hoz fűzött magyarázatában ezt írja: „A történelem és a kinyilatkoztatás egyik különössége, hogy homály fedi Isten ósz-i [ószövetségi] legközvetlenebb és legszemélyesebb neve . . . , a héber JHVH szó helyes kiejtését. A »Jehova« változat a név mássalhangzóinak és az »Úr« jelentésű egyik szó (Adonáj) magánhangzóinak összevetéséből ered. Feltehetőleg a »Jahve« az eredeti kiejtés."
Miért hibás a Jehova? Azért mert az Adonáj és a JHVH tetragrammaton összevonásából alkották meg a fordítók. Tévesen!
Amennyiben leakarjuk fordítani Isten nevét, már amennyire ez lehetséges akkor nyelvtanilag a Jahve a helyes!
- Etimológia! Ez egy tudományág: "Az etimológia (magyar szakszóval szófejtés) a nyelvészet egyik összetett ága, amely egy adott nyelv szavainak eredetével foglalkozik."
A héber is egy nyelv és annak is van tudománya! A Wikipédián is utána olvashatsz ha akarsz! Vagy a Magyar Katolikus Lexikonban is!
Nem ítélkezésről van szó hanem arról hogy kellő ismeret lelhető fel ahhoz hogy pontosan tudjuk mi is az igazság!
Kedves kérdező!
Valóban, sokan úgy gondolják hogy mi, Jehova tanúi, tévesen használjuk ezt a megnevezést.
Sajnos, ahogy megfigyeltem, ebben a komment szekcióban is, nagyon sok viszályt szított. Az emberek néha sokkal jobban szeretnek bele kötni valamibe, amiben nem igazán jártak utánna, vagy nincsenek teljesen meggyőződve.
Én személy szerint, személyes utánna járást követően, teljesen meggyőződtem, és ezért hiszek ebben. Aki máshogy gondolja, azt teljesen tiszteletben tartom
Legyen szép napod!😊
"személyes utánna járást követően, teljesen meggyőződtem"
Hol jártál ennek ennyire utána?
Vidiripi
"Én személy szerint, személyes utánna járást követően, teljesen meggyőződtem, és ezért hiszek ebben. Aki máshogy gondolja, azt teljesen tiszteletben tartom"
A személyes utána járás Jehova tanúinál azt jelenti, hogy elolvasták azokat az irodalmakat amelyeket az Őrtorony társaság adott ki!
Kedves válaszadók!
Én nem voltam mindig Jehova tanúja. Illetve az előtt nem tartoztam egy valláshoz sem.
Ezért azokat a kiadványokat, illetve folyóiratokat sem olvashattam.
Átvizsgálták több régebbi bibliát, kiadványokat, könyveket.
Feltűnt számomra, hogy a jóval régebbi biblia fordításokban, legyen az magyar, vagy más nyelvű, sokkal többször fordul elő, maga az Isten neve, a Jehova név.
A mostani modern fordítású, “revidiált” Bibliákban, majdnem hogy egyáltalán nincs benne.
Mindig is úgy gondoltam, hogy nem szabad elhinni semmit, addig míg utánna nem jár az ember. Én így tettem.
Beszéltem több emberrel, akik hasonlóan tettek, sőt voltak köztük olyan személyek, akik annyira gyűlölték Jehova tanúit, hogy minden áron be akarták bizonyítani, konkrét bizonyítékokkal hogy hamis amiben hiszünk. Lelkiismeretesen átvizsgálva több bibliát is, illetve könyveket stb, rájöttek arra hogy valóban igaz, amit a biblia és a tanúk mondanak.
Persze, vannak személyek akik csak viszályt szeretnek szítani, viszont aki utánna jár a dolgoknak, megleli az igazat.
Legyen szép napotok!
"Feltűnt számomra, hogy a jóval régebbi biblia fordításokban, legyen az magyar, vagy más nyelvű, sokkal többször fordul elő, maga az Isten neve, a Jehova név."
Mely fordításokat vizsgáltad át? Ilyen sok Biblia volt otthon, sőt különböző nyelvűek?
Ha nem tartoztál egyetlen valláshoz, mi vitt rá, hogy Bibliát olvass, pláne arra, hogy több különböző nyelven és fordításban?
Kedves Válaszadó!
Kiskorom óta hiszek Istenben. Nagyon szeretem a természetet, és mindig is tudtam hogy valakinek ezt megkellett alkotnia. Ezért mindig is érdekelt a biblia.
Nem volt sokféle bibliám, viszont voltak a könyvtárban, ismerősöknek, illetve kiállításokon, mamámnak is volt stb.
Régebben szinte minden háztartáson belül volt egy biblia.
Ilyen volt a Károli Gáspár biblia, amit sokan ismernek
Egyébként, ha tényleg utánna jársz, akkor te is láthatod.
Legyen szép napod!
De én konkrétan arra lettem volna kíváncsi, hogy te miként kutattad, milyen fordításokat hasonlítottál csak úgy spontán össze. Miért érzed cikinek válaszolni a kérdésemre saját életpéldáddal?
Vagy tényleg igaz másik hozzászóló állítása?
"A személyes utána járás Jehova tanúinál azt jelenti, hogy elolvasták azokat az irodalmakat amelyeket az Őrtorony társaság adott ki!"
Ezek után gyanítom, hogy sajnos igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!