Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Egyes eretnekek miért akarják...

Egyes eretnekek miért akarják a kereszténységet a zsidó gyökereitől eltávolítani?

Figyelt kérdés

Gyakorló keresztény (szándékosan nem hívőt írtam) az emberke, de kijelenti, hogy az Ószövetség/Tanakh Istene különböző és a zsidók nem ismerték rendesen Istent. Aki durvább, az egyenesen azonosítja a zsidó vallás Istenét a Sátánnal. Ugyanakkor Isten szövetséget kötött Ábrahámmal, Izsákkal és Jákobbal (Izraellel) és megáldotta Ábrahám valamennyi utódát. Ezt a szövetséget megerősítette a Sínai-hegyen Mózessel, aki a legeslegfontosabb próféta lett mondjuk Keresztelő (Szent János, Jézus előfutára után.

Aztán kijelenti, hogy az Ószövetség nem fontos keresztény szemszögből (pontosabban szerintem inkább az ő vallása szempontjából nem fontos). Mert szerinte az egy babár nép mítoszvilága. Nyilván rendesen át van mitológizálva, ezeket a történeteket mindnyájan ismerjük, de ettől függetlenül teológiailag nagyon fontos a kereszténységben, sőt, az iszlámban is (nyilván nálunk, keresztényeknél az Újszövetség a legeslegfontosabb) és vannak benne történelmi emlékek is.

Aztán kijelenti, hogy a keresztény kultúrára semennyire sem hatott a zsidó kultúra. Inkább belemagyarázza a húsvét eredetébe Istár/Inanna ünnepét (megjegyzem: ezt leginkább keresztényellenes konteókból hallani), mintsem elismerje, hogy zsidó eredetű és a pészahból jön, ami teológiailag is fontos, sőt Jézus is ezt ünnepelte és a báránylakoma (most már mind az összes misén, régebben a húsvéti szokások között) is innen van. Az ünnepi miséken és istentiszteleteken folyamatosan utalnak vissza a héberek fizikai szabadulására, párhuzamba állítva a mi lelki szabadulásunkkal. A pünkösd szintén zsidó eredetű ünnep. Sokszor felolvassák a templomokban pünkösdkor (vagy annak a környékén) a Tízparancsolat átadásának történetét is a Bibliából. Itt is lehet párhuzamot vonni a hébereknél is bekövetkezett lelki szabadulás (már nem csak fizikailag, hanem szellemileg, lelkileg is megszabadultak a Tízparancsolat átvételével), valamint a Szentlélek kiáradása között. Arról nem is beszélve, hogy Jézus és a Szentlélek legfontosabb törvénye (minden más törvény ennek a megvalósításáról szól), a szeretet törvénye, illetve az első pünkösdkor az apostolok is a sávuótot ünnepelték, ezért gyűltek össze a templomtér egyik felső helységébe, 10 nappal a Mester mennybemenetelés követően.

A legelvakultabbak konkrétan megpróbálják Jézus zsidó származását is kétségbe vonni. Például, hogy Jézus pártus herceg volt, édesanyja, Mária, meg egyiptomi volt stb. Hallottam már olyanokról is, akik konkrétan a saját népükhöz tartozónak akarták beállítani... Mások még az apostolok közül sokakról megpróbálják bebizonyítani, hogy nem zsidó származásúak.

Stb. stb. stb.

Miért vannak ilyen emberek? Mi a céljuk ezzel?

2023. júl. 2. 14:32
 1/6 A kérdező kommentje:
* Fordítva: a zsidó kultúra semennyire nem hatott a keresztény kultúrára - mondják ők.
2023. júl. 2. 14:34
 2/6 A kérdező kommentje:
Amin egyszer hangosan felnevettem, az az, hogy ismerek olyan szélsőségesen hasonló nézeteket valló, talán keresztény, katolikust, aki éppen ezen nézetei miatt a manicheizmushoz akart közelíteni. :-) Szegény, amikor felvilágosítottam, hogy Mání is félig zsidó volt. Apja jómódú, arisztokrata zsidó, aki idős korára egy zsidókeresztény bemerítőszekta lelkes tagja lett, anyja pedig zoroasztriánus hátterű pártus-perzsa családból származó, szintén előkelő nő volt. Mání erre büszke is volt, sőt, ezzel próbálta igazolni prófétai legitimitását.
2023. júl. 2. 14:45
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Az általad említett “keresztények” nem ismerik a bibliát, nem olvasták sem az ó- sem az újszövetséget. Az újszövetség tele van olyan utalásokkal ami visszautal az ó szövetségre. Nem is igazán érthető meg nélküle. Az ilyen emberek nem tudják mit beszélnek.
2023. júl. 2. 15:11
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Ez a vonal amit leirtál egy szemtelenebb fajta antiszemitizmus.

A behelyettesitési teológia már sunyibb fajta.

2023. júl. 2. 16:11
 5/6 anonim ***** válasza:
Igen,antiszemita egyházak vallják ezt pl reformatusok evangelikusok...s igen ahogy előttem szóló emlitette is a helyettesítési teologianak hivjak ezt melynek lényege,hogy izrael helyébe az egyház áll s izraelt vegkepp isten elvetette stb de ige van erre ami cáfolja tehát nem igaz,s maga az újszövetség az ószövetségből jött létre...egyébként Markion nevű eretnek kezdte el terjeszteni,hogy az ószövetseg Istene más az üjszövetsegevel utobbi a szeretet istene,elobbi meg ellenkezőleg stb
2023. júl. 27. 14:44
 6/6 A kérdező kommentje:

#5.

Római katolikus vagyok, cionista teológus.

2023. júl. 27. 15:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!